Nieuwe rechterhand voor Alyson Annan: de Duitser Jamilon Mülders

Jamilon Mülders is de nieuwe assistent van bondscoach Alyson Annan bij de Oranjevrouwen. De 45-jarige Duitser, die per direct is gestart, heeft getekend tot en met het WK van 2022.

Mülders wordt de opvolger van Albert Kees Manenschijn, die stopte na de gouden Spelen van Tokio. Oud-international Mülders stond als bondscoach van Duitsland en China vaak tegenover Oranje. Hij won met de Duitse vrouwen het EK van 2013. Drie jaar later veroverden Die Danas onder zijn leiding brons op de Spelen van Rio.

‘Jamilon heeft vele jaren ervaring op internationaal niveau, niet alleen als coach maar ook als speler. Daarnaast brengt hij nieuwe inzichten binnen ons team en kijkt hij met een frisse blik naar onze ontwikkeling’, reageert Annan op de komst van haar nieuwe rechterhand.

Mülders in 2018 als bondscoach van China. Foto: Willem Vernes

Mülders vindt het een eer en een uitdaging om aan de slag te gaan bij de succesformatie van Annan. ‘Ik ben erg nieuwsgierig naar de Nederlandse cultuur en teamdynamiek, naar de speelsters en de spelopvattingen. Ik verheug me erop een bijdrage te leveren aan de toekomstige prestaties.’

 


14 Reacties

 1. gerrit-v

  Spannende keuze. Welkom!

 2. RobV

  Een interessante keuze, hij is een sympathieke en vaardige coach. Goed dat Annan openstaat voor een frisse blik nadat ze zelf inmiddels al een aantal jaren succesvol aan het roer heeft gestaan. Zo voorkom je ook dat de sleet erin komt, dat kan geen kwaad. Misschien leidt het ook tot een frisse blik op de spelersgroep. Een goede keuze lijkt me.

 3. Mike de Bot

  Goede coach. Jammer dat er nu van de 3 technische mensen in de staff 0 in Nederland geboren zijn. Nederlandse coaches hoeven in elk geval niet meer de illusie te hebben om bij het meest succesvolle team van de wereld betrokken te raken!

 4. g-hockeyfan

  Hoe zielig. Misschien heb je al die Nederlandse coaches in het buitenland niet gezien? De globalisering van hockey heeft ons meer geholpen dan onze hockeyontwikkeling belemmerd.

 5. Avdd

  Wat een armoe en belediging voor het Nederlandse coach gilde. Ik vind dat een bondscoach altijd uit het land zelf moet komen net als de spelers.

  1. mengelblik

   Helemaal mee eens. De KNHB geeft hiermee maar weer eens aan dat het zijn eigen opleidingen niet serieus neemt. Of is het ingegeven door angst. Ze hebben liever een “ buitenstaander” zonder belangetjes bij een club. Nog steeds slechte keuze dan. Op zich, denk ik, geen slechte coach al heeft hij in China heel matig gedaan. Het gaat echter om het signaal dat je afgeeft naar je eigen opgeleide coaches!

 6. aussiepie

  Voortreffelijk Alyson !Hollandse complaicency is erg bekend en zij rekent hiermee af wat velen steekt maar die kijken niet vooruit.Goede keus een Duitser met goed resume.Nu kijken wat de Heren kunnen doen maar een Delmee heeft dat coaching talent niet en visie.Internationaal spelen betekend dat je internationaal moet weten wat ontwikkelingen zijn etc.tegenstrijdig wat Avdd zegt.

  1. Avdd

   Dus jij impliceert dat Nederlandse coaches niet weten wat er internationaal gebeurt? Daarnaast zijn wij met de dames zo een dominante factor dat wij de bakermat zijn van al die ontwikkelingen.

  2. RobDux

   We zullen afwachten hoe het met de heren gaat. Hockey coachen en trainen is geen hogere wiskunde. Ook al willen een aantal (jeugd)coaches dit zo doen voorkomen.

 7. freddiejgc@gmail.com

  Good choice, but I'm surprised he didn't go for the GB Women's head coach role. I thought he would be the lead runner in that.

 8. stekel

  Goede keus van Annan, Hilarisch dat de KNHB hier achter staat

 9. deemo

  Goede keus, wat mij betreft hoeft een technische staf niet uit Nederlanders te bestaan, Max Caldas had veel succes met de vrouwen, de huidige Bondscoach is van oorsprong ook geen Nederlandse en is zeer succesvol dus een Assistent mag ook een iemand uit een ander land zijn. Jammer dat anno 2021, er in de Hockeywereld nog steeds sprake van dit soort geluiden zijn.

  1. Mike de Bot

   In 2012 was Max idd coach, daarnaast waren Alexander Cox en Taco vd Honert assistenten. Ik ben het helemaal met je eens dat het niet uit Nederlanders hoeft te bestaan, maar 3 van de 3 niet vind ik jammer. Niks ten nadelen van die 3 natuurlijk, maar zou mooi zijn wanneer Nederlanders mee kunnen kijken in de keuken van deze topploeg, leren van de geweldige dingen die men daar doet, en daar dan in de toekomst wellicht weer wat mee doen.

 10. hockey-coach

  leuk dat je zoveel mensen hoort praten dat internationaal coachen niet zo moeilijk is... Het allermoeilijkste is een team met vele verschillende spelers en andere denkbeelden, maar ook mensen die van jongs afaan is voorgehouden dat je de pareltjes zijn. Om van zo’n groep een team te maken, waar al die verschillen elkaar aansterken maar vooral niet afbreken; kijk DAT is een echte coach. Er zijn zo veel aspecten die bijdragen aan het smeden van een team dat, zo te lezen, de meeste van de mensen die hier op hebben geantwoord geen weet van hebben. Tuurlijk is het jammer dat we geen NL naast Annan hebben zitten, al was het maar om de ervaring en evt opvolging.


Wat vind jij? Praat mee...