Round-up Champions Trophy (D) Dag 1: Oranje pakt de leiding

Op de 1e speeldag van de Champions Trophy Dames in het Queen Elizabeth Olympic Park in Londen hebben de Oranje Dames de leiding gepakt. De Verenigde Staten en Australië speelden de openingswedstrijd, die in een 2-2 gelijkspel eindigde. Argentinië en Groot-Brittannië speelden vervolgens ook met 2-2 gelijk. De Oranje Dames wonnen met 6-2 uiteindelijk overtuigend van Nieuw-Zeeland.

Nederland – Nieuw Zeeland 6-2 (2-1)

Lees hier het wedstrijdverslag.

11′ Maartje Paumen 1-0 (sc)
24′ Maartje Paumen 2-0 (sc)
29′ Charlotte Harrison 2-1
36′ Stacey Michelsen 2-2 (sc)
40′ Kelly Jonker 3-2
49′ Maartje Paumen 4-2 (sc)
55′ Kelly Jonker 5-2
57′ Maartje Paumen 6-2 (sc)

Argentinië – Groot-Brittannië 2-2 (1-0)

Het 1e kwart was duidelijk voor Argentinië, maar Groot-Brittannië groeide sterk in de wedstrijd. Ook deze 2e wedstrijd van de dag eindigde in een 2-2 gelijkspel.

De 1e strafcorner van de wedstrijd was voor Argentinië, maar werd knap uitverdedigd door Groot-Brittannië. Niet veel later was het alsnog raak voor de Argentijnse dames. In de 12e minuut bood Britse keepster Maddie Hinch eerst nog redding, maar de afvallende bal belandde recht in de stick van Maria Granatto, die hem relatief eenvoudig binnen kon schieten: 1-0. De 2e strafcorner van de Argentijnse dames was een prooi voor Hinch, en ook de 3e en de 4e wist Argentinië niet te benutten. De Britse dames hadden in het 1e kwart moeite onder de hoge druk van de Argentijnen uit te komen en wisten nauwelijks echt grote kansen te creëren. Omdat Argentinië echter niet nauwkeurig genoeg was in de afronding bleef het bij 1-0.

Meteen aan het begin van het 2e kwart kreeg Delfina Merino een groene kaart voor een hak op de stick. Het overtal leidde meteen tot een grote kans voor Groot-Brittannië, maar Sophie Bray kwam net een paar centimeter sticklengte tekort voor een tip-in. De Britten leken er echter vertrouwen uit te putten, en kwamen er vervolgens meer uit. Helen Richardson-Walch ging gestrekt, maar de harde bal de cirkel in stuiterde net over haar stick. Ook het Engelse publiek rook dat er een treffer in de lucht hing, en ging massaal achter Groot-Brittannië staan. Het fysieke spel van Argentinië kreeg geen doorgang van de arbitrage: net voor rust moest Florencia Habif eraf met geel, na een duw in de rug bij de Engelse verdediging. Het 2e kwart was duidelijk voor Groot-Brittannië, al was de ruststand echter nog altijd 1-0 in het voordeel van Argentinië.

Rust

Net na rust wist Groot-Brittannië dan toch toe te slaan. Helen Richardson-Walsh slalomde om een aantal Argentijnse verdedigsters heen, en tikte de bal uiteindelijk via een Argentijnse stick binnen: 1-1. Lucina von der Heyde had aan het eind van het 3e kwart nog een goede kans om Argentinië op voorsprong te brengen, maar de Britse verdediging kon net nog een stick tegen haar slag krijgen. Hinch bood redding op een volgende Argentijnse inzet. Na een gekeerde strafcorner van de Argentijnse dames konden de Britten er snel uit. Sophie Bray begon aan een indrukwekkende rush en stond oog in oog met Argentijnse keepster Belen Succi, maar haar push vloog net voorlangs.

