Oranje Dames verslaan Engeland na shoot-outs

De Oranje Dames hebben zondagmiddag in Londen hun rivaal Engeland verslagen. Nadat de wedstrijd na vier kwarten was geëindigd in 2-2, trok de ploeg van bondscoach Alyson Annan na shoot-outs aan het langste eind. Frédérique Matla en Josine Koning speelden hun eerste interland.

Nederland kwam in het eerste kwart op 2-0 voorsprong dankzij doelpunten van Laurien Leurink en Laura Nunnink. Na rust moest Oranje tegentreffers van Alex Danson en Sophie Bray incasseren.

Shoot-outs

In de shoot-out-serie won Nederland in de sudden death met 4-3. Frédérique Matla (2 uit 2), Kitty van Male (1 uit 2), Pien Sanders (1 uit 2), Laurien Leurink (0 uit 1) en Maartje Krekelaar (0 uit 1) namen de shoot-outs. Keepster Anne Veenendaal keerde vijf van de acht Engelse pogingen.

Welten bleef aan de kant

Josine Koning en Anne Veenendaal keepten allebei twee kwarten. Lidewij Welten, die met hielspoor kampt, speelde niet mee. Zij werd vervangen door Lisanne de Lange, die eerder door Annan is aangewezen als één van de reservespeelsters voor de Hockey World League in Brussel (21 juni-2 juli).

Basis: Veenendaal, Van Geffen, Stam, Van Maasakker, Nunnink, Dirkse van den Heuvel, Leurink, Keetels, De Waard, Vega, Van Male.
Wissel: Koning, Verschoor, Matla, Van den Assem, Sanders, De Lange, Krekelaar.


9 Reacties

 1. robvisser

  Ok, nieuw team, het moet nog wat groeien en dergelijke, maar ik schrok wel van hoe zwak Nederland speelde. Ondanks de vertrokken sterren staat er nog altijd erg veel kwaliteit in het veld en op de eerste vijf minuten na was daar zo goed als niks van te zien. Ik denk dat er een gerede kans is dat Nederland onder Annan de Nr. 1 positie van de wereld kwijtraakt. Met het zogenaamde 'sterrenteam' is ze er ook al niet in geslaagd om een prijs te winnen, terwijl dat in feite eenvoudiger was. Er moet in ieder geval ontzettend veel gebeuren om deze zomer in eigen land succesvol te zijn.

  1. lisalambooij

   Dit team moet aan elkaar wennen, en dat kost tijd. Buitenstaanders hebben altijd een grote mond en verwachten dat Nederland zomaar alle prijzen pakt omdat ze de nummer 1 van de wereld zijn, maar ze werken er achter de schermen keihard voor. Shootouts kunnen beide kanten op vallen, dat laat de finale van de Olympische Spelen afgelopen zomer zien. Ik vind dat we vertrouwen moeten hebben in het Nederlands team, want zelf doen we het zeker niet beter. Als iedereen zo negatief doet wordt het er in ieder geval niet beter van. Komende zomer gaan we als Nederlandse fans de dames gewoon heel hard aanmoedigen!

 2. Derrick Bijker

  Je haalt nu wat zaken door elkaar. Natuurlijk staan we als hockeyliefhebbers achter Oranje, maar dat betekent niet dat we er geen mening over mogen hebben. Ik ben het met Rob eens. Ook ik vraag mij, al sinds haar aanstelling, af of Annan de juiste persoon is voor Oranje. M.i. hadden ze na de spelen afscheid van haar moeten nemen. 'Wij' hadden daar immers goud moeten winnen. Als ik kijk naar de huidige selectie, lopen daar (wederom) alleen speelsters rond uit de top 4. Technisch allemaal aardig (minder dan de vorige generatie), maar vooral mentaal beperkt. Deze speelsters ervaren te vaak weinig tot geen tegenstand, winnen vaak vanaf de b-jeugd relatief makkelijk hun wedstrijden en zijn te weinig gewend hun mouwen op te stropen als het tegenzit. Er is simpelweg geen plan b. Dat zie je mn in die paar wedstrijden waarin het er echt om gaat. Dan leggen we het af. Leuke poulewedstrijden, goede halve finales en dan eraf gaan als de medailles verdeeld worden. Zie je overigens bij veel NL-sporters.

