Oranje Dames naar halve finale, maar laten ware aard nog niet zien

Zonder hun ware aard te laten zien hebben de Oranje Dames zich zondagavond geplaatst voor de halve finale van het EK. Nederland versloeg België met 1-0 en kwam nauwelijks in de problemen, maar speelde aanvallend te weinig klaar. Zoals vaker de laatste maanden was het gebrek aan creativiteit een probleem.

Het publiek was vlak voor het einde van de tweede helft al ietwat in slaap gesukkeld toen het opeens reden had om van de stoelen op de staan en Oranje luidkeels aan te moedigen. Nederland kreeg een strafcorner, de eerste van de wedstrijd. Het was Caia van Maasakker die klaar stond en de bal over de grond richting het doel pushte. In de baan van het schot tipte Margot van Geffen knap de 1-0 binnen. Vanaf de bank balde bondscoach Alyson Annan van opluchting haar vuist. Het was een doelpunt dat het publiek veel eerder had verwacht.

Een nederlaag tegen België zoals een paar weken geleden, tijdens de Rabo Super Serie, lag dit keer geen moment op de loer. Voor opnieuw veel Oranjepubliek bewees Nederland dat het op iedere positie een betere speelster heeft dan de Red Panthers, die onder leiding staan van de Nederlandse bondscoach Niels Thijssen. Maar net als afgelopen vrijdag in de openingswedstrijd tegen Spanje (3-1) gaven de Oranje Dames het publiek geen wedstrijd om van te smullen. Nederland speelde niet op haar best – af en toe tegen het slaapverwekkende aan – en deed zichzelf daarmee tekort. Aan de andere kant kwam het ook geen moment in de problemen.

De Oranje Dames startten wel veel beter dan afgelopen vrijdag. Toen begonnen ze te nerveus. Dit keer creëerde Nederland in het eerste kwart al meteen enkele grote kansen via Maria Verschoor (schot naast) en Kitty van Male (schot op de keepster). Nu was het vooral het tweede kwart waarin Oranje eventjes slordig oogde. Een verkeerde dieptebal van Caia van Maasakker, een onderschepte pass van Marloes Keetels en tevens van Lauren Stam; de slordigheden volgden elkaar in rap tempo op.

Dit is nog niet het échte Oranje

Tot aan het doelpunt waren er weinig hoogtepunten. Na rust bleef Nederland de betere ploeg, maar in het stadion kon je minutenlang een speld horen vallen. Er gebeurde weinig tot niets spectaculairs. Tot de bal opeens na een schot van Kitty van Male snoeihard op de lat uiteenspatte. Het publiek veerde overeind. Het was, op de strafcorners na, één van de weinige grote kansen van de wedstrijd. Vier minuten voor tijd schoot Laurien Leurink nog een bal in kansrijke positie hoog over. Daar moest het publiek het zo’n beetje mee doen.

Het is een vreemde tegenstelling dat Nederland aan de ene kant niet het beste van haar spel liet zien en aan de andere kant snakt naar een serieuzere tegenstander, die niet achterover leunt. Nu al lijkt Engeland in de halve finale de tegenstander te zijn, het land dat twee jaar geleden in Londen Nederland in de finale via shoot-outs van het goud afhield. Oranje wordt dit EK eerste in poule A en speelt dinsdag de laatste groepswedstrijd tegen Tsjechië, een ploeg die Jong Oranje ook zou verslaan. Engeland eindigt door de 1-0 nederlaag tegen Duitsland van zondag waarschijnlijk als tweede in poule B. Als die twee landen elkaar inderdaad in de halve finale treffen, krijgen we eindelijk misschien het echte Oranje te zien.

Nederland – België 1-0 (1-0)
’30 Margot van Geffen 1-0

Live updates: 

Einde: Oranje wint met 1-0 en is zeker van halve finale

’58 Oranje passt rond en kijkt op de klok.

’54 Laurien Leurink flatst hoog over, na een mooie actie van Welten. Oranje laat te veel kansen lopen.

’49 Strafcorner Oranje. Sleep van Van Maasakker is voor de uitloper, rebound van Van Geffen is een prooi voor de Belgische doelvrouw.

’49 Schitterende pass van Van den Assem krijgt niet het vervolg dat hij verdient. Malou Pheninckx passt te slordig in de cirkel.

’46 Groen voor Joanne Peeters, de Belgen zijn twee minuten in ondertal.

’46 Maria Verschoor komt ver maar loopt zich vast in de cirkel.

Einde derde kwart

’44 Van den Assem sleept, maar wordt eruit gelopen door de Belgische verdediging.

’44 Even daarna toch een strafcorner. De sleep raakt een Belgische voet en dus opnieuw een corner.

