Oranje Dames winnen Pro League na kleine zege op Duitsland

De Oranje Dames hebben maandagavond in het Wagener Stadion de FIH Pro League gewonnen. In Amstelveen werd Duitsland ditmaal met 2-1 verslagen. Het is de derde keer in vier edities van de prestigieuze landencompetitie dat Oranje zegeviert.

De beker krijgen ze dinsdag pas. Maar ook zonder de trofee in handen vierde Oranje de zoveelste titel. De elfde hoofdprijs alweer in de laatste twaalf toernooien. Aanvoerder Xan de Waard vloog in de armen van Maria Verschoor, Luna Fokke en Marijn Veen sprongen een gat in de lucht en met Felice Albers voorop bedankte de ploeg van Paul van Ass het publiek uitgebreid. Want als er een ploeg weet hoe je kampioenschappen moet vieren, is het de Oranjeselectie wel.

Alle prijzen in handen

Ze hadden het alweer geflikt. Met nog drie wedstrijden te spelen in de landencompetitie, is de ploeg van Paul van Ass niet meer in te halen. En door het veroveren van de Pro League, vorig seizoen gewonnen door Argentinië, heeft Oranje weer alle prijzen in handen. De olympische titel, de wereldtitel en de Europese titel. En ondertussen is de volgende toernooi al in zicht. Over zeven weken begint Oranje aan het EK in Mönchengladbach. Een toernooi in Duitsland, met het gastland als een van de belangrijkste concurrenten. 

Xan de Waard werd in de warming-up uitgeroepen tot beste speelster van de Tulp Hoofdklasse Dames. Foto: Willem Vernes

Vrijdagavond liet die concurrent het compleet afweten. Werden Die Danas afgeslacht en won Oranje met 5-0. Maar ook de herkansing die Duitsland maandagavond kreeg, werd een – moeizame – prooi voor de ploeg van Paul van Ass, dat het spelsysteem steeds beter in de vingers krijgt.

Het motto was ook maandag helder: aanvallen geblazen. En zo begon Oranje dan ook. Al na dertig tellen versierde de ploeg van Paul van Ass de eerste kans (een hobbelballetje van Yibbi Jansen) en binnen twee minuten was de eerste strafcorner een feit. Die bal werd alleen niet goed gestopt door aanvoerder Xan de Waard, die in de warming-up van het duel uitgeroepen werd tot beste speelster van de Tulp Hoofdklasse.

Wervelwind ging liggen 

De wervelwind van de eerste minuten ging wat liggen, maar toen Frédérique Matla uit de draai met haar forehand voorlangs sloeg, was het bijna een wonder dat zowel Maria Verschoor als Pien Dicke de bal niet tot doelpunt kon promoveren. Ook het een-tweetje met De Waard en Joosje Burg mislukte. Burg was maandag samen met Luna Fokke, Marleen Jochems en Lisa Post een van de vier speelsters die terugkeerden bij Oranje. In vergelijking met zaterdag (de wedstrijd tegen Nieuw-Zeeland) keken Freeke Moes, Laura Nunnink, Marente Barentsen en Elzemiek Zandee vanaf de tribune toe.

Duitsland, de grote EK-concurrent, gaf thuis. Veel meer dan dat ze vrijdagavond deden. Niet in aanvallend opzicht, maar de ploeg van bondscoach Valentin Altenburg stond in ieder geval verdedigend haar mannetje. 

Toch kwamen er kansen voor de thuisploeg. Felice Albers haalde met een van haar rushes over de rechterkant de tweede corner voor Oranje, maar die werd net als nummer één verkeerd gestopt. De derde mogelijkheid – na het goed inzetten van de videoscheidsrechter – werd wel op goal gevuurd door Jansen, maar gekeerd. Gelukkig voor Anne Veenendaal, zij keepte de eerste twee kwarten, werd de kans van Charlotte Stapenhorst vroegtijdig afgefloten. De push van Nike Lorenz moest de keepster wegwerken. 