 3. angelique

  Misschien moeten de voornamelijk heren even beseffen dat Engeland gewoon de nummer2 is. Dat dit het enige team is wat Nederland heeft kunnen verslaan de laatste jaren en dan alleen met shoot-out en nu niet. Dat Engeland een stugge, fysiek harde, goed verdedigende organisatie is met de beste keepster ter wereld als sluitpost. Dat Nederland niet de hele wedstrijd met sterkste opstelling heeft gespeeld. Dit team staat er straks weer. Nu al. Met nieuwe spelers, waarvoor het nu nog wennen is. Dus heren zogenaamde kenners. Misschien moeten jullie gewoon weer naar het geweldig presterende voetbal gaan kijken en vergeten dat jullie zogenaamde hockey kenners zijn omdat jullie dochtertje is gaan spelen.

 4. Derrick Bijker

  Lekker denigrerend Angelique! Ik pretendeer helemaal geen kenner te zijn, maar heb wel een mening. Daarnaast is je opmerking over een dochter in dit geval pijnlijk, maar dat kan ik je niet aanrekenen.

  1. angelique

   Sorry als ik een pijnlijke opmerking heb gemaakt, dit was zeker niet mijn bedoeling. Ook ik heb mijn mening gegeven. Volgens mij geef ik ook aan dat we het fysiek hebben afgelegd de afgelopen jaren tegen Engeland. Hockey technisch zijn er denk ik maar weinig betere speelsters dan Nederlandse. In nationaal team of waar dan ook spelend. Maar hou op met een mening geven op deze manier. Jij praat over denigrerend, hoe noem jij het neerhalen van spelers die hun best doen en presteren. Zo typisch Nederlands. Moeten winnen en als dat dan gebeurd vooral niet mee te koop lopen. Maar wel moeten accepteren dat je door de zeik wordt gehaald als je niet wint maar 2e wordt.

 5. Derrick Bijker

  Dank Angelique! 'Neerhalen' en 'door de zeik halen' is iets anders dan aangeven waar het in mijn ogen aan schort. Heb veel respect voor de Nederlandse topsporter, maar denk dat het op een aantal punten beter kan. Omgaan met feedback is lastig en wordt vaak verward met kritiek. Soms mogen zaken best benoemd worden om er uiteindelijk met elkaar beter van te worden.

 6. angelique

  Klopt Rick....en het zal ook beter moeten. Maar heb daar ook vertrouwen in. Denk dat we daarvoor een goede coach hebben. Die fouten heeft gemaakt, maar dit zelf toegeeft. Maar we mogen blij zijn met haar. Heeft zich genoeg bewezen om haar tijd en krediet te geven. Zomaar een aantal dingen om te noemen. Als coach voor jong oranje teams 3x Europees kampioen. Zowel met D1 als H1 van Amsterdam landskampioenschap. Zilver op OS nadat ze een paar maanden van te voren een team heeft overgenomen wat mentaal in puin lag. Als speelster 2x olympisch kampioen en 2x wereldkampioen met Australië. 2x beste speelster van de wereld.

 7. Derrick Bijker

  Zeer veel respect voor de mens Annan. Qua hockeyervaring mag ik, met 35 jaar voornamelijk 2e klasse ervaring (dus geen hockeyende dochter), nog niet in haar schaduw staan. Mijn twijfel blijft of zij op dit moment de juiste persoon op de juiste plaats is. Mede gevoed door haar eigen 'mentale' foutje tijdens de OS. Komend EK vol achter Oranje! Succes meiden.


Wat vind jij? Praat mee...