Tien! Tien! Tien! Tien! Tien! Tien! Tien! Tien! Tien! Tien!

Na de plaatsing voor de halve finale was het duel tegen Tsjechië een ideale wedstrijd om vertrouwen te tanken. Waar de Oranje Dames eerder dit toernooi moeite hadden met scoren, was het dit keer prijsschieten. Alleen wel tegen een land dat geen enkele tegenstand bood.

Overal hadden de speelsters van Oranje na de wedstrijd tegen België moeten teruglezen dat ze zoveel moeite hadden met scoren. Na twee wedstrijden hadden nog maar drie speelsters het net gevonden: Margot van Geffen, Lidewij Welten en Frédérique Matla (twee keer).

Dat is na het duel tegen Tsjechië wel anders. Midden in het toernooi speelde Nederland een veredeld oefenpotje tegen een ploeg die de deur wagenwijd open zette. De bondscoach van Tsjechië had geen woord te veel gezegd toen hij voorspelde dat het duel tegen Oranje wel eens een ramp zou kunnen worden.

Eerste twee doelpunten Caia van Maasakker

Caia van Maasakker was één van de vele speelsters die dit EK nog niet had gescoord. Ze moet zich op een trainingsveld hebben gewaand waar toevallig zo’n 9000 supporters bij aanwezig waren. Nederland kreeg in totaal elf strafcorners. Na vier mislukte pogingen, waarvan twee van Van Maasakker, koos Oranje voor een variant. Ireen van den Assem legde de bal na een pirouette terug om Van Maasakker, die raak pushte. Haar eerste doelpunt van het toernooi was binnen. Een mooie opsteker met het oog op de halve finale donderdag tegen Engeland. Niet meer, niet minder. In de laatste minuut van het tweede kwart sleepte de speelster van Stichtsche haar tweede goal tegen de plank.

Masterclass afronden van Laurien Leurink

Ook Kelly Jonker maakte haar eerste treffer van het EK. Na een mooie dribbel over de achterlijn van Xan de Waard stond Jonker op de goede plek voor het doel opgesteld om de bal simpel binnen te schieten. Ook voor de spits van Amsterdam moet het een bevrijdende treffer zijn geweest, nadat zij vanwege een schouderblessure maandenlang was uitgeschakeld.

Laurien Leurink gaf de Tsjechen kort voor rust een masterclass afronden. Zondag tegen België had ze uit kansrijke positie nog hoog over geschoten. Nu jaste ze kort voor rust de 5-0 snoeihard in de linkerbovenhoek.

‘Tien! Tien! Tien! Tien’

Voor de rest viel er voor Oranje weinig eer te behalen. Na treffers van Laurien Leurink, Ireen van den Assem en Lidewij Welten was het Marloes Keetels die drie minuten voor tijd het publiek gaf waar het om vroeg: de 10-0. Het was een mooi moment voor de supporters, waar ze al ruim een kwartier naar uitkeken. Maar de speelsters zullen er weinig waarde aan hechten. Donderdag treden de Oranje Dames in de halve finale aan tegen titelverdediger Engeland. Dan zijn ze dit potje tegen Tsjechië al lang weer vergeten. Dan begint het toernooi pas echt.Nederland – Tsjechië 10-0 (6-0)
’12 Caia van Maasakker 1-0 (sc)
’14 Margot van Geffen 2-0
’17 Kitty van Male 3-0
’20 Kelly Jonker 4-0
’28 Laurien Leurink 5-0
’30 Caia van Maasakker 6-0 (sc)
’33 Ireen van den Assem 7-0
’39 Laurien Leurink 8-0
’42 Lidewij Welten 9-0
’57 Marloes Keetels 10-0

Goal! TIEN TIEN TIEN. ’67 Aanvoerder Marloes Keetels dribbelt over de achterlijn en maakt mooi de 10-0.

’55 Margot van Geffen kreeg heel veel ruimte, maar scoorde niet met de backhand. Welten mist de rebound. Oranje is dichtbij de 10-0, maar hij wil maar niet vallen.

’53 De twaalfde strafcorner voor Oranje. Zou de magische grens worden gehaald? Na een videoref toch geen twaalfde corner.

’51 De ijverige Dirkse van den Heuvel stuit weer op de Tsjechische keepster. De speelster van SCHC verdient zeker een doelpunt vandaag. Zou zij de tiende maken?

’46 De elfde strafcorner voor Oranje. Caia van Maasakker probeert in de rechterhoek te pushen, maar die werd door de Tsjechische uitloper goed dichtgezet.

Vierde kwart

Horen we daar ’tien, tien, tien?’ Ja dat horen we hier in het Wagener Stadion!

Goal! ’41 Lidewij Welten schiet uit de draai knap de 9-0 binnen.

’40 Kelly Jonker schiet naast, terwijl Frederique Matla naast haar vrij staat.

