ORANJE DAMES EUROPEES KAMPIOEN

De Oranje Dames zijn zaterdagavond in het Wagener Stadion voor de negende keer in de geschiedenis Europees kampioen geworden. Dankzij treffers van Carlien Dirkse van den Heuvel, Kelly Jonker en Ireen van den Assem won Nederland de finale van België vrij eenvoudig met 3-0. Het is de eerste hoofdprijs van Oranje sinds het WK van 2014 in Den Haag. Daarnaast is het de eerste gewonnen trofee onder leiding van Alyson Annan.

De glimlach van Annan na het doelpunt van Kelly Jonker in de 48ste minuut verraadde haar gedachten. Deze 2-0 voorsprong ging haar ploeg niet meer uit handen gegeven. Ze kreeg gelijk. Toen Ireen van den Assem in de allerlaatste minuut de Belgische keepster Aisling D’Hooghe uit een strafbal naar de verkeerde hoek stuurde, barstte het feest los. Annan viel in de armen van haar assistent Albert-Kees Manenschijn en manager Femke Kooijman.

Twee dagen geleden werd de gouden generatie uitgezwaaid

De negende EK-titel van Oranje is vooral de titel van Annan. Een jaar geleden kreeg ze tijdens de Olympische Spelen veel te verduren. Haar black-out overschaduwde het geweldige spel dat haar ploeg in de finale tegen Groot-Brittannië op de mat legde. Een mogelijkheid om verder te bouwen aan datzelfde team, kreeg ze niet. Bijna de helft van de selectie stopte ermee.

Twee dagen geleden werd de gouden generatie uitgezwaaid. Dat gebeurde in de rust van de halve finale tegen Engeland. Annan ving er nog net een glimp van op. Het massale applaus waarmee hockeyicoon Maartje Paumen door het publiek werd bedankt, was indrukwekkend.

Zij was niet de enige oud-international die werd uitgezwaaid. Ook Naomi van As, Ellen Hoog, Joyce Sombroek, Willemijn Bos, Frédérique Derkx, Michelle van der Pols en de al na het WK 2014 gestopte Kim Lammers kregen een groots afscheid in een bomvol Wagener Stadion. Alleen Jacky Schoenaker kwam met haar 49 interlands één interland tekort om onderdeel van het feestje te mogen zijn.

Annan stond na de Spelen voor een zware taak

Het moet voor Annan niet makkelijk zijn geweest om voor het eerst zonder een groot deel van de gouden generatie aan te treden. Ga er als bondscoach maar aan staan.

Natuurlijk was de concurrentie dit EK zwakker ten opzichte van vorig jaar. Maar Annan had met de Oranje Dames zo haar eigen problemen. Allereerst hadden de Rio-gangers tijdens de Olympische Spelen voor de tweede keer in twee jaar tijd een keiharde uppercut van Engeland moeten incasseren. De rest had weinig tot geen ervaring als international. Van de huidige selectie liet Annan het afgelopen jaar Pien Sanders, Frédérique Matla en Josine Koning debuteren.

Daarnaast gaf ze het volste vertrouwen aan Ireen van den Assem en Malou Pheninckx, die in het verleden te licht voor Oranje waren bevonden. Bovendien ging Annan pal voor Caia van Maasakker staan, toen zij als strafcornerneemster werd bekritiseerd. Vergelijkingen met Maartje Paumen wees Annan resoluut van de hand.

Annan ging met zichzelf aan de slag

Annan keek ook kritisch naar zichzelf. Na de Olympische Spelen was haar conclusie dat ze fitter van geest had moeten zijn. Ze ging met zichzelf aan de slag. Ze viel kilo’s af en oogde de afgelopen week uiterst ontspannen. Tijdens toernooien zoals dit EK is ze minder vaak aan het werk dan voorheen (lees: aan het analyseren van de tegenstander) en heeft ze meer tijd voor de meiden. Het is haar gelukt om dichterbij de groep te staan.

Het nieuwe Oranje was in de finale heer en meester

Dit alles heeft geresulteerd in een nieuw Oranje. Een Oranje dat in de finale tegen België geen moment in de problemen kwam. Nederland sprankelde niet zoals in de gouden tijden, maar was wel heer en meester. Waar de spanning in het Wagener Stadion tijdens de thriller tegen Engeland een kookpunt bereikte, had het publiek nu geen moment het idee dat Oranje de voorsprong uit handen ging geven. Daarvoor bood België simpelweg te weinig tegenstand. Dit toernooi gold het bekende sportgezegde: de halve finale was de finale.

Het gaat te ver om na één hoofdprijs al te zeggen dat deze groep internationals de nieuwe gouden generatie is. Maar het valt ook niet uit te sluiten dat over een jaar of een tien een deel van het huidige team net zo’n indrukwekkend afscheid krijgt als al die gestopte internationals twee dagen geleden. Op het WK in Engeland volgend jaar mogen ze bewijzen dat dit succes geen incident was.

Nederland – België 3-0 (1-0)

’12 Carlien Dirkse van den Heuvel 1-0
’48 Kelly Jonker 2-0
’60 Ireen van den Assem 3-0

 

EINDE WEDSTRIJD: Nederland wint met 3-0 van de Belgische Red Panthers. De Oranje Dames zijn Europees kampioen!! De eerste grote titel voor Oranje sinds de wereldtitel in 2014.

