Oranje Dames soeverein langs Duitsland

De Oranje Dames speelden de 2e wedstrijd sinds de bekendmaking van de officiële selectie voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. In Düsseldorf oefenden ze tegen Duitsland. Nederland won ruim: 3-7, maar mag in Brazilië scherper zijn in de directe tegenstoot na een treffer.

Oranje speelde in de 1e helft in de Olympische formatie met 1 uitzondering. Niet Joyce Sombroek, maar Larissa Meijer, reserve in Rio, verdedigt het doel. In de 2 helft kwamen ook Laura Nunnink en Michelle van der Pols binnen de lijnen.

Al binnen 5 minuten kwam Oranje op 0-1. Uiteraard was het Maartje Paumen die de bal vanuit de strafcorner achter Kristina Reynolds kreeg. De Duitsers verdedigden de corner met slechts 3 veldspelers; Pia-Sophie Oldhafer moest op de bank plaatsnemen na een groene kaart toen zij zich niet snel genoeg omkleedde voor de strafcorner: ‘Spielverzögerung’, klonk het Duitse oordeel.

Vlak voor het einde van het 1e kwart kregen de Duitsers 3 strafcorners in korte tijd. Meijer had op de 1e, inclusief rebound, een uitstekend antwoord. De 2e bereikte nooit het doel na een stopfout van Oldhafer. De 3e poging van de jonge Nike Lorenz belandde hard op de lat. Direct daarna floot het arbitrale duo, onder wie de Nederlandse Fanneke Alkemade, voor het einde van Q1.

Rush van Welten

Halverwege het 2e kwart was Oranje 2 keer trefzeker. Marloes Keetels kon een rebound van Reynolds makkelijk inslaan vanaf de strafbalstip. In de minuut daarna kreeg Franzisca Hauke een groene kaart en scoorde Nederland opnieuw. Naomi van As rondde af met haar backhand, na een rush van Lidewij Welten over de achterlijn: 0-3.

Vlak voor rust deed Duitsland wat terug. Het verdiende een strafcorner door te weinig afstand van Oranje binnen het 23-metergebied, voor de 2e keer in de wedstrijd. Hannah Krüger pushte de bal raak in de linkerkruising. 1-3 was ook de ruststand.

Beauty van Van Male

De mooiste treffer kwam halverwege het 3e kwart tot stand. Eva de Goede liep op richting de cirkel en gaf een slim passje naar de linkerkant van de cirkel. Kelly Jonker nam de bal mee naar haar backhand en vuurde op het doel, waar Kitty van Male de bal uit de lucht in de touwen tipte. In de directe aanval daarna verdiende onze oosterburen een strafcorner. Krüger herhaalde haar trucje uit de 1e helft: ze scoorde in exact dezelfde hoek: 2-5.

Ellen Hoog zette zichzelf eigenhandig ook nog op het scoreformulier. De Amsterdamse zette een solo net na de middenlijn die zij met haar backhand afrondde. Opnieuw ontbrak de scherpte bij Oranje direct na een treffer: nog geen 30 seconden later kon Oldhafer scoren: 3-6.

Het bleek niet de eindstand. Met nog 2 minuten te gaan gaf Maria Verschoor een ontzettend strakke pass vanaf de middenlijn naar de strafbalstip. Aldaar kon Kelly Jonker de bal in alle vrijheid aannemen met haar rug naar de Duitse doelvrouw. Jonker draaide en pielde en schoof de bal uiteindelijk knap onder Reynolds door: 3-7.