Oranje Dames spelen goed en verslaan Nieuw-Zeeland

De Oranje Dames speelden dinsdag 14 juni om 18:30 uur hun 5e oefenwedstrijd in de Rabo Super Serie. De tegenstander was Nieuw-Zeeland, de nummer 4 van de wereld. Plaats van bedrijf was Hockeyclub Berkel en Rodenrijs. Nederland, zonder tribuneklanten  Lauren Stam, Maartje Krekelaar, Michelle van der Pols, Jacky Schoenaker, Anne Veenendaal en Caia van Maasakker, won met 2-0.

Oranje kreeg meteen in Q1 kansen genoeg om de score te openen en hun veldoverwicht in de score uit te drukken. Maartje Paumen mocht 2 keer aanleggen voor een strafcorner, maar de 1e poging werd niet goed gestopt door Ellen Hoog. Bij de 2e miste de sleeppush van de aanvoerder kracht. Ook de sterk spelende Naomi van As kwam 2 keer dicht bij een doelpunt, maar het ontbrak haar aan geluk.

De 4e strafcorner was wel raak. De variant zal menig fan bekend voorkomen van de filmpjes op YouTube en Instagram. De bal werd aangegeven op stopper Margot van Geffen. Eva de Goede pushte op de inglijdende Paumen, die de bal hoog in het goal tipte ter hoogte van de strafbalstip. De variant werd gekozen nadat ook de 3e korte hoekslag niet goed gestopt werd. Het doelpunt volgde na een fase waarin Oranje Nieuw-Zeeland goed vastzette met kansen voor Carlien Dirkse van den Heuvel en Lidewij Welten tot gevolg, maar Rutherford bracht redding.

Kelly Jonker
De pauze was nog niet goed en wel afgelopen toen Kitty van Male een grote mogelijkheid kreeg.  Kelly Jonker had haar teamgenoot met een slim pasje 1-op-1 op Rutherford gezet, maar Van Males lobje met haar puntje miste net wat hoogte. Oranje kreeg wel direct de 5e strafcorner, maar ook deze kreeg Hoog niet onder controle. Oranje mocht opgelucht ademhalen dat er voor Q3 werd afgefloten. De Black Sticks hadden in de laatste fase Nederland in de tang, wat resulteerde in schotkansen voor Charlotte Harrison, Anita McLaren en Julia King. Joyce Sombroek hield haar doel schoon.

Het afsluitende kwart begon net zo flitsend als zijn voorganger. Dit keer was het Xan de Waard die oog in oog kwam met Rutherford. De kleiner aanvaller koos voor een balletje onder de doelvrouw door. Een goede keuze, waarmee ze Rutherford verraste, maar de bal ging net naast. De 2e doelpunt kwam toch in het 3e kwart. Hoog pikte de afvallende val op en sloeg strak richting het doel, waar Jonker alert de bal van richting kon veranderen.

De overwinning was meer dan terecht. Oranje had veldoverwicht en creëerde meer kansen dan Nieuw-Zeeland, al sprong het slordig om met de strafcorner. Na de wedstrijd namen de ploegen nog shoot-outs, die Oranje met 3-2 won. Willemijn Bos, Jonker en Laura Nunnink scoorden voor Nederland, Laurien Leurink en Marloes Keetels misten.

Nederland – Nieuw-Zeeland 2-0 (1-0)
28. Maartje Paumen (sc) 1-0
50. Kelly Jonker 2-0

Lees ook andere wedstrijdverslagen uit de Rabo Super SerieWat vind jij? Praat mee...