Oranje Dames te sterk voor vooraf gevreesde Argentijnen

De Oranje Dames hebben zich in de nacht van maandag op dinsdag gekwalificeerd voor de halve finale van de Olympische Spelen. Onder het toeziend oog van koning Willem-Alexander en koningin Máxima versloegen ze angstgegner Argentinië, dat terugkwam van 3-0 tot 3-2. Nederland overleefde een bizarre situatie na rust, waarin het door 3 gele kaarten met 8 tegen 11 kwam te staan.

Nederland begon sterk aan het duel, dat zich voor rust in de stromende regen afspeelde. Het was Lidewij Welten die de fanatieke, luidkeels zingende Argentijnen in de 5e minuut stil kreeg. Ze veroverde de bal, speelde Kelly Jonker aan en kreeg ‘m terug, waarna ze met haar backhand uithaalde: 1-0.

2-0 Laurien Leurink

Ook aan het begin van het 2e kwart bleef Oranje de betere ploeg in het mooiste affiche dat het vrouwenhockey te bieden heeft. Een schot van Xan de Waard ging over. De Argentijnen stelden er 2 strafcorners tegenover, maar de gelijkmaker viel niet.

Dat gaf Laurien Leurink de mogelijkheid om 5 minuten voor rust de voorsprong te vergroten. Na een Messiaanse dribbel schoot ze de 2-0 binnen. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zaten toen net op de tribune en werden toegezongen door het Oranjepubliek.

3-0 Kelly Jonker

Na rust drong Argentinië opnieuw even aan. Maria Granatto, die de bal van dichtbij voor het intikken had, had moeten scoren en de Argentijnen kregen ook 2 strafcorners. Daarna was het woord weer aan Nederland. Maartje Paumen sloeg de bal bij een aanvankelijk mislukte strafcorner tegen de Argentijnse keepster aan, maar Kelly Jonker sloeg uit de rebound toe: 3-0.

3 Nederlanders op strafbank

Daarna werd het opeens billenknijpen voor Oranje. Allereerst tipte Florencia Habif uit een strafcornervariant de 3-1 binnen. Vervolgens moest Nederland de schade beperkt zien te houden, omdat het met maar liefst 3 speelsters op de strafbank kwam te zitten. In een tijdsbestek van enkele minuten kreeg eerst Eva de Goede, daarna Naomi van As en vervolgens ook Margot van Geffen geel. Alle 3 de kaarten waren makkelijk gegeven.

De Oranje Dames gingen met z’n allen voor de goal liggen en sloegen iedere bal die ze veroverden blind naar voren. 7 minuten voor tijd, toen De Goede en Van As terug in het veld waren, maakte Delfina Merino de 3-2 uit een strafcornervariant. Niet lang daarna mocht ook Van Geffen weer binnen de lijnen komen. De luidruchtige fans van Argentinië schreeuwden zich nog maar eens schor, maar de Oranje Dames hielden knap stand. Woensdag wacht Duitsland in de halve finale.

Nederland – Argentinië 3-2 (2-0)

‘5 Lidewij Welten 1-0
’25 Laurien Leurink 2-0
’37 Kelly Jonker 3-0
’40 Florencia Habif 3-1 (sc)
’53 Delfina Merino 3-2 (sc)

Willem-Alexander en Maxima-KNHB-KS

(foto: KNHB/Koen Suyk)3 Reacties

 1. robvisser

  De ploeg met de betere hockeysters heeft gewonnen. Ik vind het Argentijnse vechthockey vreselijk om naar te kijken en ben blij dat ze naar huis zijn gestuurd. Michelle Joubert is een dramatisch slechte scheidsrechter. Ongelooflijk hoe ze iedere keer tegen het Nederlandse team fluit. Het kan je zo de overwinning kosten en het zou eigenlijk niet moeten mogen dat zo iemand wedstrijden leidt.

 2. slangenmensnl

  Gefeliciteerd dames. Op karakter er uiteindelijk uitgesleept. Voor goud zal het echter toch nog beter moeten. Vooral de defaultmode om met de bal te gaan lopen - pielen - in de opbouw zal er bij een aantal spelers uit moeten. De goals en de kansen kwamen vooral uit direct aan elkaar doorpássen. Dan voorkom je vaak ook fysiek contact, en de de mogelijkheid voor scheidsrechters om kaarten te geven. Zet m op, want jullie kunnen de beste zijn !

  1. robvisser

   Helemaal eens. Met name Naomi van As heeft er een handje van om langer met de bal te lopen dan nodig is. Het ziet er prachtig uit als het lukt, en dan is het genieten, maar het leidde gisteren tot veel balverlies. Nederland kan snel en precies combineren, mede door het surplus aan techniek. Dan is het zonde als die kwaliteit onvoldoende wordt gebruikt, al deden ze dit natuurlijk wel goed in de eerste helft. Nederland liep op gegeven moment teveel naar achteren (deels ook wel gedwongen door onderbezetting), en gaf daarmee het initiatief aan de Argentijnen. Die strafcorners tegen waren niet nodig geweest als ze dit toch wat hadden kunnen voorkomen. Vooral toen Nederland het initiatief had, was het soms oogstrelend om naar te kijken. Prachtige loopacties ook van Lidewij. Als team en hockey technisch sowieso het beste damesteam dat rond loopt in Rio en ik ben blij dat ze nu ook de agressie hadden om Argentinië voldoende weerstand te bieden. Goed dat ze zo'n soort wedstrijd hebben gehad denk ik. Geeft toch weer een boost voor het vervolg. Ik ben er wel van overtuigd dat zelfvertrouwen, geloof en agressie in het spel voor dit team het belangrijkste is, want hockeyen kunnen ze natuurlijk als de beste.


Wat vind jij? Praat mee...