Round-up Champions Trophy Dag 6: Oranje zilver, Argentinië goud

Oranje greep naast het goud in een spannende finale van de Champions Trophy tegen Argentinië. Een slecht 1e kwart en het niet afmaken van kansen in de rest van de wedstrijd werd de Oranje Dames fataal en zorgde ervoor dat Argentinië met de gouden plak naar huis mag. In een bloedstollende strijd om het brons kwamen de Verenigde Staten terug van een 0-2 achterstand, en pakten ze alsnog het brons op shoot-outs. Groot-Brittannië won hun 1e wedstrijd van het toernooi, met 4-3 van Nieuw Zeeland, en eindigde als 5e.

Nederland – Argentinië 1-2 (0-2)

Lees hier het wedstrijdverslag.

10’ Martina Cavallero 0-1
14’ Noël Barrionuevo 0-2 (sc)
33’ Eva de Goede 1-2 (sc)

Australië – Verenigde Staten 2-2 (1-0) SO: 0-1

In het onderlinge duel in de poulefase (2-2) waren de teams al aan elkaar gewaagd, en ook deze strijd om het brons in de Champions Trophy was bijzonder spannend. Australië kwam op een 2-0 voorsprong, maar de Verenigde Staten kwamen terug tot 2-2. 1 goal was vervolgens genoeg voor de Verenigde Staten om de shoot-outs te winnen. De Verenigde Staten pakken brons, Australië is 4e.

De openingsfase was wat rommelig van beide kanten, en verliep zonder grote kansen. De 1e strafcorner was voor Australië, maar de sleeppush van Georgina Morgan vloog net naast de goal. Na 10 minuten spelen werd een kans voor de Australische dames dubieus afgefloten vanwege afhouden en even daarna kon goalie Jacky Briggs redding bieden op een inzet van de topscorer van Australië Kathryn Slattery, Australië drong aan, maar kreeg de bal niet in de Amerikaanse goal. Met nog slechts een paar seconden op de klok was het dan toch raak. Briggs anticipeerde op de slag van Mariah Williams, maar die werd onderweg nog geraakt door een Amerikaanse stick, waardoor hij ongelukkig in de kruising vloog: 1-0

Net in het 2e kwart mocht Australië wederom een strafcorner nemen, na een gemakkelijk weggegeven shootje van de Amerikaanse verdediging. Maar: de bal vloog wederom naast. De Verenigde Staten meldden zich naarmate de wedstrijd vorderde meer op de Australische helft. Kathleen Sharkey had de beste kans op de gelijkmaker. In plaats van met haar backhand uithalen op de goal, waarop Lynch kon redden, had ze waarschijnlijk beter kunnen afgeven op de inglijdende Jill Witmer. Ook een strafcorner voor de Amerikanen leidde niet tot een goal: verdedigster Kirsten Dwyer stopte de variant knap. Een gele kaart voor Katie Bam, na een harde tackle, betekende een voorlopig einde aan het aanvallende spel van de Amerikanen. Ruststand: 1-0

Rust

Australië vloog uit de startblokken en dwong Briggs meteen tot een redding in de 1e minuut. Nog een minuut later vloog een prachtige tip-in van Slattery, op aangeven van Georgie Parker, maar rakelings langs de kruising. De 3e kans in 3 minuten ging er dan toch in. Grace Steward creëerde na een prachtige individuele actie een paar centimeter ruimte in de cirkel en haalde uit met haar backhand: 2-0. De Australische dames hadden het veldoverwicht, maar halverwege het 3e kwart hadden de Verenigde Staten de kans om terug in de wedstrijd te komen. De strafcorner ging er echter tot 3 keer toe niet in. Georgie Parker had vervolgens de 3-0 op haar stick, maar haar push uit een snelle draai ging maar rakelings langs de Amerikaanse goal. De 4e strafcorner was voor de Amerikanen wel raak. Katie Reinprecht schreef de treffer om haar naam, en bracht de Verenigde Staten terug op 2-1. De treffer leek de Verenigde Staten te sterken: Australië had het in de resterende minuten in het 3e kwart moeilijk, maar hield stand.

In het laatste kwart ging het spel snel op en neer en hadden beide ploegen kansen. Australië miste 2 strafcorners en ook de Amerikanen kregen er 3 niet in de buurt van de goal. Een gele kaart voor Kirsten Dwyer na het niet nemen van afstand zorgde ervoor dat de Amerikaanse dames in de slotfase in overtal kwamen. Dat leverde een tweetal strafcorners op, die geen doel troffen. 4 minuten voor tijd was de treffer daar alsnog. Katie Bam gleed in op een afvallende bal en tikte deze met het puntje van haar stick net over Lynch heen: 2-2. Met nog 30 seconden op de klok had aanvoerster van de Verenigde Staten Melissa Gonzalez de ultieme kans de wedstrijd in Amerikaans voordeel te beslissen. Zij werd volledig vrij aangepasst in de cirkel, maar een snel uitkomende Lynch voorkwam de winnende goal.

