Oranje Europees kampioen na spannende finale tegen Duitsland

Het Nederlands elftal heeft zondag op het EK in Antwerpen de Europese titel geprolongeerd door in de finale met 2-0 van Duitsland te winnen. Daardoor is Oranje zeker van deelname aan de Olympische Spelen in Tokio. Nederland heeft het EK nu voor de tiende keer gewonnen.

1-1 tegen België. 1-1 tegen Spanje. 14-0 tegen Rusland. 8-0 tegen Engeland. En 2-0 tegen Duitsland. Nederland speelde een gek toernooi, met gekke uitslagen, maar was na een spannende finale die pas de in allerlaatste minuut beslist werd, de verdiende winnaar van het Europees kampioenschap.

Het was de specialiteit van tip-in-koningin Kelly Jonker, waardoor de Nederlandse supporters na twaalf minuten voor het eerst konden juichen. Dat gebeurde in een fase waarin Oranje na een vroege, onschadelijk gemaakte strafcorner van Duitsland begon te domineren. Een heerlijke flats van Eva de Goede bereikte Jonker, die zeker een meter van haar bewaker Janne Müller-Wieland los was. De krachtige tip-in vloog snoeihard in de touwen. Deze goal was het voorbeeld waarom Jonker haar plek in de selectie de afgelopen maanden terug had verdiend, ondanks al die doelpunten van Ginella Zerbo in de clubcompetitie.

Lidewij Welten juicht nadat ze in de laatste minuut de 2-0 heeft gemaakt. Foto: Willem Vernes

Kans voor Duitsland na fout van Veenendaal

Net als de drie wedstrijden in de Pro League was Duitsland deze keer opnieuw een moeilijke tegenstander voor Nederland. Een veel serieuzere opponent dan Engeland in de halve finale (8-0) was. De kansen waren schaars in de EK-finale, waarin beide landen aan elkaar gewaagd waren.

Tegen de Duitse mandekkers was er voor de aanvallers van Oranje soms geen doorkomen aan, terwijl Die Danas voorin ook zonder de geblesseerde goaltjesdief Charlotte Staphorst gevaarlijk werden, vaak uit snelle counters. Penibel was de situatie toen keepster Anne Veenendaal vlak voor rust over de bal heen trapte. Duitsland had kunnen scoren, maar de verdedigers van Nederland ruimden de bal net op tijd op. De 1-0 voorsprong in de rust was verdiend, maar dat hachelijke moment liet zien dat de Europese titel en het olympisch ticket nog zeker niet binnen waren.

De grote kans voor Duitsland. Foto: Willem Vernes

Duitsland gaf achterin weinig weg

Een bal die blind naar voren de Nederlandse cirkel werd uit geflatst, typeerde het begin van het derde kwart, waarin de Duitsers de druk begonnen op te voeren. Af en toe counterde Nederland naar de andere kant van het veld. Maar altijd stond de verdediging van Duitsland goed.

Daardoor bleef de finale tot het einde spannend. De gelijkmaker van Duitsland lag altijd op de loer. Door een gele kaart van de sterke Nike Lorenz moest Duitsland het in het vierde kwart vijf minuten lang met z’n tienen doen. Nederland creëerde meteen een kans via een schot van Kelly Jonker, dat net over ging. Door een groene kaart voor Frédérique Matla was de overtalsituatie al snel weer opgegeven.

Vijf minuten voor tijd profiteerde Nederland niet van een strafcorner. Drie minuten voor tijd zocht Lidewij Welten al pielend de hoek op, om tijd te rekken. Eén minuut voor tijd sloeg Nike Lorenz een bal naast. Het was de laatste stuiptrekking van Duitsland, dat zestig minuten lang sterk tegenpartij bood, maar uiteindelijk zonder keepster ging spelen en Lidewij Welten op het laatste moment uit een razendsnelle counter de 2-0 zagen maken. Toen was de Europese titel voor Nederland een feit.