’43 Strafcorner voor Oranje wordt succesvol aangevochten door de Belgen bij de videoscheidsrechter. Geen shoot. Al leek het wel op afhouden.

’39 Onderschepping van Kitty van Male. Pass op Welten die weer voorgeeft op Van Male, die flatst hard op goal, maar raakt de paal.

’37 Carlien Dirkse van den Heuvel krijgt een klein beetje ruimte om uit te halen met haar backhand. Het schot gaat recht op de doelvrouw af.

’36 Van Maasakker onderschept en verdedigt sterk de cirkel uit. Tot een counter komt het niet: de snelle uitbraak van Oranje strandt.

’33 De eerste kans na rust is voor Welten. Uit de draai schiet ze op doel, maar D’Hooghe redt. Oranje zet de Belgen ook na rust meteen weer vast.

RUST

’29 1-0!! Margot van Geffen tipt uit de strafcorner binnen, op aangeven van Caia van Maasakker.

’29 Op slag van rust speelt Pien Sanders Margot van Geffen aan in de cirkel, zij haalt de eerste strafcorner van de wedstrijd door de bal op een voet te leggen.

’28 Na goed combinatiespel speelt Laura Nunnink Xan de Waard vrij in de cirkel. De Waard kan vrij uithalen, maar keepster D’Hooghe krijgt haar voet ertegenaan.

’25 De Belgen zakken sterk terug. Oranje heeft moeite de muur op de 23-meter te doorbreken.

’22 België komt er via Barbara Nelen snel uit. Ireen van den Assem voorkomt met sterk verdedigend werk een schot op goal.

’20 Kitty van Male onderschept knap op de middenlijn en kan op snelheid ver komen. Ze stuit uiteindelijk op de Belgische keepster.

’19 Malou Pheninckx geeft net te scherp voor zodat Kitty van Male er niet bij kan. Oranje snakt naar de bevrijdende treffer.

Einde eerste kwart

’14 Schitterende kaats van Welten komt net niet bij Kelly Jonker. Oranje zet de Belgen klem op hun eigen helft, maar weet in het eerste kwart nog niet te scoren

’12 Kitty van Male stuit op keepster D’Hooghe

’10 Lidewij Welten vuurt een backhandschot af, maar de hoek is te lastig. Oranje creëert kansjes, maar mist in de afronding precisie en overtuiging.

‘9 België komt er niet uit. Oranje heeft veldoverwicht en probeert de opening te vinden.

‘6 Publiek laat zich massaal horen. Hup Holland!!

‘5 Maria Verschoor pusht, op aangeven van Carlien Dirkse van den Heuvel, naast de goal.

‘4 Schot Xan de Waard na actie van Margot van Geffen, maar gemakkelijk te keren door de Belgische doelvrouw.

‘1 Oranje schiet uit de startblokken, meteen eerste kans Welten. Keepster D’Hooghe redt.

Nederland – België is van start met de volgende startopstelling:

Nederland: Laurien Leurink, Marloes Keetels, Carlien Dirkse van den Heuvel, Kelly Jonker, Lidewij Welten, Maria Verschoor, Caia van Maasakker, Ireen van den Assem, Pien Sanders, Laura Nunnink, Josine Koning.

Wissels: Anne Veenendaal, Kitty van Male, Malou Pheninckx, Xan de Waard, Frederique Matla, Lauren Stam, Margot van Geffen.

België: Sophie Limauge, Louise Cavenaile, Aline Fobe, Anouk Raes, Judith Vandermeiren, Alix Gerniers, Louise Versavel, Barbara Nelen, Aisling D’hooghe, Stephanie vanden Borre, Jill Boon

Wissels: Joanne Peeters, Anne-Sophie Weyns, Michelle Struyk, Maureen Beernaert, Elena Sotgiu, Pauline Leclef, Lien Hillewaert.

 


2 Reacties

  1. frank-hagemans

    Een van oorzaken is m.i. het ongeduldig naar voren rennen. De dames zouden eens moeten kijken hoe Barcelona en de laatste tijd ook onze heren het combinatiespel uitvoeren. Dat zal een achterhoede echt nerveus maken.

    1. robvisser

      Alyson Annan zit erbij en kijkt ernaar. Misschien is het lastig om tijdens de wedstrijd zoiets nog te veranderen, maar na de eerste wedstrijd was dit toch ook wel duidelijk. Het is te ongeduldig en gehaast, een beetje als een kip zonder kop. Ik had toch gehoopt dat ze voldoende voorbereidingstijd hadden gehad om het beter voor elkaar te hebben, maar het komt er nog niet goed uit. Hopelijk is het al met al toch nog voldoende om de toernooiwinst te halen.


Wat vind jij? Praat mee...