Ook Italië veel te klein voor Oranje

De Nederlandse hockeysters hebben zaterdagmiddag ook hun laatste groepswedstrijd op de Hockey World League 3 in Brasschaat gewonnen. Italië moet zich in een schiettent hebben gewaand: 9-0.

Al zeker van de groepswinst had de laatste poulewedstrijd van Nederland niet veel om het lijf. Maar om ten minste twee redenen was dit duel voor de Oranjevrouwen nuttig. Na een ‘eindeloze’ periode van drie rustdagen was het fijn om het ritme te op te pakken op weg naar de kwartfinale op dinsdagavond (18.00 uur) tegen India. Daarnaast is Italië, zestiende in de wereld, een interessante tegenstander vanwege de ‘Argentijnse’ speelstijl. De ploeg doet het goed in België, met gelijke spelen tegen Zuid-Korea (1-1) en Japan (2-2) en een overwinning op Frankrijk (4-0).

Argentijnse speelwijze
De invloed van Fernando Ferrara, de Argentijnse bondscoach van Italië, is onmiskenbaar. Met Constanza Aguirre, Valentina Braconi, Maria Garrafo, Giuliana Ruggieri en Marcela Casale herbergt de ploeg een aantal Argentijnse speelsters. Dat is het voordeel van een voormalig emigratieland. Veel Argentijnen hebben Italiaanse voorouders.

Argentinië is momenteel het enige land dat de Nederlandse vrouwen in aanvallend opzicht serieus onder druk kunnen zetten. Aangezien Ferrara, ook coach van de jeugdselecties in Italië, die speelwijze ook nastreeft met de Italiaanse hockeysters, was waakzaamheid geboden bij Oranje achterin. Maar het niveauverschil is zo groot, dat van Italiaans aanvalsspel nauwelijks iets terecht kwam. Oranje, met Larissa Meijer in het doel, was simpelweg veel te dominant.

Oranje gretig
Nederland speelt zo hoog en maakt het spel zo breed en doet dat in een tempo dat de Italiaanse vrouwen niet gewend zijn. Vier jaar geleden speelden Italië voor het laatst tegen Nederland. Op het EK van 2011 in Mönchengladbach werd het 5-1, de keer daarvoor was op het EK van 2007 en toen liep de score zelfs op naar 9-1.

De Nederlandse speelsters openden het duel gretig, alsof ze na drie dagen opsluiting in een Bredaas hotel werden losgelaten. De eerste drie strafcorners (Maartje Paumen 2x, Caia van Maasakker) vlogen erin, de eerste al in de derde minuut. Een minuut voor rust ramde Ellen Hoog de bal snoeihard diagonaal in de verre hoek. In de tweede helft breidden Lidewij Welten, Maartje Paumen (derde strafcorner), Marloes Keetels, opnieuw Welten en Carlien Dirkse van den Heuvel de score uit tot 9-0.

Na vier wedstrijden hebben elf speelsters ten minste één keer gescoord. Misschien is dat, naast olympische kwalificatie, nog een uitdaging voor de Oranjevrouwen: iedereen op het scorebord, uitgezonderd de twee keepers dan.

Nederland-Italië: 9-0

3. Maartje Paumen 1-0 (sc)
12. Maartje Paumen 2-0 (sc)
18. Caia van Maasakker 3-0 (sc)
29. Ellen Hoog 4-0
37. Lidewij Welten 5-0
40. Maartje Paumen 6-0 (sc)
46. Marloes Keetels 7-0
51. Lidwewij Welten 8-0
54. Carlien Dirkse van den Heuvel 9-0.


Wat vind jij? Praat mee...