Keepsters Lynch en Briggs zaten goed bij de shoot-outs. Melissa Gonzalez, de captain van de Verenigde Staten, scoorde de eerste en de enige shoot-out en bracht daarmee het brons binnen.

15’ Mariah Williams 1-0
30’ Grace Steward 2-0
42’ Katie Bam 2-1 (sc)
57’ Katie Bam 2-2

Nieuw Zeeland – Groot-Brittannië 3-4 (1-2)

Nieuw Zeeland en Groot-Brittannië speelden om de 5e en 6e plaats in een bijzonder spannend duel. Groot-Brittannië kwam verdiend op een 1-3 voorsprong, maar Nieuw Zeeland kwam sterk terug in het 3e en 4e kwart. Het was uiteindelijk aan Alex Danson te danken, die 3 goal scoorde, dat Groot-Brittannië de 5e plaats en de 1e overwinning in deze Champions Trophy mocht vieren.

Britse keepster Maddie Hinch kon in de openingsfase net voorkomen dat een prachtige dieptepass Stacey Michelsen bereikte: ze kwam goed uit haar goal en schopte de bal vlak voor op kop cirkel weg. Groot-Brittannië speelde, onder aanvoering van de sterk spelende Lily Owsley en Sophie Bray, vol op de aanval. Dat had effect: in de 9e minuut was een te houden backhandschot van Alex Danson de Nieuw Zeelandse keepster Amelia Gibson toch te machtig: de bal vloog tussen haar benen door de goal in: 0-1. Het scheelde niet veel of de bal lag er nog in dezelfde minuut aan de andere kant in. Gemma Flynn werd volledig vrijgelaten door de Britse verdediging, en kon oog in oog met Hinch een hoek uitzoeken. De Britse keepster redde echter opnieuw. Sophie Bray had net voor de zoemer nog de kans de voorsprong te vergroten, maar pushte recht op de legguards van Gibson.

Strafcorner Nieuw Zeeland: treft geen doel. Britse dames nog een grotere kans. Een onderschepping in de Nieuw Zeelandse achterhoede van Bray zette Owsley vrij voor keepster Gibson. In plaats van de keepster omspelen kwam Owsley echter slechts tot een schuifslag recht op Gibson af. Nog geen minuut later legde Nieuw Zeeland de bal er wel in. Een backhand van Anita McLaren floepte tussen de legguards van Hinch door: 1-1. Nieuw Zeeland zette hoge druk, maar Groot-Brittannië kon er met korte combinaties goed uitkomen. Net voor rust werd de werklust van de Britten beloond. Na een rommelige situatie voor de goal van Nieuw Zeeland belandde de bal voor de backhand van Owsley: 1-2.

Rust

Na rust bouwde Groot-Brittannië de voorsprong uit. Een prachtige strafcornervariant, met 2 keer een schijnslag, werd binnengetipt door Danson: 1-3. Naarmate het 3e kwart vorderde kreeg Groot-Brittannië het echter moeilijker. Nieuw Zeeland was veel in de Britse cirkel te vinden, maar kwam pas tot scoren uit een strafcorner. Olivia Merry sloeg de corner, die via de legguards van Hinch de goal in vloog: 2-3. Nieuw Zeeland had in de rest van het 3e kwart de beste kansen, maar kwam niet meer tot scoren.

Ook in het 4e kwart begon Nieuw Zeeland sterk. Na 2 minuten spelen kwamen de ploegen op gelijke hoogte. Kelsey Smith tipte mooi binnen uit een strafcorner. De gelijkmaker schudde de Britten wakker, die zich terug in de wedstrijd vochten. Alex Danson, die een fantastische wedstrijd speelde, was ook verantwoordelijk voor de beslissende goal, en haar 3e van de wedstrijd. Nadat ze de bal over de stick liftte van de Nieuw Zeelandse verdediger flatste ze bekeken over keepster Rutherford heen: 3-4. Met nog 4 minuten op de klok haalde Nieuw Zeeland Rutherford eruit voor een extra veldspeelster, en was het in de slotfase nog bijzonder spannend. Maar: Groot-Brittannië hield stand, en mocht de eerste en verdiende overwinning van de Champions Trophy vinden.

10′ Alex Danson 0-1
22′ Anita McLaren 1-1
26′ Lily Owsley 1-2
33′ Alex Danson 1-3 (sc)
39′ Olivia Merry 2-3 (sc)
47′ Kelsey Smith 3-3 (sc)
52′ Alex Danson 3-4