Nederland heeft shoot-outs nodig om Spanje te kloppen

De Oranje Dames zijn tegen hun eerste puntenverlies in deze Pro League-editie aangelopen. Nederland won zaterdag in Valencia na shoot-outs van Spanje. Na zestig enerverende minuten stond de teller op 2-2.

Het was duidelijk even inkomen voor de Oranjevrouwen tijdens de eerste ontmoeting met Spanje, een dag eerder. Met name in de eerste twee kwarten ging het toen verre van soepel. Het mocht wat minder rommelig, wat strakker, concludeerde Lidewij Welten na afloop. Welten droeg vrijdag voor het eerst in haar lange carrière – inmiddels 229 caps – de aanvoerdersband bij Nederland. Ook in de tweede wedstrijd in Estadio Betero zat het rood-wit-blauw over haar scheenbeschermer gespannen.

Oranje trad zaterdag, op een voor Spaanse begrippen vrij druiligere dag, aan met drie nieuwe namen. Pleun van der Plas, Fiona Morgenstern en Kyra Fortuin maakten hun opwachting tijdens de tweede interland onder interim-bondscoach Jamilon Mülders. Tessa Clasener, Marente Barentsen en Frédérique Matla namen daardoor op de tribune plaats.

Yibbi Jansen scoort

Wie Matla mist, levert natuurlijk een hoop doelpunten in. Maar die pijn voelde Oranje niet in het sterke eerste kwart. De eerste corner – een variant – mislukte nog, maar poging twee leverde dankzij Yibbi Jansen een treffer op. Zij benutte na elf minuten de korte hoekslag, waar een goede actie aan voorafging van Pleun van der Plas, die op de blauwe mat haar tweede interland speelde. Nederland had veel eerder grip op de wedstrijd dan een dag eerder, al liet de ploeg van Jamilon Mülders na om die overmacht uit te drukken in veel kansen.

Vreugde bij de Oranje Dames na de treffer van Yibbi Jansen tegen Spanje in Valencia voor de FIH Pro League. Foto: David Aliaga

Er was geen vuiltje aan de, vandaag vrij grijze, lucht voor Oranje toen na dik twintig minuten Spanje z’n eerste corner kreeg. De slag van Maria López – die vrij hoog leek te zijn – en de daaropvolgende rebound – prachtsave – waren een prooi voor Anne Veenendaal, maar op de derde Spaanse inzet moest de goalie van Amsterdam wel capituleren. Patricia Alvarez Nardiz tekende daardoor voor de 1-1.

Het antwoord van Oranje volgde snel. Luid aangemoedigd door een boel Nederlandse fans – waaronder het vocaal zeer aanwezige Heren 1 van Nuenen – leverde de eerste kans na de gelijkmaker, meteen weer een voorsprong op. Weer was het Jansen die ditmaal haar corner laag in het Spaanse doel pushte. Het leverde de middenvelder van SCHC een primeur op: nog nooit eerder scoorde zij tweemaal in een interland.

Spanje taaier en levendiger

Spanje bleek echter een stuk taaier en vooral levendiger dan op vrijdag. Vlak voor rust en kort na rust haalde de nummer zeven de wereld een strafcorner. Die eerste liep met een sisser af, de daaropvolgende ging vanaf de stick van Xantal Gine hard tegen de plank van het doel van Josine Koning, die in de rust Veenendaal afloste. Een dag eerder ging dat precies andersom tussen beide Nederlandse keepers. Bijzonder gegeven: het is de eerste keer sinds twee jaar dat mondiale lijstaanvoerder twee tegengoals moest slikken.

De Spaanse Alejandra Torres-Quevedo lukt het net niet om de bal van Laura Nunnink te onderscheppen in het duel in de FIH Pro League. Foto: David Aliaga

Het lukte Oranje niet meer om Spanje volledig onder de duim te houden. De thuisploeg kreeg, in de wedstrijd die steeds meer in evenwicht was, goede mogelijkheden om de 3-2 te maken. Florencia Amundson had twee grote kansen van dichtbij en kort daarop kreeg Marta Segu een vrije schietkans met haar backhand. Het was dus oppassen geblazen voor de ploeg van Mülders, die in het laatste kwart weer nadrukkelijker de aanval zocht. Echt gevaar leverde dat niet op, waardoor shoot-outs voor een beslissing moesten zorgen.

In de Spaanse regen leverden ook de shoot-outs veel spanning op. Josine Koning pakte de beslissende shoot-out, waardoor Nederland twee punten overhoudt aan dit duel. Oranje komt over twee weken opnieuw in actie in de Pro League. Dan staan, op 19 en 20 februari, twee uitduels tegen India op het menu.

Spanje – Nederland 2-2 (1-2)
11. Yibbi Jansen (sc) 0-1
21. Patricia Alvarez Nardiz (sc) 1-1
25. Yibbi Jansen (sc) 1-2
36. Xantal Gine (sc) 2-2