Lidewij Welten de koningin van het verregende Wagener

De openingswedstrijd van het EK in het vernieuwde Wagener Stadion had een prachtig oranjefeest moeten worden, waarin een hoop nieuwe internationals zich voor het eerst aan zo’n 9500 Oranjesupporters presenteerden. Het werd een verregende, drie kwartier lang gestaakte wedstrijd, waarin het kletsnatte publiek de verliezer was. Het was vooral aan de geniale Lidewij Welten te danken dat de toeschouwers nog enigszins een leuke avond hadden.

Oranje won met 3-1, maar het feest had zoveel mooier kunnen zijn. Vanwege een gigantische onweersbui in het vierde kwart, bij een 3-1 voorsprong van Oranje, werd de wedstrijd rond 21.15 uur gestaakt. De speelsters zochten de kleedkamers op. Het verregende publiek week uit naar beschutte plekken in het promodorp. Tijdens het wachten deed de speaker de mededeling dat de twee zijtribunes en de overzijde van de hoofdtribune moesten worden verlaten. Zelfs het sfeervak moest tijdelijk worden ontruimd.

Margot van Geffen in de stromende regen in het Wagener Stadion (c) Koen Suyk

Het was eeuwig zonde dat de wedstrijd pas om 22.00 uur kon worden uitgespeeld. Een groot deel van het publiek was naar huis gegaan. Het decor in het laatste kwart stond in contrast met de zonnige taferelen in het stadion eerder tijdens de wedstrijd. Het publiek in het uitverkochte stadion was luidruchtig bij iedere aanval van Oranje en klapte de handen stuk voor de nieuwe internationals.

Hart in de keel

Voorafgaand aan de wedstrijd moeten de internationals van Oranje in de spelerstunnel hun hart in hun keel hebben gevoeld. Het is leuk om de Hockey World League in Brussel te winnen, voor een haast lege tribune. Maar het spelen van de openingswedstrijd van het EK in een vol Wagener Stadion, voor het oog van zo’n 9500 Oranjesupporters, is andere koek.

Lang is de lijst van internationals die zich voor het eerst aan het grote Oranjepubliek lieten zien. Neem Pien Sanders (19). Neem Frédérique Matla (20). Neem Ireen van den Assem (27). Neem Lauren Stam (23). Zomaar wat namen die Naomi van As en Ellen Hoog moeten opvolgen en die voor het eerst een groot toernooi in eigen land spelen. Het uitverkochte stadion kan Nederland in moeilijke fases zomaar over de drempel helpen. Maar het uitverkochte stadion kan ook, zeker bij een paar slechte passes achter elkaar, in het nadeel van Oranje werken. Zeker in het nadeel van de jonkies.

Na de minuut stilte vanwege de aanslagen in Spanje begon Nederland zenuwachtig aan het duel tegen de nummer tien van de wereld. Illustratief was een actie van aanvoerder Marloes Keetels. Net buiten de eigen cirkel werkte ze een bal via haar backhand onnodig hoog weg, waarvan Spanje profiteerde. De Spanjaarden zetten een aanval op en doken gevaarlijk de cirkel in. Anne Veenendaal bracht redding, maar het was even schrikken voor Nederland.

Nummer 50 voor Lidewij Welten

De spanning was ook te zien in kleine dingen. In aannames die net goed gingen, of net niet. De tweede strafcorner die Nederland kreeg, ging ook niet helemaal goed. De bal stuiterde ietwat van de stick van stopper Xan de Waard, waarna Ireen van den Assem meer tijd nodig had om de variant te spelen. Die lukte wel. Bij de paal tipte Lidewij Welten de openingstreffer binnen. Haar vijftigste doelpunt in haar interlandcarrière. Het publiek ging uit zijn dak.

Het verhaal van Welten is bekend. Haar tweede seizoenshelft bij Den Bosch was vanwege een hielblessure niet briljant. Vanwege diezelfde blessure liet ze de Hockey World League in Brussel schieten. Ze richtte haar vizier op het EK. Vrijdagavond tegen Spanje liet ze meteen zien hoe geniaal is. Een paar minuten na de 1-0 dribbelde ze over de achterlijn en gaf ze de bal voor, waarna Frédérique Matla uit een scrimmage raakschoot. Een doelpunt en een assist voor Welten. Het kan slechter.

