Round-up Champions Trophy (D) Dag 5: Australië – VS om brons

De Oranje Dames wonnen ook hun laatste poulewedstrijd, met 0-2 van Argentinië. De goede 1e helft en matige 2e helft waren een preview van de finale morgen: dan treft Nederland opnieuw Argentinië. De strijd om het brons zal morgen gaan tussen de Verenigde Staten, die vandaag aan een 1-1 gelijkspel tegen Nieuw Zeeland genoeg hadden, en Australië, dat met 1-4 te sterk was voor Groot-Brittannië. De Britten nemen het op tegen Nieuw Zeeland, in de strijd om niet als laatste te eindigen.

Groot-Brittannië – Australië 1-4 (1-2)

Australië besliste het duel met thuisland Groot-Brittannië al vroeg. De Britten kwamen de 2 vroege goals niet meer te boven en verloren ook deze laatste poulewedstrijd. Groot-Brittannië eindigt daardoor als laatste op de ranglijst, Australië heeft met de winst de troostfinale om de bronzen medaille bereikt.

Het Britse publiek was in grote getalen toegestroomd om, ondanks de regen, Groot-Brittannië naar de eerste winst van dit toernooi te schreeuwen. De hoop op een winstpartij werd echter al snel de grond ingeboord. Een dom weggegeven strafcorner (geen afstand bij een vrije slag), werd direct in de 5e minuut binnen getipt door Kathryn Slattery. Nog geen minuut later keek Groot-Brittannië al tegen een 0-2 achterstand aan. Een slag de Britse cirkel in werd prachtig van richting veranderd door Georgie Parker. Aan het eind van het 1e kwart had Nicola White een grote kans om Groot-Brittannië terug te brengen in de wedstrijd, maar haar schot werd gekeerd door de Australische keepster Ashlee Wells.

Groot-Brittannië begon het 2e kwart goed, en zette de Australische verdediging onder druk. Dat had resultaat. Na een goede actie van Helen Richardson Walsh over de lijn kon Sophie Bray de aansluitingstreffer binnentikken: 1-2. De Britten konden het aanvallende spel echter niet het gehele 2e kwart volhouden. De Australische dames werden weer sterker, maar konden de bal niet in de goal krijgen. Groot-Brittannië moest captain Kate Richardson-Walsh in de verdediging missen, nadat zij een bal tegen haar mond kreeg.

Rust

Australië begon ook het 3e kwart sterker, wat zich in de 33e minuut uitbetaalde in een goal. Emily Smith raakte de bal aanvankelijk nog verkeerd, maar kon daarna toch nog binnentikken: 1-3. Groot-Brittannië bleef hard werken, maar kon het in de cirkel, net zoals eerdere wedstrijden in de Champions Trophy, niet afmaken. Australië was echter wel effectief. Jody Kenny sleepte uit een strafcorner schitterend raak in de kruising: 1-4. De strafcorner die de Britten even daarna mochten nemen miste snelheid door het natte veld, en kon niet voor gevaar zorgen.

In het 4e kwart zorgde Groot-Brittannië voor een indrukwekkend slotoffensief. Townsend was tot 2 keer toe gevaarlijk met een schot op goal, maar dat werd de 1e keer door een Australische stick en de 2e keer door een Australische voet geblokt. De strafcornersleep werd er echter uitgehouden door Wells. Nicola White had ook nog een kans, maar schoot voorlangs. Het bleek de Britten, ondanks het fanatiek aanmoedigende publiek, niet gegund deze wedstrijd. Eindstand: 1-4

5′ Kathryn Slattery 0-1 (sc)
6′ Georgie Parker 0-2
16′ Sophie Bray 1-2
33′ Emily Smith 1-3
38′ Jodie Kenny 1-4 (sc)

Nieuw Zeeland – Verenigde Staten 1-1 (0-1)

Nieuw Zeeland en de Verenigde Staten trakteerden het publiek op een bijzonder spannende wedstrijd. In de slotfase was er een hoofdrol weggelegd voor Brooke Neal. Nieuw Zeeland had voor het slotoffensief de keepster van het veld gehaald, maar kreeg vervolgens 3 strafcorners tegen. Vliegende keepster Neal wist ze allen uit de goal te houden. Door het gelijkspel zijn de Verenigde Staten zeker van een plaats in de troostfinale. Nieuw Zeeland kan de wedstrijd om het brons alleen nog bereiken wanneer Australië verliest of gelijkspeelt tegen Groot-Brittannië.

Nieuw Zeeland had de beste kansen in de openingsfase, maar de 2 strafcorners kwamen niet goed uit de verf. Het waren de Verenigde Staten die vervolgens meer de aanval zochten en er snel uit konden komen. In de 10e minuut was het raak: Kelsey Kolojejchick kon van dichtbij binnentikken na een aanval over meerdere schijven.

In het 2e kwart drong Nieuw Zeeland aan. De ploeg was regelmatig in de Amerikaanse cirkel te vinden, maar had moeite de stugge en snelle Amerikaanse verdedigers te passeren. De Verenigde Staten moesten het van de counters hebben in het 2e kwart, maar die waren wel gevaarlijk. Met name Pipa Hayward bleek echter een rots in de branding in de verdediging van Nieuw Zeeland, en voorkwam een aantal keer een 2e treffer.

Rust

Na rust had Charlotte Harrison de beste kans op de gelijkmaker. Uit een strafcorner, die aanvankelijk werd gestopt, kwam ze al liggend knap tot een schot. Dat eindigde echter naast de goal van de Verenigde Staten. Een aantal minuten later mocht Nieuw Zeeland in de herkansing. De sleep werd er nog knap uitgehouden door keepster Jacky Briggs, maar Olivia Merry was alert en flatste de rebound binnen: 1-1.

In het 4e kwart volgden kansen voor beide ploegen, maar Nieuw Zeeland kon de Verenigde Staten iets meer onder druk zetten. Harrison was dichtbij met een prachtig backhandschot, maar de redding van Briggs was net zo mooi. De laatste 5 minuten van de wedstrijd trakteerden beide ploegen het publiek op een zinderende slotfase met aanvallen die elkaar snel opvolgden. Voor Nieuw Zeeland telde alleen de winst, dus wisselde de ploeg de keepster in voor een veldspeelster, maar kreeg prompt een strafcorner tegen. Die werd echter bijzonder knap van de lijn gehaald door vliegende keep Brooke Neal. Een minuut later flikte ze dat kunstje opnieuw. Ook de laatste strafcorner voor de Amerikaanse dames, met nog 7 seconden op de klok, werd uit de goal gehouden.

10’ Kelsey Kolojejchick 0-1
36’ Olivia Merry 1-1 (sc)

Argentinië – Nederland 0-2 (0-1)

De Oranje Dames hadden Argentinië onder de duim in de 1e helft, maar stonden in de 2e helft zwaar onder druk. Een late goal van Jonker gooide de wedstrijd toch nog in het slot. Lees hier het wedstrijdverslag.

29′ Lidewij Welten 0-1
58′ Kelly Jonker 0-2