Oranje geeft Engeland pak slaag en plaatst zich voor EK-finale

Oranje heeft zich donderdag in Mönchengladbach geplaatst voor de EK-finale. Na een saaie eerste helft in de halve finale tegen Engeland draaide de Nederlandse hockeymachine vanaf het derde kwart op volle toeren. De tweede helft gaf Oranje een hockeyshow. Mede dankzij een hattrick van Yibbi Jansen won het Nederlands elftal uiteindelijk met duidelijke cijfers: 7-0.

Op de dag voor de wedstrijd liet bondscoach Paul van Ass weten dat hij niet verwachtte dat Engeland in staat was om Oranje uit te schakelen. ‘Ze komen op verschillende posities technische vaardigheden tekort. Dat proberen ze op te lossen met sterke tactische plannen. Maar als je die technisch niet kunt uitvoeren, dan houdt het op. Komen we snel op voorsprong, dan moeten zij ruimtes weggeven en knallen wij eroverheen. Dan is het gedaan.’

Van Ass vertelde ook dat hij hoopte dat Nederland net zo bevrijdend ging hockeyen als tijdens de Pro League. Maar zijn ploeg begon de halve finale opnieuw met de handrem erop. Aanvaller Marijn Veen kreeg een voorzet van Freeke Moes niet onder controle. Wereldspeelster van het Jaar Felice Albers had een goede mogelijkheid om uit te halen met haar backhand, maar raakte de bal met de bolle kant. Technisch ging er vroeg in de wedstrijd te veel fout bij Oranje. Te veel passes kwamen niet aan.

Oranje was in de 200ste interland van Xan de Waard beter, maar de eerste helft was saai. Engeland speelde heel verdedigend, maar dat was te verwachten. De ploeg van Van Ass heeft de ambitie om de wereld te betoveren met oogstrelend hockey, maar Nederland kwam nog niet meteen helemaal los.

Yibbi Jansen juicht nadat ze Nederland op voorsprong heeft gezet. Foto: Willem Vernes

Voor rust komt Oranje niet verder 0-0

Het eerste schot op doel kwam vroeg in het tweede kwart van de stick van Maria Verschoor. Met haar backhand stuitte ze op de Engelse keepster Sabbie Heesh. Nederland speelde te voorspelbaar om Engeland pijn te doen.

Op een kansje voor Hannah Martin na dwong Engeland voor rust niets af. Josine Koning stond de hele wedstrijd onder de lat bij Oranje. Van Ass heeft haar aangewezen als eerste keeper van het Nederlands elftal voor het slot van het EK. Zij heeft de concurrentiestrijd met Anne Veenendaal gewonnen. Van Ass bracht donderdagochtend via een persbericht een korte verklaring met zijn beslissing naar buiten, maar daarin stond niet waarom de keuze op Koning was gevallen.

Toen Maria Verschoor de eerste strafcorner haalde, deed zich voor Nederland de uitgelezen kans voor om de wedstrijd open te breken. Maar de sleeppush van Jansen werd eruit gelopen. Op slag van rust kreeg Frédérique Matla de beste kans van de eerste helft. Uit de draai schoot ze naast, waardoor beide teams met een stand van 0-0 de kleedkamer opzochten.

Xan de Waard juicht na een doelpunt van Frédérique Matla. Foto: Willem Vernes

De tweede helft was wat Van Ass bedoelde met bevrijdend hockeyen

Om niet in gevecht te raken met de tijd, was het belangrijk dat Nederland vroeg in het derde kwart een doelpunt maakte. Een vroege strafcorner ging via een variant de mist in. Ook de derde strafcorner van Nederland leverde geen doelpunt op. Maar in de 33ste minuut was het Jansen die de ban brak. Zij sleepte de bal door de benen van keepster Heesh: 1-0. Dit was het doelpunt dat Nederland over de drempel hielp.

Direct daarna volgde de 2-0 van Pien Dicke. Het was het hoogtepunt van de wedstrijd. Dicke veroverde de bal zelf rond de stippellijn. Vervolgens slalomde de spits door de Engelse verdediging en schoot ze raak. Het was de nekslag voor het moraal van Engeland.

De nummer zes van de wereld gooide de verdedigende tactiek overboord en ging op jacht naar een doelpunt. Daarmee speelden de Engelsen hun tegenstander juist in de kaart. De ruimte die vrijkwam leidde tot schietkansen voor Veen en Matla. Oranje kwam los en freewheelde naar een nog grotere voorsprong. In de 42ste minuut sleepte Jansen de bal in de rechterbovenhoek: 3-0. Nog voor het einde van het derde kwart schoot Matla overtuigend de 4-0 binnen.

Nederland trapte het gaspedaal nog wat harder in en leidde Engeland naar de slachtbank. Veen maakte in de 47ste minuut de 5-0. Vijf minuten voor tijd sleepte Jansen haar derde strafcorner van de wedstrijd binnen: 6-0. Kort daarna scoorde Matla na een mooie actie van De Waard de 7-0. Dit was wat Van Ass bedoelde met bevrijdend hockeyen. Oranje speelt zaterdagmiddag om 14.45 uur de finale tegen de winnaar van België-Duitsland. Dat duel wordt donderdag om 20.00 uur gespeeld.