Dat waren ook meteen alle Duitse mogelijkheden. Oranje was veel beter en het was wachten op het allereerste doelpunt. Maar daarvoor moest het minder slordig zijn. Nederland bereikte de cirkel wel, maar hielp de kansen zelf om zeep.

Pien Sanders juicht na haar knappe treffer. Foto: Willem Vernes

Instinctgoal van Sanders 

Tot Pien Sanders daar was met een kunststukje. De vierde strafcorner van Oranje werd gekeerd door de Duitse goalie Noelle Rother, precies in de richting van de Brabantse aangeefster. Uit zelfbescherming – en een reflex – gooide ze haar stick de lucht in. Zo tikte ze de 1-0 over de doellijn. 

Toen Matla aan mocht leggen voor de zesde strafcorner, klapte een deel van het publiek in het Wagener Stadion de handen al stuk. De eerste directe push van Matla vloog vlijmscherp naar de linker benedenhoek, maar de Duitse keepster redde schitterend. 

Oranje kreeg het lastig toen Maria Verschoor na een minimale overtreding met groen naar de kant moest. Door het overtal lukte het de Duitsers eindelijk om aanvallend iets meer een vuist te maken. Maar toen de Oranje Dames weer met elf binnen de lijnen stonden, was het direct weer raak. Pien Dicke was het eindstation na een goede actie over de linkerkant van Joosje Burg: 2-0. Zo werd de score zes minuten voor tijd verdubbeld en kon de Pro League-winst eigenlijk niet meer mis voor de ploeg van Paul van Ass.

Oranje incasseerde nog wel een tegentreffer, uit de allereerste strafcorner voor Duitsland. Hoewel Lisa Post de eerste push van Sonja Zimmermann perfect uitliep, belandde de bal uiteindelijk bij Viktoria Huse. Zij frommelde de 2-1 achter Josine Koning, die in de korte hoek niet vrijuit ging.

Een smetje op het succes. Want de winst was binnen. Alweer een titel voor de Oranje-machine. De perfecte opmaak richting een hoopvol Europees kampioenschap. Over minder dan zeven weken hebben ze kans op de volgende hoofdprijs.

Pien Sanders en Maria Verschoor vieren feest. Foto: Willem Vernes


12 Reacties

  1. robvisser

    Het is niet de sterkste Xan de Waard die we de laatste tijd zien. Slordig, veel balverlies, zelfs slechte stops bij de strafcorner. Het scheelt echt wel wanneer ze goed is. Hopelijk is ze op het EK straks beter, want ze kan zoveel beter dan dit. Nederland speelde matig. Weinig initiatief, laag baltempo, de Oranje dames namen het heft nooit in handen. Je zou toch denken dat de eerdere 5-0 vertrouwen gegeven had. Maar hoe dan ook, de Pro League titel is binnen en dat is wel een opsteker natuurlijk.

    1. peterveenendaal

      Beste meneer Visser. Ongelooflijk toch, dat gemak waarmee u iedere keer van achter de tv uw kritisch lichtje laat schijnen over topsporters die zich elke dag opnieuw het snot voor de ogen hockeyen voor land, club en fans. En zo snel ook na iedere wedstrijd, alsof u weet dat het grote publiek naar uw mening hunkert. Hartelijk dank voor uw enorme inzet en unieke deskundigheid. Wat zouden we toch zonder u moeten.

    2. SanderVerkeij

      Rob, tegen een team spelend dat in niet-balbezit net buiten het eigen 23-m gebied staat is moeilijk. Als die eerste goal dan niet valt wordt het vaak nog stroever. Natuurlijk moet er meer gecreëerd worden maar overdrijven is ook een vak.

    3. robdux

      Peter, mag je niet meer kritisch zijn? Is het hele woke gebeuren ook overgeslagen op het hockey? Laat Rob lekker reageren.

