Oranje Dames verslaan Schotland in hun openingswedstrijd op HWL

De Oranje Dames hebben woensdagavond in Brussel hun eerste wedstrijd van de halvefinaleronde van de Hockey World League gewonnen. De ploeg van Alyson Annan won met 4-0 van Schotland. Frédérique Matla, Laurien Leurink, Lauren Stam en Kitty van Male maakten de goals.

Nederland – Schotland 4-0 (2-0)
‘5 Frédérique Matla 1-0
’14 Laurien Leurink 2-0
’33 Lauren Stam 3-0 (sc)
’50 Kitty van Male 4-0

’60 Het is afgelopen.

’55 Schotland krijgt vijf minuten voor het einde van het duel haar eerste corner. Deze strandt al bij stopster Robyn Collins. Zij mist de controle en verspeelt de bal.

’50 GOAL! 4-0 Na een mooie rush over de achterlijn van Carlien Dirkse van de Heuvel krijgt Kitty van Male de bal op een presenteerblaadje aangegeven bij de tweede paal. Van Male tikt de voorzet koeltjes binnen. 

’47 Q4 is begonnen en Nederland gaat door waar het de hele wedstrijd al mee bezig is. Naar voren hockeyen en de Schotse vrouwen nauwelijks tijd gunnen om een aanval op te zetten. Dat levert ook direct strafcorner acht van de wedstrijd op. Die neemt Van Maasakker voor haar rekening, maar haar sleep richting de bovenhoek wordt daaruit geplukt door de Schotse keepster.

’45 Nederland krijgt haar zesde corner van dit duel. Maar de aangegeven harde sleep van Van Male wordt niet gestopt door Laura Nunnink en schiet door. Nog geen twintig seconde kent de Portugese scheidsrechter Ana Faias Oranje corner nummer zeven toe. Van Maasakker sleept deze hard links langs de linkerdoelpaal. Einde Q3.

’44 Vlak voor het einde van Q3 wordt Matla naar de kant gestuurd met geel. Direct hierop is Schotland voor het eerst in de wedstrijd gevaarlijk, maar Ireen van den Assem voorkomt met een mooie ingreep dat de Schotse spits Josine Koning kan verschalken.

’38 Strafcorner voor Nederland. Ditmaal is Pien Sanders de aangever. Zij brengt Ireen van den Assem in stelling. Maar haar inzet wordt op de lijn gestopt door de Schotse doelvrouw.

’33 GOAL! 3-0. De vierde corner van Oranje en deze gaat raak. Op aangeven van Van Male gaat de bal via Xan de Waard naar Van Maasakker en uiteindelijk is Lauren Stam het eindstation. Ze schiet hard raak in de korte hoek. 3-0.

’31 De tweede helft is begonnen en bondscoach Alyson Annan vervangt keepster Anne Veenendaal voor Josine Koning.

’30 Einde kwart twee! De Oranje Dames gaan rusten met een comfortabele 2-0 voorsprong.

’29 Nederland krijgt de derde corner van de wedstrijd toegekend. Ditmaal kiezen de Oranjedames voor de variant. Caia van Maasakker legt achter haar rug slim af op Lauren Stam, maar haar inzet gaat naast.

’24 Ook Schotland incasseert nu de eerste kaart van de wedstrijd. Katie Robertson gaat met geel naar de kant.

’22 Met een man minder verovert Nederland de eerste strafcorner van de wedstrijd. Kitty van Male geeft aan, Margot van Geffen stopt en Caia haalt hard uit. Maar de bal strandt in de Schotse defensie. Ook de rebound van Van Male haalt het doel niet, maar de scheidsrechter ziet wel een overtreding en geeft Oranje haar tweede corner.

Deze schiet bij stopper Margot van Geffen hard door.

’21  Maria Verschoor wordt door de scheidsrechter naar de kant gestuurd met een groene kaart.

’18 Matla was dichtbij haar tweede treffer. Ze vocht zich knap door de Schotse defensie, mikte op de linkerhoek, haalde bekeken uit, maar zag haar inzet naast het doel verdwijnen.

‘Make your mark!’ schalt door de speakers van het Fallon Stadion en dat betekent dat Q2 is begonnen.

’15 Einde eerste kwart. Eenrichtingsverkeer in Brussel in de eerste 15 minuten.

’14 GOAL! 2-0. En daar is nummer twee voor Oranje. Laurien Leurink wordt vrijgespeeld voor de Schotse doelvrouw en haalt verwoestend uit. 2-0. 

’13 Twee grote kansen op rij nu. Eerst Margot van Geffen vanaf de rechterkant en vervolgens Maria Verschoor vanaf links. Beide keren redt de Schotse keepster Nicola Cochrane knap.

’11 Zoals verwacht. Oranje heerst en dicteert de wedstrijd. Maar nog echt grote kansen blijven uit.

‘5  GOAL! 1-0. Al binnen 5 minuten is het raak. Nederland komt op voorsprong dankzij Frédérique Matla.

‘1 De Oranje Dames zijn in Brussel begonnen aan de halve finaleronde van de HWL 2017. De thermometer staat op 32 graden, op de tribunes zitten zo’n honderdvijftig Oranjefans. Klaar voor een mogelijk doelpuntrijke wedstrijd.

De opstelling van Nederland:

Anne Veenendaal, Marloes Keetels, Caia van Maasakker, Lauren Stam, Kitty van Male, Laurien Leurink, Xan de Waard, Carlien Dirkse van den Heuvel, Margot van Geffen, Maartje Krekelaar.

Wissels:
Malou Pheninckx, Maria Verschoor, Charlotte Vega, Frederique Matla, Pien Sanders, Laura Nunnink, Josine Koning (K)


Wat vind jij? Praat mee...