Oranje overtuigt tegen Ierland stuk meer dan tegen India

Het Nederlands elftal heeft zondag in Tokio de tweede groepswedstrijd van de Olympische Spelen met 4-0 gewonnen van Ierland. Oranje miste mede vanwege de sterk keepende Kampong-goalie Ayeisha McFerran veel kansen, maar het spel was overtuigend. De laatste drie bevrijdende treffers vielen in het vierde kwart.

Vergeleken met de wedstrijd tegen India (5-1 winst) begon Nederland een stuk feller en lieten de speelsters de bal veel sneller rondgaan. Direct na de afslag was het prachtig hockey dat Oranje speelde. De gedachten gingen terug naar het wereldkampioenschap van 2018, toen Nederland met tiki-taka hockey de harten van hockeyliefhebbers veroverde. Geen moment kregen de Ieren deze wedstrijd het idee dat een stunt mogelijk was, een gevoel dat India afgelopen zaterdag wel even had, toen de ploeg van Sjoerd Marijne zowaar de 1-1 maakte.

Onmiddellijk zette Nederland de tegenstander onder druk. Schoten waren er al snel van Frédérique Matla (over), Lidewij Welten (op de legguard van keepster Ayeisha McFerran), en opnieuw Malta (op de handschoen van McFerran). Het was wachten op de 1-0, die viel na acht minuten hockeyen.

Felice Albers heeft op de Olympische Spelen de 1-0 gemaakt tegen Ierland. Foto: Koen Suyk

1-0 van Felice Albers

Wéér was het Felice Albers die voor Nederland scoorde, haar derde doelpunt op deze Olympische Spelen. Ze werd bediend door Malou Pheninckx en speelde keepster McFerran handig uit. Het was een prima goal van de 21-jarige speelster van Amsterdam, met wie Nederland de afgelopen maanden een extra wapen in handen heeft gekregen. Opvallend is hoe doelgericht Albers is. Uit veel halve kansjes weet ze toch op goal te schieten. Kort na de 1-0 maakte ze ook bijna de 2-0. Uit de draai vuurde ze knap een schot af, maar het was aan McFerran te danken dat het geen doelpunt werd.

Het hogeschoolhockeygehalte van Oranje nam het tweede kwart enigszins af. Nederland ging rommeliger spelen, maar bleef wel veruit de betere ploeg. Strafcorners van Frédérique Matla en Caia van Maasakker leverden geen goal op. Een schot van Maria Verschoor ging via de klomp van McFerran voorlangs. De goalie van Kampong keepte sowieso een heerlijke eerste helft. Nederland deed zichzelf tekort door de rust in te gaan met voorsprong van slechts 1-0, na elf doelpogingen.

De 2-0 bleef lang uit, maar de winst kwam geen moment in gevaar

Naarmate de tijd verder tikte in het derde kwart, begon het wel tijd te worden dat Oranje de score verder uitbouwde. De drie strafcorners die Nederland achter elkaar haalde, binnen een tijdbestek van een paar minuten, werden allemaal niet verzilverd. Bij een schot van Margot van Geffen stond McFerran weer in de weg. Vervolgens miste Oranje opnieuw twee strafcorners, via Caia van Maasakker.

Aan het begin van het vierde kwart schoot Maria Verschoor de bal hard tegen het net, maar 2-0 werd het niet, omdat ze de bal op haar voet zou hebben gekregen. Uiteindelijk viel het bevrijdende doelpunt toch. Toen Van Maasakker de achtste strafcorner van Nederland tegen de binnenkant van de paal pushte, tikte aangeefster Malou Pheninckx de 2-0 binnen. Het verzet van de Ieren brak, want een minuut later maakte Laurien Leurink er 3-0 van.

Frederique Matla legt aan voor een schot. Foto: Koen Suyk

Vier minuten voor tijd pushte Frédérique Matla de 4-0 binnen via een strafcorner dwars door het midden, een bal die McFerran had moeten pakken. Dat was zuur voor haar, want in de eerste helft had Ierland het juist aan haar te danken dat de schade niet veel groter was. Uiteindelijk was de 4-0 eindstand een prima uitslag voor Oranje, al had hij wel groter moeten uitvallen, gezien de dertig doelpogingen en de elf strafcorners.

‘Meer overtuiging’

Een conclusie die werd gedeeld door bondscoach Alyson Alyson. ‘We hebben vandaag fantastisch hockey gespeeld. Ik denk dat we op sommige momenten een glimp van ons spel van 2018 hebben laten zien. We speelden met overtuiging en creëerden veel kansen. We hadden er wat mij betreft wel wat meer kunnen en eigenlijk moeten maken. Ik druk de meiden op het hart dat ze met overtuiging en daadkracht moeten afronden. Je moet elke kans aangrijpen alsof het je enige in de wedstrijd is. Nu krijgen we zoveel kansen, dat een kans gewoon een kans wordt. Dat hebben we vandaag niet goed gedaan en moet beter.’

Nederland – Ierland 4-0 (1-0)
‘8 Felice Albers 1-0
’49 Malou Pheninckx 2-0 (sc)
’50 Laurien Leurink 3-0
’56 Frédérique Matla 4-0 (sc)


7 Reacties

 1. Nvanas012

  Wat speelt Xan de Waard sterk! Alsof ze nooit is weggeweest. Welten moet er nog inkomen.

  1. circlestorm69

   Player of the Match zag ik net! 👌🏻

 2. RobV

  Een wat mindere wedstrijd dan tegen India maar de overwinning kwam geen moment in gevaar. Misschien was het door de warmte maar na het eerste kwart vloeide de intensiteit weg uit het spel van Oranje, iets wat pas in het vierde kwart weer terug kwam. Welten mist nog spelritme, Eva de Goede was slordig en Xan de Waard was weer als vanouds en had een prachtige actie ter voorbereiding van de derde goal. Matla heeft toch nog steeds wel moeite om haar normale niveau te halen op een groot toernooi maar misschien moet het beste bij haar nog komen.

 3. Linksbuiten

  De Ierse keepster verdient wel een medaille. Wat had zij veel! Wel een beetje frustrerend dat er bijna geen doorkomen aan was. En twee doelpunten uit elf(!) corners. Dat is toch niet je dat, lijkt me. Gelukkig is iedereen heel gebleven. En Xan was top!

 4. circlestorm69

  Gewonnen maar niet mega boeiend. De Ierse keepster maakte het Oranje goed lastig! Heb lekker lopen zappen tussen het skateboarden (Roos Zwetsloot (ex Kampong) als 4e van de 8 naar de finale!) en deze wedstrijd.

 5. Maxiking

  Heeft lidewij al minuten gemaakt?

 6. RobV

  @Maxiking Jazeker, ze heeft de hele wedstrijd kunnen meedoen. Er was wel een momentje later in de wedstrijd waarop het leek alsof ze even wat voelde, er was een bepaalde grimas, en ik kreeg de indruk dat ze niet altijd helemaal voluit ging, maar ze is niet uitgevallen of zoiets. Wel heeft ze nog spelritme nodig volgens mij, maar dat is niet zo gek.


Wat vind jij? Praat mee...