Terwijl in het derde kwart de hoosbui boven het veld losbarstte, verlieten de eerste Oranjesupporters het Wagener Stadion. Ze hadden het beste spel van Oranje, het einde van het tweede kwart, al gezien. Door een rake tip-in van Begoña Pérez in de laatste seconde van het derde kwart (2-1) moest Oranje opeens nog uitkijken dat het niet tegen onnodig puntverlies aanliep.

Het publiek moest drie kwartier wachten om de laatste twaalf minuten van het duel te zien (c) Koen Suyk

Dat gebeurde niet. Het derde doelpunt van Oranje, in de 48ste minuut, was opnieuw voor een groot deel op het conto van Welten te schrijven. Na een prachtige rush legde ze de bal terug in de cirkel, waarna het opnieuw Matla was die de bal voor het intikken had. Alweer haar tiende doelpunt in haar vijftiende interland. Een droomstart van de internationale carrière van de speelster van Den Bosch.

Na het oponthoud van drie kwartier ging Nederland op zoek naar de 4-1. Caia van Maasakker pushte nog een strafcorner op de Spaanse keepster, maar de 4-1 viel niet. Om kwart over tien mochten de speelsters naar binnen en mocht het publiek naar huis. Zondag spelen de Oranje Dames om 20.00 uur tegen België.

Nederland – Spanje 3-1 (2-0)
’24 Lidewij Welten 1-0 (sc)
’29 Frédérique Matla 2-0
’45 Begoña Pérez 2-1
’48 Frédérique Matla 3-1

 

EINDE WEDSTRIJD. DE ORANJE DAMES WINNEN MET 3-1 HET OPENINGSDUEL OP HET EK HOCKEY VAN SPANJE.

’57 Goede push van Caia van Maasakker wordt met de stick gered door de Spaanse keepster.

’57 Nederland dringt aan en krijgt de vierde strafcorner van de wedstrijd.

’55 Kitty van Male scoort bijna met haar backhand. Vanaf rechts heeft ze een vrije doortocht in de cirkel, maar ze stuit net op de keepster.

’49 Uitblinker Lidewij Welten lijkt op weg naar haar tweede doelpunt, maar schiet haar backhand tegen de keepster aan.

’47 We zijn eindelijk weer begonnen. De mensen die de moeite hebben genomen om te blijven en niet naar huis te gaan, worden hopelijk beloond met een mooie laatste twaalf minuten.

21:51 UPDATE: de tribunes mogen weer bevolkt worden. De teams zijn aan het inspelen. Om 22:00 wordt de wedstrijd uitgespeeld. Oranje leidt met 3-1 tegen Spanje.

21:34: ALLE TRIBUNES MOETEN WORDEN ONTRUIMD, BEHALVE DE HOOFDTRIBUNE. DE WEDSTRIJD WORDT NOG MINIMAAL TOT 22:00 GESTAAKT.

AMSTERDAM – AMSTELVEEN – Margot van Geffen (Ned) tijdens de regen Rabo EuroHockey Championships 2017, Hockey, Seizoen 2016-2017, 05-06-14, EK 2017 Amsterdam, Wagener Stadion Amsterdam, Dames, Women, Nederland – Spanje . COPYRIGHT KOEN SUYK

WEDSTRIJD GESTAAKT DOOR HET ONWEER.

‘Match suspended due to weather conditions’ staat er nu groot op het videoscherm in het Wagener Stadion.

’47 Het onweert en de wedstrijd is gestaakt. De teams zijn naar binnen.

Goal: Frederique Matla scoort haar tweede van de avond, 3-1! En weer na een schitterende actie van Lidewij Welten.

Einde Q3: in een regenachtig Wagener Stadion staat het 2-1 voor Oranje. Nu nog oppassen voor de gelijkmaker.

