Malou Pheninckx: ‘Meteen een vreugdedansje gedaan’

Thuis op de bank staarde Malou Pheninckx maandagochtend om 10.00 uur naar haar mobiele telefoon. Die was honderd procent opgeladen. Haar geluid stond aan, zodat ze de inkomende oproep niet zou missen. Vanaf nu kon bondscoach Alyson Annan ieder moment bellen.

Pheninckx woont in Rotterdam samen met Marloes Keetels, maar die was bij haar ouders. Er was niemand thuis toen de telefoon van Pheninckx om 10.15 uur overging. In het schermpje stond de naam van Alyson Annan. Pheninckx haalde nog één keer diep adem. Dit was het moment. Nu ging ze horen of al haar inzet in de laatste maanden genoeg was geweest om het EK in eigen land te mogen spelen.

‘Hoe is het?’ vroeg Annan haar aan het begin van het gesprek.
‘Nu nog goed’, antwoordde Pheninckx, rekening houdend met de mogelijkheid op slecht nieuws.
Annan: ‘Gefeliciteerd. Je mag mee naar het EK.’

‘Ik wilde het zó graag’

‘Ik heb meteen een vreugdedansje gedaan, m’n ouders gebeld en m’n zusjes ingelicht. Ik heb de hele dag met een grote glimlach op m’n gezicht rondgelopen’, zegt Pheninckx, die in 2013 deelnam aan de HWL3 in Rotterdam en de HWL4 in Argentinië. Daarna verdween ze van de radar, tot Annan haar dit seizoen weer bij de selectie haalde. ‘Een EK in eigen land. Wie wil daar nou niet bij zijn? Ik wilde het zó graag.’

Malou Pheninckx in duel met twee speelsters van Australië. Foto: KNHB/Koen Suyk

De voortekenen waren een paar maanden geleden iets minder rooskleurig dan nu. In april hoorde de 26-jarige Pheninckx dat ze niet was geselecteerd voor de Hockey World League. Door de hielblessure van Lidewij Welten mocht ze uiteindelijk toch mee naar Brussel. Als verdedigend ingestelde middenvelder was Pheninckx geen één-op-één vervanger van de aanvallender ingestelde Welten. Het gevolg daarvan was dat enkele andere internationals een linie naar voren schoven.

Pheninckx verving Welten tijdens de HWL en mag blijven nu Welten terug is

Aan de keuze van de bondscoach is nu af te leiden dat Annan blij is met de positionele bezetting tijdens de Hockey World League. Nu Welten van haar blessure is hersteld, kiest Annan er niet voor om Pheninckx weer te vervangen voor de dribbelkoningin. Nee, ze vervangt nu simpelweg twee aanvallers voor twee aanvallers: de teruggekeerde Lidewij Welten en Kelly Jonker voor Charlotte Vega en Maartje Krekelaar, die al enkele weken geleden wegens vermoeidheid afviel.

Pheninckx: ‘ Als ik het EK niet had gehaald, had ik flink gebaald. Maar ik wist wel dat ik mezelf niks kwalijk kon nemen. Natuurlijk hield ik er rekening mee dat Lidewij en Kelly zouden terugkomen. Dat zijn hartstikke goede speelsters. Maar ze staan een linie hoger dan ik. Dus het maakte me niet onzeker. Ik hield mezelf vast aan mijn goede spel van de Hockey World League. Gelukkig heeft dat zijn vruchten afgeworpen.’


Wat vind jij? Praat mee...