Oranje maakt ’t onnodig spannend, wint met 2-1 van Australië

Op een kletsnat veld speelden de Oranje Dames vandaag hun 4e wedstrijd in de Champions Trophy, tegen Australië. Wederom was Nederland de bovenliggende partij en werd er gewonnen, maar de dames maakten het zichzelf onnodig lastig. Door niet effectief genoeg te zijn in de eerste 3 kwarten kon Australië nog terugkomen tot 1-2. Verder kwamen de Australische dames echter niet. Door de winst is Oranje al zeker van de finale zondag 26 juni. Daarin treft Nederland de Argentijnse dames, die ook zaterdag de tegenstander zijn in de laatste poulewedstrijd.

De openingsfase was rommelig van beide kanten. Acties van Oranje kwamen moeilijk uit de verf vanwege het door de regen langzame veld. Na 5 minuten spelen floot de scheidsrechter voor de eerste strafcorner van de wedstrijd. De sleep van Paumen werd er echter uitgelopen door de Australische verdediging. In de 6e minuut was het alsnog raak. Eva de Goede nam de vrije slag snel en Michelle van der Pols kwam goed voor haar man en tipte binnen: 0-1. Nog geen minuut later legde Australië de bal op het aangeefstreepje voor een strafcorner. Joyce Sombroek redde echter knap. De Oranje Dames hadden middels een aantal strafcorners nog de kans de 0-2 op het scorebord te zetten, maar de sleeppushes van Maartje Paumen en Caia van Maasakker waren, ook omdat de bal niet hard genoeg kon worden aangegeven, te houden voor de Australische keepster Rachael Lynch.

Oranje begon het 2e kwart sterk, maar gaf toch bijna de voorsprong uit handen. Sombroek liet een bal gaan die niet werd aangeraakt, maar die belandde op de paal, zodat Grace Steward de kans had de gelijkmaker te scoren. Sombroek wist de inzet van de jonge Australische echter uit de goal te houden. Ook de 2 strafcorners die de Australiërs even daarna namen waren een prooi voor de Oranje-keepster. Oranje werd vervolgens zelf ook gevaarlijk. Op aangeven van Welten kwam Jonker net niet tot een tip-in.

Rust

In de 1e minuut van de 2e helft legde Kelly Jonker de bal al op een Australische voet, waardoor Oranje klaar kon gaan staan voor een strafcorner. De Oranje Dames probeerden het dit keer met een slag, en dat had effect op het natte veld. Keepster Lynch kreeg haar handschoen tegen de slag van Paumen, maar zag de bal toch achter haar de goal in vliegen. De grootste kansen waren ook in het 3e kwart voor Oranje. Lidewij Welten haalde uit met haar backhand en Naomi van As niet veel later met haar forehand, maar de hoek bleek bij allebei te moeilijk. De beste kans voor Australië was voor Emily Smith, maar Sombroek was alert op haar korte slag.

Oranje begon ook het 4e kwart goed. Een mooie actie van Xan de Waard zette Van der Pols vrij in de cirkel, maar haar slag werd geblokt. Ook Van Male kon gevaarlijk worden na een diagonale slag over het gehele veld van Paumen. Maar: de Oranje dames waren niet effectief genoeg, waardoor de score bleef bij 0-2. En als je hem aan de ene kant niet maakt.. Kathryn Slattery scoorde voor de Australiërs toen de bal uit de kluts hoog voor haar stick kwam. Sombroek lag al op de grond en kon er niets tegen beginnen: 1-2. De goal leek de Australiërs te sterken. Oranje hockeyde de wedstrijd echter solide uit en trok de winst zo over de streep.

 

6′ Michelle van der Pols 0-1
31′ Maartje Paumen 0-2 (sc)
51′ Kathryn Slattery 1-2


Wat vind jij? Praat mee...