Oranje duwde en duwde, tot de Chinese Muur eindelijk viel

Nog maar 07.30 minuten op de klok. Het laatste kwart is bezig. Tussenstand: 0-0. Kitty van Male dribbelt op rechts dreigend over de achterlijn heen. Bij de tweede paal staat Charlotte Vega klaar om het karwei af te maken. Strategisch positioneert ze zich naar de strafbalstip.

Van Male geeft de bal laag voor. Vega bukt met haar stick naar de grond. De verre hoek is helemaal leeg. Met een Chinese tegenstander in haar nek lukt het Vega de bal te flatsen, maar ze raakt hem niet lekker. In plaats van dat hij in de verre hoek belandt, schiet-ie voorlangs. Kans verkeken. Het blijft 0-0.

‘Ik baalde ervan, zeker omdat het toen nog 0-0 stond. Maar ach, het kan gebeuren. Als spits kun je nu eenmaal niet elke kans maken. Het hoort erbij dat je ook wel eens een kans mist’, zei Vega – die zaterdag tegen Zuid-Korea (9-0) in de laatste minuut haar eerste doelpunt van het toernooi meepikte – na afloop van de wedstrijd tegen China (1-0).

Charlotte Vega in opperste concentratie tijdens de wedstrijd China-Nederland op de Hockey World League in Brussel. Foto: KNHB/Koen Suyk

Nederland probeerde de Chinese verdediging op allerlei manier uit elkaar te drijven

Haar mogelijkheid zeven minuten voor tijd was één van de weinige opgelegde kansen die het veel sterkere Oranje kreeg. Al snel in de wedstrijd was duidelijk dat dit China geen Zuid-Korea was, de tegenstander tegen wie het Nederlands elftal zich zaterdag in een speeltuin waande. China hanteerde een andere tactiek. De Chinezen bouwden rond de cirkel een muur en gooiden het achterin potdicht. Nederland probeerde de Chinese verdediging op allerlei manier uit elkaar te drijven: de ene keer over links, de andere keer over rechts, dan weer dwars door het midden, dan weer proberen via een schot.

Vega: ‘Het is lastig hockeyen tegen dit soort ploegen. China speelde ontzettend verdedigend. Er stonden zó veel mensen in hun cirkel, waardoor de gaatjes klein waren. We bleven geduldig omdat we wisten dat het gaatje heus wel zou vallen. Dat is het enige wat je kunt doen, rustig blijven. We weten dat we genoeg kwaliteit hebben om uiteindelijk toch te scoren.’

Ireen van den Assem sleepte de bal tegen de voet van een Chinese speelster

Bondscoach Alyson Annan zag hetzelfde probleem als Charlotte Vega. ‘Bij China in de cirkel was het van hen alleen maar stickie, stickie daar. Duwtje hier, duwtje daar. Het is moeilijk om tegen zulke verdedigende teams te spelen. Je komt niet in je spel.’

Toch leek het er eigenlijk geen seconde op dat de Oranje Dames de wedstrijd niet naar zich toe zouden trekken. Het is een kwaliteit van het jonge team, voor wie het in de 56ste minuut eindelijk zover was. Nederland kreeg een strafcorner. Caia van Maasakker, die na haar twee doelpunten van zaterdag nu vier pogingen miste, stond niet in het veld. Daarom was het de beurt aan Ireen van den Assem. Zij sleepte de bal over de grond tegen de voet van een Chinese speelster, waardoor de bal van richting veranderde. Hij ketste tegen de plank: 1-0.

Ireen van den Assem scoort uit een strafcorner het enige doelpunt van de Oranje Dames. Foto: KNHB/Koen Suyk

Keepster Josine Koning hield Oranje in de slotfase tot drie keer toe op de been

Volstrekt onnodig bleek het doelpunt het startsignaal van een benauwde slotfase voor Oranje, dat de hele wedstrijd geen moment in de problemen was gekomen. Keepster Josine Koning, die het hele duel in het doel stond, hield haar ploeg tot drie keer toe op de been. Eerst sloeg ze alert met haar handschoen een hoog schot over de achterlijn. Even later blokte ze vlak voor het doel met haar voet een laag schot, waarna er een scrimmage ontstond en Koning de bal uiteindelijk ook nog moest wegtrappen. Het was een slotfase die volledig in contrast stond met de rest van de wedstrijd, waarin Nederland domineerde.

‘De minuten na het doelpunt waren niet best’, was het oordeel van Annan. ‘We leken nerveus. Er brak paniek uit, terwijl China daarvoor slechts twee keer in onze cirkel was geweest. In het kringetje na de wedstrijd heb ik tegen de dames gezegd dat we deze slotfase morgen nog eens terug gaan kijken.’

‘We spelen nog niet altijd superhockey. Maar de werklust is er al wel.’

Door de overwinning heeft Nederland zich geplaatst voor de kwartfinale van donderdag. Dinsdag wacht in de poulefase eerst Italië nog, dat nog niet heeft verloren en tweede in de poule staat. Italië won van Schotland (2-1) en speelde gelijk tegen China (2-2) en Zuid-Korea (0-0).

Annan: ‘Ik vind dat wij op veel momenten volwassen hockey hebben gespeeld, zeker voor een team dat pas vijf wedstrijden bij elkaar is. Omdat wij een korte voorbereiding hebben gehad, gebruiken wij deze fase van het toernooi als voorbereiding. Niet alles gaat al perfect. We spelen nog niet altijd superhockey. Maar de werklust is er al wel. Dat zag ik ook vandaag weer terug.’

Bondscoach Alyson Annan en haar assistenten Albert Kees Manenschijn en Marieke Dijkstra bekijken het duel tussen Australië en Spanje (4-1) Foto: KNHB/Koen Suyk

China-Nederland 0-1 (0-0)
’56 Ireen van den Assem 0-1 (sc)