  2. peterveenendaal

    Alles mag en woke heeft er volgens mij niks mee te maken. Maar een beetje tegengas is soms wel eens nodig. Al die gratuite meningen zijn welkom, maar niet per se waar.

  3. freekvdam

    Mooi werk van de dames ! Moeten we het nog over de scheidsrechter hebben bij de 2-0 voor Nederland? Dit kan toch niet op dit niveau? Leek beetje op n clubscheids die zijn eigen dochter fluit. Waren het 2 of 3 overtredingen van Nederland?

  4. robvisser

    @RobDux Precies. Het zijn vooral de types die zelf nooit reageren en alleen maar reageren om kritiek op een andere reageerder te spuien. Daar schieten we niet veel mee op in dit forum.

  5. peter-de-ruiter

    Daar ben ik het niet mee eens @Robvisser. Je mening geven is prima. Je speelt echter zo vaak op de man dat het niet leuk meer is. Je verfoeit de playoff structuur in de hoofdklasse terwijl het tot 92/93/94 (weet het jaar niet exact meer) maar een saaie bedoeling was. Je hebt geen enkele hockey ervaring (wat natuurlijk prachtig is dat de sport breder bekeken gaat worden) maar dat zorgt er toch ook wel voor dat je reacties zo nu en dan weerstand oproepen.

  6. robvisser

    @peter-de-ruiter Ik speel juist nooit op de man als het om reageerders gaat, tenzij ze er zelf naar solliciteren. Ik ben altijd inhoudelijk en dan kun je het met me eens zijn of niet. En sinds wanneer verfoei ik de play-off structuur? Ik ben geen grote voorstander van twee wedstrijden in plaats van drie, dus ik had liever de oude formule. Xan de Waard is een fantastische speelster en het is terecht dat ze speelster van het jaar is. De vorm in SCHC heb ik deze periode alleen sporadisch teruggezien in Oranje. Waarom zou ik dat niet mogen zeggen? Dan kun je net zo goed geen forum meer hebben. Het aantal reageerders is door de hockey.nl ingestelde regels (en de verscherping van monitoring) toch al drastisch afgenomen.

  7. LiesedeVos

    @Robvisser: het zou je sieren als je ook eens terugkomt op jouw zienswijzen. Of is alles correct wat jij ventileert ? Verder vind ik de opmerking dat Xan zelfs de strafcorners niet meer goed stopt, nogal negatief. Ontvangt zij een strakke niet stuiterende bal ? Heeft geen enkel ander team daar last van bij deze proleague wedstrijden ? Zal vast en zeker aan haar vorm liggen ????

  8. robvisser

    Overigens, voor de oplettende kijker: Kim Lammers zei ook al (voor de wedstrijd) dat het wel tijd werd voor Xan de Waard om wat meer te laten zien. Zij is de spelbepaler en heeft vaak aangetoond cruciaal te zijn voor het team. Het was de laatste tijd gewoon wat minder, that's all.

  9. Piensmits

    Maar wie ben jij om te bepalen wat dit forum nodig heeft? Meningen zijn prima, maar laat dan ook ruimte voor de mening van een ander. Het spuien op (vaak) dezelfde speelsters roept nu eenmaal weerstand op en af en toe ook je denigrerende reacties naar een ander omdat die het niet met je eens is. Ik vind het wel positief dat verschillende mensen, die zoals ik niet vaak reageren, wel de moeite nemen om te reageren. Dat wil zeggen dat de sport leeft. Iedereen heeft gezien dat De Waard beter kan en voor haar doen veel balverlies leed, maar de slechte stops kun je niet alleen haar aanrekenen. Je hebt absoluut gelijk dat het spel niet goed was, maar jij zag toch ook wel dat Duitsland haar huiswerk goed gedaan had en goed geanticipeerd had op het spel van Oranje? Ik vond Duitsland nu ook wat meer kwaliteit hebben met Lorentz en Stapenhorst.


Wat vind jij? Praat mee...