Keetels schiet Oranje in thriller naar finale tegen België

In de 49ste minuut ontplofte het elektrisch geladen Wagener Stadion toen Marloes Keetels met een doffe klap Oranje in de halve finale tegen Engeland op voorsprong schoot. Het was een bevrijdende treffer in de wedstrijd waarin Nederland vooral in het tweede kwart op het punt van breken stond. Maar de Oranje Dames rekenden uiteindelijk af met hun plaaggeest uit het verleden.

Het gevecht tussen de regerend wereldkampioen en de regerend Europees en olympisch kampioen ontaardde zich in een thriller. Het was de eerste wedstrijd in het vrouwentoernooi die voor het oranjepubliek zenuwslopend was. Beide ploegen waren aan elkaar gewaagd en zochten de aanval.

Het was duidelijk dat na poulewedstrijden tegen Spanje, België en Tsjechië dit voor Nederland de eerste serieuze krachtmeting was. Na de 10-0 overwinning op Tsjechië barstten de Oranje Dames van het zelfvertrouwen. De Engelsen plaatsten zichzelf liever in de underdogpositie, hoewel ze zowel in de EK-finale van 2015 als de olympische finale van 2016 Nederland een gigantische dreun hadden verkocht.

Het eerste grote wapenfeit in de wedstrijd was voor Engeland. Na vier minuten was het de opgestoomde verdediger Susannah Townsend die de bal over de grond op het Nederlandse doel afvuurde. Keepster Anne Veenendaal, die in tegenstelling tot de poulefase de hele wedstrijd keepte, stond goed opgesteld en bracht knap redding. Maar het was duidelijk dat de Oranje Dames niet moesten denken dat ze al in de finale stonden.

Dat neemt niet weg dat Nederland sterk aan het duel begon. Het overwicht was in het eerste kwart voor Oranje, dat via Laurien Leurink en Frédérique Matla enkele kansjes kreeg. Even leek het erop alsof het een kwestie van tijd was voor Nederland het doel van Maddie Hinch hevig onder vuur ging nemen.

Sophie Bray had de 0-1 op de stick

Maar de wedstrijd kantelde in het tweede kwart. Engeland nam het initiatief volledig over en drong enkele keren dreigend de Nederlandse cirkel binnen. Na een penibele situatie voor het doel kregen de Engelsen hun eerste strafcorner. Het was billenknijpen, maar Zoe Shipperley sloeg niet gericht genoeg en Nederland kon de bal wegwerken. De Engelsen probeerden door te drukken. Een geslagen voorzet vanaf de rechterflank tipte Sophie Bray maar net voorlangs. Tien seconden voor rust kreeg Engeland haar tweede strafcorner, die uitmondde in de derde. Het leverde niets op. Nederland kwam met de schrik vrij.

Na rust herpakte Nederland zich, onder meer met enkele gevaarlijke dribbels van Frédérique Matla. Laura Nunnink kreeg een schietkans, maar zij handelde niet snel genoeg en kon net niet goed uithalen voor een Engelse verdedigster ingreep. Aan de andere kant kwam Engeland ook enkele keren gevaarlijk in de Nederlandse cirkel. Het duel ontaardde zich in een wedstrijd die alle kanten kon opgaan.

Tot elf minuten voor tijd Marloes Keetels, in haar 100ste interland, toesloeg. Toen veranderde alles. Het was een treffer die de wedstrijd opnieuw deed kantelen, dit keer in het voordeel van Nederland. Het gevreesde slotoffensief van de Engelsen bleef uit. Ondanks het opstellen van een vliegende keepster kwam Oranje op het einde van de wedstrijd geen moment meer in de problemen. Op het laatste fluitsignaal ging het publiek op de banken staan en barstte het feest los.

Zaterdag in de finale wachten de Red Panthers van België, die het twee maanden geleden tijdens de Hockey World League nog volstrekt onmogelijk achtten dat zij dat toernooi van Nederland zouden winnen. Dit EK won Nederland in de poulefase al met 1-0 van de zuiderburen. De weg naar de eerste hoofdprijs sinds het WK van 2014 in Den Haag ligt open.

Nederland – Engeland 1-0 (0-0)

’60 Het eindsignaal. Oranje wint met 1-0 en staat in de finale!

’57 Engeland wisselt keepster Maddie Hinch voor een veldspeelster.

’55 Nog vijf minuten. Oranje heeft het betere van het spel, maar Engeland is zeker niet kansloos.

’52 Sterke actie van Kitty van Male. Pingelt twee Engelsen zoek bij de cornervlag, maar krijgt de bal niet goed de cirkel in.

’50 Maria Verschoor komt op langs de zijkant. Kitty van Male is compleet vrij voor de goal, maar de voorzet van Verschoor is hoog.

