Oranje Dames beginnen met ruime zege op Spanje

De Oranje Dames zijn zondag uitstekend begonnen aan de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. De ploeg van Alyson Annan was met 5-0 veel te sterk voor Spanje, op voorhand 1 van de zwakkere teams in poule A. Lidewij Welten, Laurien Leurink, Marloes Keetels en  Maartje Paumen (2 keer) maakten de doelpunten.

Rond het einde van het 1e kwart kwamen de Oranje Dames op voorsprong. Maartje Paumen sloeg de bal de cirkel in, waarna Marloes Keetels de bal verlengde. Het was Lidewij Welten die bij de 2e paal haar stick nog tegen de bal kreeg: 1-0.

Van 2-0 naar 4-0

Olympisch debutante Laurien Leurink bouwde de voorsprong al snel in het 2e kwart uit door een pass vanaf rechts te verlengen naar het doel. 2 minuten later kwam Oranje op 3-0. Na een goede, snelle aanval bracht Maria Verschoor de bal bij Marloes Keetels – ook allebei olympisch debutanten – die rond de kop van de cirkel doeltreffend uithaalde. Het was voor de Oranjefans reden genoeg om de wave door het stadion te laten gaan. Een paar minuten later mochten ze opnieuw juichen, toen Maartje Paumen de 4-0 binnenpushte uit een strafcorner.

10, 10, 10?

Spanje, dat in de uitzwaaiwedstrijd van de Rabo Super Serie met 3-0 van Oranje verloren had, kon de schade voor rust alleen maar beperkt houden. Nederland voerde de boventoon. Al snel was het de vraag of de ’10’ gehaald zou worden. Desondanks doken de Spanjaarden af en toe behoorlijk gevaarlijk voor het doel van Joyce Sombroek op, maar de keepster liet maar weer eens zien waarom zij Wereldkeepster van het Jaar is.

Na rust kende Oranje sowieso een mindere periode. Spanje kreeg enkele kansen en aanvallend was Nederland niet zo sterk meer als in de eerste 2 kwarten. Toch kreeg Oranje de grip volledig terug. 10 minuten voor tijd maakte Maartje Paumen haar 2e uit een strafcorner; de laatste goal van de wedstrijd.

De Nederlandse supporters begonnen ‘het is stil aan de overkant’ te zingen. De Spanjaarden aan de overkant klapten vrolijk mee. Maandag wacht Zuid-Korea.

Nederland – Spanje 5-0 (4-0)

12. Lidewij Welten 1-0
16. Laurien Leurink 2-0
19. Marloes Keetels 3-0
23. Maartje Paumen 4-0 (sc)
49. Maartje Paumen 5-0 (sc)