22 Reacties

 1. hockey69

  Zoals vooraf te verwachten was de finale tussen deze twee landen. En misschien ook vandaag weer niet te voorspellen wie er wint, omdat het nou eenmaal Nederland- Duitsland is.

 2. robvisser

  Oef, Matla...

 3. Eko1001

  Koop ik een event pass van Eurohockeytv, kan ik de finale niet kijken. Blijkbaar mag alleen de NOS in Nederland uitzenden? Had liever dat de NOS de rechten niet koopt, of je in ieder geval de keuze laat waar je de wedstrijd bekijkt.

  1. lexi-b

   Tip van Flip: VPN streaming dienst gebruiken.

 4. asjemenou

  Lege stukken tribunes, economische recessie al toegeslagen

  1. stekel

   Erger en meer risico is de impact op IOC en besluitvorming rondom Hockey als olympische sport. HPL was gelukkig een eclatant succes

  2. robboomsma

   Heeft alles te maken dat belgen alleen komen kijken als hun team het goed doet

 5. robvisser

  Prachtig. EK goud. Geen hoogstaande finale, maar het resultaat is het belangrijkste. De warmte maakte het vermoedelijk te lastig om de intensiteit van het eerste kwart vast te houden. Lidewij Welten woman of the match voor mij.

 6. Mark Bouwman

  💪👍

 7. kcinna

  Toppie dames!

 8. lynnBosman

  Gefeliciteerd dames! Goed in te zien dat een aantal er weer als vanouds speelden. Matla vond ik ook sterk. Nunnink erg stabiel. Kyra Horn, die erg aanwezig was de vorige wedstrijden, stond nu goed vastgezet en had het zwaar. Toch heeft Duitsland een prima team om mee rekening te houden.

 9. robvisser

  Ik denk wel dat Philip Kooke de Duitsers veel teveel ophemelt. Ik zie eerder nog Argentinië als bedreiging voor Nederland dan Duitsland.

  1. stekel

   Neem t m niet kwalijk

 10. boni12

  Philip Kooke 😱 Luister eens goed naar deze man en ontdek dat het grootste deel herhalende onzin is. Wordt het niet eens tijd voor een commentator met echt verstand van hockey ...

  1. paul-opgenhaffen

   Says who?

  2. stekel

   Onbewust onbekwaam Kan je niemand kwalijk nemen.

 11. robvisser

  Hoorde ik Philip Kooke nu zeggen dat de Belgen die kaartjes hadden gekocht niet alleen wegbleven bij de finale, maar ook nog eens hun kaartjes niet kwijt wilden aan Nederlanders? Een nieuw dieptepunt in de onderlinge betrekkingen.

 12. lynnBosman

  ik weet niet of het niet willen verkopen of niet mogen verkopen was (dat heb je bij voetbalwedstrijden bv dat het niet altijd overdraagbaar is), maar vreemd is het wel. Dat was tijdens het WK beter geregeld toen veel ieren een kaartje konden overkopen van Engelsen

 13. TonGloppert

  Nou nou nou, dat viel uiteindelijk toch reuze mee hé! De slechte vorm, het selectiebeleid, de gekozen tactiek, de onderlinge verhoudingen, het wegblijven van het plezier en de chemie met de coach. Denk dat de laatste nu wel mag blijven, toch? Volgende keer graag vanaf begin wat positiever, dat kan prima op een realistische manier zonder dat stupide gezeik. Dit is een gouden generatie met een super coach. Koester het en steun ze! Op naar Tokyo!

  1. lexi-b

   Zo is het Ton.

 14. marijeknuvers

  Knap herpakt. Duimen voor Tokyo.

 15. Kittyvms

  Gefeliciteerd dames! Mooi ticket voor Tokio behaald! Ben benieuwd op OS tegen Australië en Argentinië, de echte tegenstanders die ook nog een klein jaar hebben om de puntjes op de i te zetten.


Wat vind jij? Praat mee...