’49 Marloes Keetels 1-0

’48 Marloes Keetels scoort de 1-0!! De inzet van Laura Nunnink werd nog gekeerd, maar op het schot van Keetels had Engeland geen antwoord.

Einde derde kwart

’44 Kitty van Male komt goed op aan de buitenkant, maar de zoemer klinkt al.

’43 Lidewij Welten loopt zich vast waardoor Engeland kan uitbreken. Carlien Dirkse van den Heuvel kan echter op tijd onderscheppen.

’40 Laura Nunnink krijgt een goede kans, maar heeft net teveel tijd nodig om te schieten. Daardoor zit er al een Engelse stick tussen.

’39 Strafcorner voor Engeland. Anne Veenendaal ligt goed in de weg.

’35 Mooie actie van Frederique Matla buitenom. Ze strandt uiteindelijk op de legguards van Maddie Hinch.

’34 Oranje dringt aan net na rust en voert de druk op de Engelse verdediging op.

’31 Lidewij Welten speelt Anna Toman zoek, de aanval krijgt echter niet het gewenste gevolg. Oranje start wel met volle druk op de Engelse verdediging.

Rust

’29 De variant komt niet uit de verf: het blijft 0-0.

’29 Tien seconden voor rust vinden de Engelsen de voet van Maria Verschoor in de cirkel: strafcorner. Veenendaal redt, maar de bal komt gevaarlijk terug: nog een corner.

’29 Net voor rust krijgt Engeland een dot van een kans. Sophie Bray tipt maar net naast.

’28 Groen voor Lauren Stam, Oranje twee minuten in ondertal.

’27 Xan de Waard jaagt goed door in de press, Frederique Matla kan onderscheppen. De kans in de cirkel is er voor Kelly Jonker, maar Maddie Hinch heeft weinig moeite met haar backhandschot.

’26 Shoot van Marloes Keetels op de rand van de cirkel. Scheids geeft strafcorner, Oranje vecht dat aan en wordt in het gelijk gesteld.

’25 Alex Danson verdient de eerste strafcorner voor Engeland. De variant wordt eruit gelopen door Margot van Geffen.

’24 Blessure bij Susannah Townsend. Het spel ligt even stil.

’24 Mooie onderschepping van Carlien Dirkse van Den Heuvel leidt weer een aanval van Nederland in. Tot in de cirkel komt het echter niet. Het spel golft op en neer: zowel Nederland als Engeland speelt aanvallend.

’22 Prachtige actie van captain van Engeland Alex Danson. Oranje laat zich niet van de wijs brengen en countert meteen terug. Margot van Geffen wordt net niet bereikt.

’19 De duels worden flink fysiek uitgevochten. Dit is duidelijk geen poulewedstrijd meer.

’17 Laura Nunnink krijgt de bal niet goed weg in de Nederlandse cirkel. Het loopt met een sisser af.

Einde eerste kwart

’14 Het is druk in de Engelse cirkel. Maria Verschoor krijgt een klein kansje, maar staat er niet goed voor. Haar schot is niet gevaarlijk.

’12 Margot van Geffen krijgt veel vrijheid in de cirkel, maar produceert slechts een push recht op Maddie Hinch af.

’10 Frederique Matla, die even daarvoor nog hard onderuit werd gehaald, kan uithalen met haar backhand. Het schot vliegt over.

‘5 Een tip-in van Maria Verschoor eindigt op een Engelse voet: de eerste strafcorner voor Nederland. Caia van Maasakkers sleeppush wordt afgestopt.

‘4 Direct een grotere kans voor Engeland. Susannah Townsend kan vrij uithalen, keepster Anne Veenendaal biedt redding.

‘3 Marloes Keetels lanceert Laurien Leurink, die tot in de cirkel kan komen maar dan wordt afgestopt. Het eerste (kleine) kansje voor Oranje!

‘0 In een stampvol en kolkend Wagener Stadion is de halve finale begonnen!

De ploegen zijn de halve finale begonnen met de volgende speelsters in de basis:

Nederland: Anne Veenendaal, Kitty van Male, Laurien Leurink, Xan de Waard, Marloes Keetels, Carlien Dirkse van den Heuvel, Lidewij Welten, Caia van Maasakker, Ireen van den Assem, Lauren Stam, Margot van Geffen

Wissels: Malou Pheninckx, Kelly Jonker, Maria Verschoor, Frederique Matla, Pien Sanders, Laura Nunnink, Josine Koning

Engeland: Maddie Hinch, Laura Unsworth, Anna Toman, Hannah Martin, Susannah Townsend, Alex Danson, Giselle Ansley, Sophie Bray, Hollie Web, Shona McCallin, Lily Owsley

Wissels: Zoe Shipperley, Sarah Haycroft, Elena Rayer, Emily Defroand, Ellie Watton, Amy Tennant, Jo Hunter


Wat vind jij? Praat mee...