Maria Verschoor geeft alles op voor de ultieme droom

Terwijl jeugdige handtekeningenjagers vrijdagavond op Hilversum – na de 2-3 nederlaag in de Rabo Super Serie wedstrijd tegen de Verenigde Staten – keihard beginnen te gillen als Naomi van As en Ellen Hoog langslopen, kan Maria Verschoor (22) nog enigszins rustig haar krabbel zetten. Ze heeft nog niet de status van haar ervaren teamgenoten, maar dat kan in de toekomst nog komen voor de speelster die in 2013 door de werldhockeybond FIH gekozen werd tot grootste talent. Ze nadert rap haar eerste mijlpaal: de 50interland.

Dichterbij die 50e cap komt ze vrijdag niet, want de speelster van Amsterdam moet samen met 5 teamgenoten op de tribune plaatsnemen. Tijdens de wedstrijden van de Rabo Super Serie zitten er van de 24 internationals altijd 6 op de tribune. Deze internationals hebben tijdens de wedstrijd een functie. Zij houden op een tablet statistieken bij, zodat het begeleidingsteam die data kan gebruiken voor de analyse van de wedstrijd en tactische verbeteringen in de toekomst.

Cirkelpenetratie

En dus zit Verschoor – altijd herkenbaar aan de allergrootste bos krullen van het team – samen met teamgenoot Laura Nunnink op de tribune met een iPad in de hand naar een collectie onbegrijpelijke letters te staren. ‘CPL1’ en ‘CM4’ zijn de kreten die op een digitaal getekend hockeyveld op de tablet te bewonderen zijn. CPL1, wat betekent dat?

‘Cirkelpenetratie,’  zegt Verschoor, die als aanvallende speelster moet letten op welke plekken de Oranje Dames de cirkel binnenlopen. ‘Ik heb dit nog nooit zelf gedaan, maar ik denk dat het wel moet lukken,’ zegt ze voor het begin van de wedstrijd.

Na het laatste fluitsignaal beseft de speelster van Amsterdam dat ze er veel van heeft geleerd om de wedstrijd eens van een ander oogpunt te bekijken. ‘Je hebt een heel ander overzicht. Het is eens goed om te zien hoe goed onze press staat, hoe wij druk zetten op de verdediging van de tegenstander. Ik moest elke keer klikken als we de cirkel hadden bereikt. Laura gaf mij aan welke code het was en dan kon ik de iPad bedienen. Soms was het lastig om alles bij te houden.’

Teruggevochten

Het liefst staat de creatieve en handige speelster uiteraard in het veld om zelf die cirkel binnen te lopen met een individuele actie. Dan mogen andere mensen de ‘CPL1’ knop indrukken op de iPad. Verschoor viel af voor de WK van 2014 in Den Haag, maar vocht zich terug in Oranje en een uitverkiezing voor de Olympische Spelen in Rio zou een bekroning zijn van die strijd.

‘De Olympische Spelen zijn mijn ultieme droom. Ik heb nu een kans om daar te staan en daar laat ik nu alles voor,’ zegt ze. ‘Daarom ben ik vorig jaar gestopt met mijn studie commerciële economie. Ik laat er heel veel voor. Ik zie af en toe nog vriendinnen, maar over het algemeen zie ik een stuk minder mensen dan voor het Olympisch jaar.’

Champions Trophy

De eerste mijlpaal van haar prille loopbaan hoopt de 22-jarige international tijdens de Champions Trophy in Londen te bereiken, die voor het Nederlands Elftal zaterdag begint met een wedstrijd tegen Nieuw-Zeeland.

‘Ik sta nu op 46 interlands, dus ik hoop dat ik Londen de 50e haal. Ik moet er nog 4 spelen, dus ik duim dat ik dat jubileum in Engeland bereik, zonder blessures. Ik ga in ieder geval keihard m’n best doen en dan hoor ik 5 juli of mijn droom uitkomt.’


Wat vind jij? Praat mee...