’59 Goal! Ireen van den Assem bekroont haar debuut op een groot toernooi met een rake strafbal in de finale, de 3-0 voor Oranje! Ze pusht hard tegen de plank.

’59 Margot van Geffen wil scoren in het goal zonder keepster, ze wordt gehinderd en krijgt een strafbal.

’55 Om iets te forceren gaat de Belgische keepster Aisling D’Hooghe eruit voor een veldspeelster. De Red Panthers willen maximale druk zetten op Oranje nu.

’55 Nog vijf minuten en dan barst het feest hier los, als Nederland de voorsprong weet te behouden. Daar lijkt het voorlopig wel op.

’47 Goal! Kelly Jonker – die zo hard heeft gestreden en gerevalideerd om het EK te spelen – scoort de 2-0 voor Oranje. Voorzet van Margot van Geffen, die in twee keer aanraken knap door Jonker wordt gescoord. Een echt spitsengoaltje!

’46 Frederique Matla maait over de bal heen in de Belgische cirkel.

Q4 is begonnen. Als de stand zo blijft, is Nederland over een kwartier Europees kampioen.

’44 De Red Panthers lijken hun eerste strafcorner te krijgen. Nederland schakelt de videoscheidsrechter in en de beslissing wordt teruggenomen. Het is geen strafcorner, want de bal ging niet tegen de voet, maar tegen de Nederlandse stick.

’42 De vierde strafcorner voor Nederland. Caia van Maasakker sleept de bal net links naast de goal.

’40 Kelly Jonker met een schitterende beweging. Ze draait om haar lengte-as, maar stuit op de tweede Belgische verdedigster. Even later gaat Welten weer aan de dribbel, maar is haar pass niet secuur. Het blijft bij 1-0.

’33 Derde strafcorner voor Nederland. De bal wordt niet goed gestopt door Laura Nunnink en die kans gaat voorbij.

’33 Lidewij Welten staat helemaal vrij in de cirkel en haalt uit met haar backhand. De bal belandt in het publiek, waar iemand geraakt lijkt te zijn.

’31 De bal rolt weer in de finale. Nog dertig minuten hebben de Oranje Dames om zich naar de EK-titel te hockeyen. Met een 1-0 voorsprong ziet het er voorlopig goed uit tegen de Belgische Red Panthers. Keepster Anne Veenendaal heeft het vooralsnog rustig.

RUST IN HET WAGENER STADION MET EEN 1-0 STAND.

’29 Xan der Waard met een heerlijke actie. Met haar backhand neemt ze de bal aan, versnelt weer naar binnen en schiet hard met haar backhand. Maar de Beligshce D’Hooghe redt.

’26 Maria Verschoor haalt de tweede Nederlandse strafcorner, nadat er een overtreding op haar wordt gemaakt. Na de afschuif pusht Lauren Stam over het Belgische doel. Het blijft 1-0.

’24 Lidewij Welten is zeer actief met haar schitterende dribbels vandaag. Lees hier het verhaal nog terug hoe haar labrador haar hielp om de wereldspeelster te worden, die ze nu is.

’23 Marloes Keetels geeft voor met haar backhand, maar de bal wordt verwerkt door de Belgische defensie.

’17 Nederland is baas in eigen huis. Het spel speelt zich voornamelijk af op Belgische helft. Het is alleen zaak om door die Belgische muur heen te breken.

Einde Q1. Nederland is wat sterker dan de Red Panthers en heeft dankzij Dirkse van den Heuvel ook al een 1-0 voorsprong genomen.

’13 Eerste strafcorner voor Nederland. Caia van Maasakker pusht hard en laag, net langs de paal.

’11 GOAL NEDERLAND! Kitty van Male geeft de bal hard voor vanaf rechts. En Carlien Dirkse van den Heuvel tikt heel knap de stuiterbal binnen. Het staat 1-0 voor Oranje!

‘8 Laura Nunnink geeft de bal net voor de cirkel aan Xan de Waard, die hard uithaalt vanaf de kop van de cirkel, maar de Belgische keepster redt.

‘4 Malou Pheninckx komt rechts de Belgische cirkel in en geeft de bal voor, maar de bal wordt weggewerkt. Het blijft 0-0.

‘3 Eerste kans voor Oranje. Carlien Dirkse van den Heuvel stuit op de Belgische keepster.

‘2 Het publiek scandeert al een halve minuut ‘Holland, Holland!’. Voornamelijk oranje hier op de tribune natuurlijk. Alleen achter het doel van keepster Aisling D’Hooghe een plukje rood van Belgische supporters.

‘1 En we zijn begonnen! Zowel Xan de Waard en Lidewij Welten laten zich meteen zien aan de bal.

Na de spannende halve finale tegen Engeland (1-0 winst) kunnen de Oranje Dames vandaag hun eerste grote titel pakken sinds het WK van 2014 in Den Haag. Hier vind je de live-updates.

De Oranje Dames beginnen in de volgende opstelling:

Nederland: Anne Veenendaal, Kitty van Male, Laurien Leurink, Xan de Waard, Marloes Keetels, Carlien Dirkse van den Heuvel, Lidewij Welten, Caia van Maasakker, Ireen van den Assem, Lauren Stam, Margot van Geffen.

Wissels: Malou Pheninckx, Kelly Jonker, Maria Verschoor, Frederique Matla, Pien Sanders, Laura Nunnink, Josine Koning.

 

 


Wat vind jij? Praat mee...