Oranje Dames zonder Lidewij Welten naar HWL

De Oranje Dames kunnen tijdens de halvefinaleronde van de Hockey World League (HWL) in Brussel niet beschikken over Lidewij Welten. De 151-voudig international blijkt te veel last te ondervinden van een hielblessure. Bondscoach Alyson Annan heeft Malou Pheninckx van Kampong aangewezen als haar vervanger.

Welten liep tijdens de tweede seizoenshelft een blessure op aan haar rechterhiel (hielspoor). In medische termen staat dat voor ‘een verkalking van de peesplaat aan het hielbeen’.

Symptomen daarvan zijn pijn onder de hiel bij lang staan of lopen. De trefzekere speelster van Den Bosch kampte al langer met dergelijke klachten, maar kon desondanks toch blijven hockeyen.

Focussen op volledig herstel

In overleg met Welten heeft de medische staf van het Nederlands Elftal besloten dat zij zich de komende periode volledig gaat focussen op haar herstel en niet aansluit bij Oranje. Als haar herstel voorspoedig verloopt, maakt de speelster na de HWL weer gewoon deel uit van de selectie van Annan.

Oranje, dat vrijdagavond en zondagmiddag in de Rabo Super Serie zónder Welten twee interlands tegen Australië afwerkt, vertrekt begin volgende week naar Brussel voor deelname aan de HWL (van 21 juni tot en met 2 juli).  De ploeg kan zich in die halvefinaleronde kwalificeren voor het WK 2018 in Engeland.

Lidewij Welten in actie namens Den Bosch tijdens de play-offs om het landskampioenschap met Amsterdam (2-1). Foto: Koen Suyk

‘Het is van belang dat Lidewij weer pijnvrij kan hockeyen’

Welten moest de laatste dagen al de zware trainingsarbeid aan zich voorbij laten gaan in het Oranje-kamp en was alleen van de partij tijdens de lichtere oefensessies. In de interland tegen Engeland van zondag 11 juni (2-2) kwam ze als enige international niet in actie.

‘Een blessure komt nooit goed uit’, reageert bondscoach Annan op het wegvallen van Welten. ‘Het is nu van belang ervoor te zorgen dat Lidewij goed herstelt zodat ze weer pijnvrij kan hockeyen. Dankzij de grootte en kwaliteit van de groep kunnen we dit soort tegenslagen goed opvangen.’

151 interlands, 47 doelpunten

Met het verlies van Welten levert de ploeg van Alyson Annan in één klap een karrenvracht aan ervaring én doelpunten in. De routinier van Den Bosch is met 151 interlands de op één na meest ervaren international in de huidige selectie. Alleen Carlien Dirkse van den Heuvel kwam nóg vaker uit voor Oranje (156 caps). Met 47 doelpunten is Welten met afstand de meest productieve speelster in de groep van Annan.

Welten maakte in het recente verleden zestien van haar 47 interlandgoals tijdens duels in de Hockey World League, meer dan welke speler ook in de huidige Oranje-selectie. Met dat aantal is ze nog maar vijf doelpunten verwijderd van het Oranje-record van Maartje Paumen, die liefst 21 keer scoorde in het kader van de Hockey World League.

Malou Pheninckx, de 25-jarige vervanger van Welten, speelde tot dusverre 22 interlands in Oranje en wacht nog op haar eerste doelpunt in de nationale ploeg.

Lees ook:

Geblesseerde Welten: ‘Ik ga nu vol voor het EK’


2 Reacties

  1. goaliexlisanne

    Please please please, kan iemand me vertellen of de wedstrijden ook online te bekijken zijn? Ik heb geen ziggo 😭


Wat vind jij? Praat mee...