Oranje Dames geven zege in laatste minuut uit handen

De Oranje Dames hebben vrijdag met 1-1 gelijkgespeeld tegen Nieuw-Zeeland, de nummer 4 van de wereld. De Kiwi’s kregen in het 3e kwart al enkele grote kansen op de gelijkmaker en scoorden uiteindelijk 1 minuut voor tijd. Maartje Paumen maakte de goal namens Nederland, Carlien Dirkse van den Heuvel speelde haar 150e interland.

In het begin van de wedstrijd moest Oranje nog loskomen. Heel gevaarlijk werd Nederland niet, maar er kwam wel wat gevaar van Lidewij Welten. Met enkele van haar bekende rushes hield ze de Nieuw-Zeelandse verdediging bezig en haar backhandschot ging net voorlangs. Ook Nieuw-Zeeland dook enkele keren op in de cirkel, maar echt gevaarlijk werd het niet.

1-0 van Paumen

Ook in het 2e kwart ging het aanvallend nog niet van harte bij Oranje. De ploeg van Alyson Annan leed daarnaast veel onnodig balverlies. Aan het eind van het 2e kwart viel de openingstreffer toch. Het was Maartje Paumen die Nederland op voorsprong zette. In de 4e strafcorner van de wedstrijd vloog de bal via de binnenkant van de paal in het doel: 1-0.

Kansen Nieuw-Zeeland

Na rust kreeg Nieuw-Zeeland enkele grote kansen op de gelijkmaker. Olivia Merry draaide in de cirkel weg bij Maartje Paumen en stond oog in oog met Joyce Sombroek, maar de Wereldkeepster van het Jaar redde uitstekend. Niet lang daarna kreeg Nieuw-Zeeland opnieuw een dot van een kans, Charlotte Harrison stond redelijk vrij in de cirkel en kon uithalen, maar haar schot vloog door de lucht langs de verkeerde kant van de paal. Even later moest Sombroek een bal wegtrappen toen Gemma Flynn gevaarlijk voor haar opdook.

Gelijkmaker

Ondanks de kansen voor Nieuw-Zeeland hield de verdediging van Oranje lang stand. Aan het begin van het laatste kwart nam de dreiging van Oranje weer iets toe, Ellen Hoog schoot op de paal. Nieuw-Zeeland zette daarna een slotoffensief in en kreeg in het laatste kwart 2 strafcorners. Even later redde Oranje een bal van de lijn, maar in het laatste minuut viel de gelijkmaker toch. Er werd een bal de cirkel ingespeeld en aanvoerder Kayla Whitelock sloeg de 1-1 uit de stuit binnen. Een terechte uitslag.

Zaterdag spelen de Oranje Dames in hun laatste groepswedstrijd tegen Duitsland.

Nieuw-Zeeland – Nederland 1-1 (0-1)

’28 Maartje Paumen 0-1 (sc)
’59 Kayla Whitelock 1-1