Oranje besluit turbulente week met eenvoudige zege op USA

De Oranje Dames hebben een turbulente week, die werd beheerst door het veel besproken onderzoeksrapport naar de misstanden binnen het team, zaterdag afgesloten met een eenvoudige 3-0 overwinning op de Verenigde Staten. In het eerste duel van een dubbele Pro League-ontmoeting in het Wagener Stadion (zondag om 16.30 uur treffen de teams elkaar weer) had Oranje onder aanvoering van aanvoerder Frédérique Matla geen enkele moeite met de Amerikanen.

Captain Matla vierde na afloop een bescheiden Oranje-feestje met  haar ploeggenoten in het nationale hockeystadion. Nederland liet bij vlagen prima hockey zien, kreeg een stuk of tien corners en reeg de kansen aaneen, maar door het gebrek aan tegenstand was van een echte wedstrijd geen sprake. De speelsters van de nummer vijftien van de wereld deden waar ze vanuit hun sportcultuur heel goed zijn: hard werken. Maar technisch en tactisch zou deze Amerikaanse ploeg het lastig hebben tegen elke ploeg uit de Hoofdklasse.

Oranje won dus eenvoudig en schreef drie punten bij, waardoor de ploeg nu 14 punten uit 5 duels heeft gehaald. Ongetwijfeld is dat na zondag 17 punten uit 6 duels, waardoor de Oranje Dames bovenaan staan in de Pro League. Een een plek die o zo vertrouwd is.
Maar anders dan andere jaren, zijn de speelsters zelf minder met resultaten en standen bezig. Ze hebben wel wat anders aan hun hoofd. Sinds vorig jaar na de gewonnen Olympische Spelen duidelijk werd dat een aanzienlijk deel van de spelersgroep de prestatiecultuur binnen Oranje als ‘negatief of zeer negatief’ ervaarde, is het onrustig achter de schermen.

Blinde vlek

Hoewel de speelsters en staf er naar buiten toe alles aan doen om een eenheid te worden en uit te stralen, is de groep nog behoorlijk verdeeld. Een deel van de spelersgroep snapte in eerste instantie maar weinig van het leed waarover de ‘slachtoffers’ spraken. Die ‘blinde vlek’, zoals in het rapport genoemd, is de afgelopen maanden wel weggepraat. Iedereen is er inmiddels van doordrongen dat het anders moet, maar de vraag is nu: hoe? De speelsters zijn druk met ‘harmoniseren en normaliseren’, een van de liefst 15 aanbevelingen van het onderzoeksbureau aan de KNHB. Maar dat is nog niet zo eenvoudig en leidt tot spanningen tussen de speelsters.

Maria Verschoor in actie tegen de VS. Foto: Koen Suyk

Interim-bondscoach Jamilon Mülders, die de in januari vertrokken Alyson Annan opvolgde, heeft er zijn handen vol aan. De aimabele Duitser moet al zijn in korte tijd geleerde Nederlandse woorden aanwenden om de speelsters te begeleiden in dat proces. Hij is bijna drukker met praatsessies dan met veldtrainingen.
Tussendoor wordt ook eens van hem verwacht dat hij presteert. De Pro League is daarin bijzaak, verdedigen van de wereldtitel komende zomer het hoofddoel. Het WK wordt in Spanje en Nederland gespeeld. In een ongetwijfeld volgepakt Wagener Stadion hebben de duizenden fans straks geen boodschap aan ‘harmoniseren en normaliseren’, zij rekenen op klinkende overwinningen en goud van hun meiden. Dat zijn ze de afgelopen jaren namelijk mee verwend.

Captain Matla

Ook zaterdag tegen de USA zaten er weer ruim drieduizend in het oranje uitgedoste fans op de tribunes van het steenkoude Wagener Stadion. Zij zagen daar dat Frédérique Matla voor het eerst in haar interlandcarrière met de aanvoerdersband het veld betreden. Sinds Eva de Goede vorig jaar tegen België ernstig geblesseerd raakte, is de plek van captain vacant. Routinier Lidewij Welten droeg de band in de Pro League-duels met Spanje, nu was het dus de beurt aan haar Bossche ploeggenoot.

Aanvoerder Frédérique Matla, met de band om haar been. Foto: Koen Suyk

Die beslissing van Mülders is een duidelijke vingerwijzing naar de verandering in de hiërarchie die binnen Oranje gaande is. Onder het bewind van Annan waren de ‘oudjes’ onder aanvoering van Eva de Goede duidelijk de leiders, maar de ‘middengroep’ roert zich achter de schermen steeds meer. Dat Matla uit die groep de band kreeg, is op basis van haar prestaties begrijpelijk. Hoewel ze tegen Amerika niet scoorde, staat de spits nog steeds op een indrukwekkende 65 treffers in 92 interlands. Een ongekend moyenne.

In de wedstrijd tegen de Verenigde Staten onderschreven de Oranje Dames een van de conclusies in het rapport: als de speelsters eenmaal in het Oranje-shirt op het veld staan, zijn ze professioneel en hockeyend van hoogstaand niveau. Met Amerika dus als gewillig slachtoffer, dat al in het eerste kwart haar eigen helft amper af kwam maar ondanks vijf strafcorners geen tegentreffer hoefde te incasseren.

Feest bij de Oranje Dames na de 3-0 van Fiona Morgenstern tegen de Verenigde Staten in de Pro League. Foto: Koen Suyk

In het tweede kwart was het verzet van de Amerikaanse ploeg, met Bloemendaal-speelster Sanne Caarls in de gelederen, al snel gebroken. Door treffers van Freeke Moes (zuiver schot), Fiona Morgenstern (eerste interlandgoal) was de ruststand 2-0.

Na rust was het opnieuw Morgenstern die met een flats de 3-0 op de borden schoot in het derde kwart, na prachtig voorbereidend werk van Matla, die haar op maat bediende na een slalom door de Amerikaanse defensie. Opmerkelijk genoeg bleef het daarbij. Oranje vond het ook wel prima.

Nederland – Verenigde Staten 3-0 (2-0)
18. Freeke Moes 1-0
25. Fiona Morgenstern 2-0 (sc)
35. Fiona Morgenstern 3-0

Fiona Morgenstern maakte twee doelpunten in de Pro League-wedstrijd tegen de Verenigde Staten. Het waren haar eerste twee interlandgoals. Foto: Koen Suyk

Lees hieronder de hoogtepunten terug van het Pro League-duel tussen de Oranje Dames en de Verenigde Staten.


1 Reactie

  1. robvisser

    Een beetje rommelige en gehaaste wedstrijd van de Oranje dames maar wel gewoon een prima overwinning, met een glansrol voor Fiona Morgenstern. Het valt niet mee om tegen zo’n muur te hockeyen en de ‘dubbele cijfers’ voorspelling van Kim Lammers was onrealistisch. Wel kan de strafcorner beter. Een vaste strafcornerneemster is denk ik beter dan om en om, want nu komt geen van beiden in het ritme en wordt het een soort onderlinge competitie. Ik zou dan gewoon voor Yibbi kiezen. Verder vond ik Keetels en Sanders wat slordig. Ben benieuwd naar de wedstrijd van morgen.


Wat vind jij? Praat mee...