Maartje Paumen: ‘We gaven pas gas toen het moést’

Oranje begon voortvarend aan het 1e kwart van de Champions Tropy-wedstrijd tegen Nieuw Zeeland, en kwam op een 2-0 voorsprong. Niks aan de hand, totdat Nieuw Zeeland ineens terugkwam tot 2-2. ‘We gaven het te easy uit handen’, vindt aanvoerder Maartje Paumen, die zelf in totaal 4 keer scoorde. In het 3e en 4e kwart kwam Oranje echter ijzersterk terug. ‘We gaven gas toen het moest’, stelt Paumen. ‘In het 4e kwart zie je dat we niet meer denken en er vol invliegen.’

Na het sterke begin kwam er een slordige fase van de Oranje Dames, zag ook Paumen. ‘In het 2e kwart en in het begin van het 3e kwart lieten we hen meer spelen. Dan doen we net een stapje terug, en dat is echt zonde. Zo geven we het te easy uit handen. Die 2 tegengoals waren echt niet nodig.’

4x scoren

Oranje vocht zich echter terug in de wedstrijd, en walste met name in het laatste kwart over Nieuw Zeeland heen. Paumen zelf scoorde 4 keer uit de strafcorner. ‘Het is lekker om ze erin te schieten, daarvoor sta je er. Het aangeven en stoppen ging ook heel goed vandaag, en dan ben ik er om het af te maken. En het is natuurlijk wel heel lekker om een toernooi te beginnen met 4 goals. Maar ik ben vooral blij dat we het in het 4e kwart zo oppakken met zijn allen en onszelf zo de overwinning geven.’

Vol de duels invliegen

Paumen ging in de wedstrijd een aantal keer naar de grond om in een gestrekte sliding de bal alsnog te pakken. Heeft ze daar extra op getraind? ‘Nee, niet bewust. Ik wil gewoon graag winnen, en als iemand voorbij gaat probeer je met alles wat je hebt die bal nog te pakken.’

‘Je geeft gewoon alles. En ik vind het mooi om te zien dat in het 4e kwart iedereen dat doet. Vol de duels in vliegen, en dan zien we uiteindelijk wel of de bal voor ons is of niet. In het 2e en 3e kwart waren we veel te afwachtend, en laten we ons de kaas van het brood eten. In het 4e kwart lieten we zien dat we wilden winnen. Daar moet je zelf ook een voorbeeld in zijn, en de rest gaat daarin mee.’

60 minuten lang focus

De Oranje Dames gaan nu bespreken wat er morgen tegen Groot-Brittannië beter kan, stelt Paumen. ‘In ieder geval de slordigheden uit ons spel halen, en volle focus houden 60 minuten lang. Niet 30 minuten zoals vandaag.’