Nog geen 30 seconden in het 4e kwart lukte het Groot-Brittannië bijna weer om direct toe te slaan. Georgie Twigg kon recht op Succi aflopen, maar die kreeg nog net een puntje van haar teen tegen de inzet van Twigg. Aan de andere kant was het echter wel raak. De zoveelste strafcorner van Argentinië werd nu feilloos in de kruising binnengepusht door Carla Rebecchi. Of de bal buiten de cirkel werd gestopt, daar waren vraagtekens bij te plaatsen, maar Groot-Brittannië vocht de goal niet aan. Argentinië zakte vervolgens wat terug en liet Groot-Brittannië het spel maken. Daar maakten de Britten dankbaar gebruik van. Het was wederom Richardson-Walsh die tot scoren kwam, via een prachtige backhand-tip achter het standbeen langs: 2-2. Het publiek ging massaal achter Groot-Brittannië staan, maar beide teams kwamen in de slotfase niet meer tot scoren. Eindstand: 2-2

7’ Maria Granatto 1-0
31’ Helen Richardson-Walsh 1-1
47’ Carla Rebecchi 2-1 (sc)
54’ Helen Richardson-Walsh 2-2

Verenigde Staten – Australië 2-2 (1-1)

De Verenigde Staten en Australië speelden in een spannend openingsduel met 2-2 gelijk. Australië had uiteindelijk de meeste kansen om er met de overwinning vandoor te gaan, maar wist in de slotfase uit 4 strafcorners niet 1 keer te scoren.

De Verenigde Staten startte sterk aan de wedstrijd en na 5 minuten spelen floot de scheidsrechter voor de 1e strafcorner, voor de Verenigde Staten. Die werd echter succesvol aangevochten door Australische dames. Een paar minuten later kreeg de Australische Mariah Williams een open schotkans op goal. Jacky Briggs kon de bal keren, maar wel hoog, dus mocht Australië aanleggen voor de 1e strafcorner van de wedstrijd. De tip-in werd op een haartje gemist door Kathryn Slattery. Australië was de betere ploeg in het 1e kwart en drong aan. Slattery, die eerder de tip-in miste, controleerde vakkundig een stuiterbal en schoot in de 13e minuut hard raak onder keepster Briggs door.

Ook in het begin van het 2e kwart was het voornamelijk Australië dat balbezit had en kansen creëerde. In de 20e minuut waren het echter de Verenigde Staten die op gelijke hoogte kwamen. Keepster Ashlee Wells redde aanvankelijk met een knappe reflex op een inzet die door het publiek al werd geteld, maar Jill Witmer was er als de kippen bij om de rebound hoog in de goal te tennissen: 1-1. Australië kreeg direct daarop de kans om weer op voorsprong te komen, maar de tip-in vloog naast. De Verenigde Staten groeiden vervolgens in de wedstrijd. Via een snelle uitbraak kwam Wittmer in scoringpositie, en even later kon Michelle Vitesse uithalen met haar backhand. Beide inzetten waren echter een prooi voor keepster Wells. Ruststand: 1-1

Rust

Australië vloog uit de startblokken na rust, en kwam na 3 minuten spelen wederom op voorsprong. Grace Steward gleed in en scoorde met een tip-in uit het boekje: hoog boven Briggs in het net. De Amerikaanse dames kwamen vervolgens maar moeilijk onder de druk van de Australische dames uit, maar konden uit snelle uitbraken toch gevaar stichten. Het goal werd in het 3e kwart echter niet meer gevonden door beide partijen.

Waar Australië na de rust snel toesloeg waren het de Verenigde Staten die in het 4e kwart al snel het goal wisten te vinden. Caitlyn van Sickle had nauwelijks ruimte in de Australische cirkel, maar kwam knap tot een snel schot uit de draai: 2-2. Emily Smith had met nog 5 minuten speeltijd de uitgelezen kans om Australië weer terug op voorsprong de brengen, maar nam oog in oog met keepster Briggs de bal niet goed aan. In de laatste 1,5 minuut van de wedstrijd kreeg Australië vervolgens nog 4 strafcorners en dus 4 kansen om de wedstrijd in hun voordeel te beslissen. Alle 4 de inzetten werden echter koelbloedig verdedigd door de Verenigde Staten. Eindstand: 2-2.

13’ Kathryn Slattery 0-1
20’ Jill Witmer 1-1
33’ Grace Steward 1-2
47’ Caitlyn van Sickle 2-2

Programma

Kijk hier voor het gehele programma en alle uitslagen

Livestream

De FIH zendt van alle wedstrijden een livestream uit, net als NOS op NOS.nl alle wedstrijden van Oranje. Daarnaast zendt de NOS ook samenvattingen van de wedstrijden van de Oranje Dames uit op tv. Hockey.nl doet verslag van alle wedstrijden.