GOAL: Begona Garcia scoort in de dying seconds van Q3 de 2-1. Ook na videoref blijkt het binnen de tijd te zijn.

’44 Enorme wolkbreuk boven het Wagener Stadion. Heel vervelend voor de mensen die op de niet-overdekte tribune zitten.

’40 Kelly Jonker slaat mooi uit de draai, maar haar slag wordt gestopt door de Spaanse keepster.

’39 Derde Nederlandse strafcorner wordt niet goed gestopt. Gevaar geweken voor Spanje.

’37 Keepster Anne Veenendaal stopt een lage Spaanse inzet. Blijft 2-0.

’31 Met een comfortabele 2-0 voorsprong gaat Oranje op zoek naar nog meer doelpunten.

Einde Q2. Het is rust in het Wagener Stadion. Na een moeizaam begin heeft Oranje de touwtjes stevig in handen tegen Spanje, met goals van Lidewij Welten en Frederique Malta. Knap hoe Welten na een jaar vol blessureleed  (hiel) zo’n sterke eerste EK-wedstrijd speelt. 

GOAL: Na een schitterende actie van Lidewij Welten over de linkerkant, scoort Frederique Malta de 2-0 in de 28ste minuut.

’25 De Spaanse Berta Bonastre is geblesseerd van het veld gegaan.

GOAL: Lidewij Welten scoort de 1-0 uit een strafcornervariant. Juist het aangeven en stoppen ging niet optimaal, maar Welten maakt er knap 1-0 van.

’24 Tweede strafcorner voor Oranje. En die gaat er via een mooie tip-in in via Lidewij Welten.

’19 Kitty van Male zet Frederique Matla vrij voor de keepster, maar Matla heeft net moeite met de aanname. Ze probeert daarna nog om Maria Ruiz te rennen, maar de kans gaat voorbij.

’17 Twee keer komt Oranje over de achterlijn, maar weet het daarna niet tot een kans te komen. Oranje nu wel gevaarlijk op de helft van Spanje.

’16 Maria Verschoor komt de Spaanse cirkel bijna in, maar in plaats van zelf schieten, geeft ze de bal voor.

EINDE Q1. Tussenstand 0-0.

’15 Margot van Geffen tipt de bal net naast het goal.

’14 Lidewij Welten leek gevaarlijk te worden, maar de Spaanse Julia Pons pakt knap de bal af.

’11 Oranje is in de beginfase nog slordig. De Spanjaarden zetten druk en Nederland komt er soms moeilijk uit. Het begin lijkt wat nerveus.

‘7 Na een te hoge backhand van Marloes Keetels zet Spanje een aanval op, die door Anne Veenendaal wordt gekeerd. Ze stopt een inzet van dichtbij.

‘6 De eerste strafcorner voor Oranje, na een aanval via Carlien Dirkse van den Heuvel en Frederique Matla. Caia van Maasakker legt aan, maar de sleep wordt eruit gelopen.

‘2 Kitty van Male is meteen gevaarlijk na een mooie aanval over de linkerkant. Maar ze stuit op keepster Maria Ruiz.

Het EK Hockey is officieel begonnen. Met de opening via speaker Floris Evers en zangeres Do die het EK-lied ‘Sterker dan alleen’ heeft gezongen. Daarna volgde een minuut stilte voor de slachtoffers van de aanslag in Barcelona.

Na de volksliederen is er afgefloten voor de opening van het EK. De teams spelen vanwege de terroristische aanslag in Spanje ook met rouwbanden.

Opstelling Nederland: Anne Veenendaal (k), Kitty van Male, Laurien Leurink, Xan de Waard, Marloes Keetels (c), Carlien Dirkse van den Heuvel, Lidewij Welten, Lauren Stam, Caia van Maasakker, Ireen van den Assem en Margot van Geffen.

Wissels: Malou Pheninckx, Kelly Jonker, Maria Verschoor, Frederique Matla, Pien Sanders, Laura Nunnink, Josine Koning (k).

 


1 Reactie

  1. magnus-querqus

    By the way: gitaar + zang + Wilhelmus = geen goede combi!


Wat vind jij? Praat mee...