Goal! ’38 Laurien Leurink met een fijne harde klap voor de 8-0.

’37 Laura Nunnink aan de wandel met een schitterende solo, die helaas net strandt voor de Tsjechische cirkel.

’35 Kelly Jonker schiet mooie backhand net naast.

Goal! ’31 Na een videoref volgt de tiende strafcorner van de wedstrijd. En Ireen van den Assem scoort de 7-0.

Derde kwart

Zou het de Oranje Dames lukken om de tien doelpunten te halen? We hebben het ’tien, tien, tien!’ nog niet van het publiek gehoord, maar dat hoeft niet lang te duren.

Het is rust in het Wagener Stadion bij Nederland-Tsjechië. Zoals verwacht kan Tsjechië geen serieuze tegenstand geven. Het is vooral vertrouwen tanken voor strafcornerkanon Caia van Maasakker (twee keer) en andere speelsters die nog niet hadden gescoord, zoals de van een blessure teruggekeerde Kelly Jonker.

Stockey! Foto: Frank Uijlenbroek

Goal! ’27 Achtste strafcorner wordt er uitgelopen. De negende binnen gepusht door Van Maasakker! Hard tegen de plank! 6-0

Goal! ’26 Even een masterclass afronden van Laurien Leurink, die de bal snoeihard in de kruising flatst voor de 5-0. In de vorige wedstrijd miste ze nog een open kans, maar nu kreeg ze de tijd niet om te lang over de kans na te denken. Schitterend gedaan!

’25 De zevende strafcorner. Oranje probeert de variant via de tip-in, maar stuit op het Oosteuropese blok.

’23 Dirkse van den Heuvel stuit op de Tsjechische keepster. Het blijft 4-0.

GOAL! ’19 Kelly Jonker rondt bekwaam een schitterend opgezette aanval af, die via Xan de Waard en Carlien Dirkse van den Heuvel bij Jonker terecht kwam. Het is de eerste goal van dit EK voor de lang geblesseerde Jonker.

GOAL! ’16 Schitterende goal van Kitty van Male. Na een actie vanaf links, trekt ze naar binnen en pusht ze de bal binnen voor de 3-0.

2e kwart

GOAL! ’14 Na een goede actie scoort Margot van Geffen via een Tsjechische stick de 2-0.

’13 De Tsjechen laten ook van zich horen en bereiken de Nederlandse cirkel.

’11 Maria Verschoor schiet hard op de Tsjechische keepster. Er volgt de zesde strafcorner. Weer pusht Van Maasakker links laag op de klomp van de keepster.

GOAL! ‘9 Vijfde strafcorner voor Oranje. Mooie variant via Van den Assem naar Van Maasakker, die de ban breekt met de 1-0.

‘8 Lidewij Welten haalt de vierde strafcorner voor Oranje. Van den Assem weer op de klomp, in de hoek linksonder.

‘5 Derde strafcorner voor Oranje. Ireen van den Assem tegen de Tsjechische keepster.

‘4 Tweede strafcorner voor Oranje. Gered door de Tsjechische keepster.

‘3 Eerste strafcorner voor Oranje. Bal op een Tsjechische voet. Caia van Maasakker pusht over.

‘3 Lidewij Welten schiet backhand over de goal.

‘3 Weer Marloes Keetels die op de klomp stuit van keepster Barbora Cechakova.

‘1 Marloes Keetels geeft net voor de cirkel een voorzet met haar backhand. Het levert uiteindelijk niets op.

Tsjechië heeft tot nu toe met 6-0 en 7-1 verloren op dit EK van België en Spanje.

Nederland – Tsjechië is van start met de volgende startopstelling:

Nederland: Anne Veenendaal (k), Malou Pheninckx, Laurien Leurink, Xan de Waard, Marloes Keetels (c), Lidewij Welten, Caia van Maasakker, Frederique Matla, Pien Sanders, Lauren Stam, Margot van Geffen.

Wissels: Kitty van Male, Carlien Dirkse van den Heuvel, Kelly Jonker, Maria Verschoor, Ireen van den Assem, Laura Nunnink, Josine Koning (k)


4 Reacties

  1. Brechtje

    Iemand 2 tickets voor EK donderdag, 24-08-17, over?

  2. robvisser

    Leuke opsteker voor het team. Komt op een goed moment, zo voor de halve finale tegen Engeland. Geeft positieve energie en dat konden ze toch wel even gebruiken, ondanks de eerdere overwinningen. Enige zorgenkind: de strafcorner. Rendement van Caia is te laag momenteel, heeft ook teveel tijd nodig waardoor de uitloper er vaak al staat.

  3. vruskie91

    Mag er ook een goed woord tussen voor de Tsjechische keepster Barbora Cechakova? Mijn complimenten aan haar want ze heeft er wel voor gezorgd dat het er "maar" 10 bleven!! Hadden er veel meer kunnen zijn! Petje af!!


Wat vind jij? Praat mee...