Oranje Dames naar kwartfinale na late 1-0 zege op China

De Oranje Dames hebben woensdag met 1-0 gewonnen van China door een doelpunt in de laatste minuut van Kitty van Male. Daarmee hebben ze zich gekwalificeerd voor de kwartfinale, waarin de tegenstander nog onbekend is.

China stelde een muur voor het eigen doel op en Nederland had moeite om daar doorheen te komen. Het gevolg daarvan was een oersaaie 1e helft. Met name in het begin van de wedstrijd was vrijwel geen enkele kans te noteren. Ook kregen beide ploegen voor rust geen enkele strafcorner.

Kansjes

Het grootste kansje was misschien wel voor Xan de Waard. Ze kreeg de bal buiten de cirkel aangespeeld, draaide weg en ging in de cirkel een combinatie met Ellen Hoog aan. Toen ze bal terugkreeg en op doel schoot, stuitte ze echter op de Chinese keepster.

Na rust werd Oranje wat gevaarlijker. Uit de rebound van een strafcorner van Maartje Paumen probeerde aangeefster Naomi van As de bal bij de paal binnen te slaan. De Chinese keepster stond echter in de weg. Daarna was Maria Verschoor een keer uit de kluts dreigend.

Doelpunt Van Male

In het 4e kwart besefte Oranje dat de tijd begon te dringen. 5 minuten voor tijd mocht Paumen de 2e en 3e strafcorner van de wedstrijd nemen. De 2e werd niet goed gestopt, de 3e ging over. Het duel leek in een bloedeloos gelijkspel te eindigen, maar in de laatste minuut was het Kitty van Male die het dikverdiende doelpunt binnenschoot.

Donderdag hebben de Oranje Dames een rustdag. Vrijdag staat het duel tegen Nieuw-Zeeland op het programma.

China – Nederland 0-1 (0-0)

59. Kitty van Male 0-1