Paul van Ass haalt Elzemiek Zandee en Marleen Jochems bij Oranje

Bondscoach Paul van Ass heeft besloten om Elzemiek Zandee (SCHC) en Marleen Jochems (Hurley) bij het Nederlands elftal te halen. Zij melden zich na de play-offs bij de trainingsgroep, die zich voorbereidt op het EK in Mönchengladbach (18-27 augustus).

De 21-jarige Zandee is één van de beloftes van topclub SCHC. Coach Lucas Judge schoof haar dit seizoen een linie naar achteren, van het middenveld naar de verdediging. Haar solo tegen Hurley in september, afgerond met een heerlijk schot, werd verkozen tot mooiste doelpunt van 2022. In april speelde ze twee interlands in de Pro League tegen India, toen Nederland met een verjongde selectie naar het Aziatische land afreisde.

De 23-jarige Jochems is een hardwerkende bikkelaar op het middenveld van Hurley. Zij werd ruim een jaar geleden met Jong Oranje wereldkampioen in Zuid-Afrika. Voor dat toernooi was ze aanvankelijk aangewezen als reserve, maar na het verplaatsen ervan vanwege de coronapandemie dwong Jochems alsnog een plek af in de selectie.

Nederland speelt vanaf juni twaalf duels in de Pro League in een maand tijd. De eerste is een thuiswedstrijd tegen China, op woensdag 7 juni bij Oranje-Rood in Eindhoven. Tickets voor de Pro League zijn te koop fihproleague.nl.

Trainingsgroep

De trainingsgroep bestaat nu uit de volgende 26 speelsters:

Voornaam Achternaam Vereniging
Felice Albers Amsterdam
Marente Barentsen Hurley
Joosje Burg Den Bosch
Pien Dicke SCHC
Rosa Fernig Den Bosch
Luna Fokke Kampong
Kyra Fortuin SCHC
Margot Geffen, van HGC
Yibbi Jansen SCHC
Marleen Jochems Hurley
Josine Koning (k) Den Bosch
Sanne Koolen Den Bosch
Renée Laarhoven, van SCHC
Frédérique Matla Den Bosch
Freeke Moes Amsterdam
Laura Nunnink Den Bosch
Sabine Plönissen Amsterdam
Lisa Post SCHC
Julia Remmerswaal (k) HDM
Pien Sanders Den Bosch
Marijn Veen Amsterdam
Anne Veenendaal (k) Amsterdam
Maria Verschoor Amsterdam
Xan Waard, de SCHC
Lidewij Welten Kampong
Elzemiek Zandee SCHC

6 Reacties

 1. Esthermug@icloud.com

  Leuk voor de dames!! Ik dacht alleen dat het team met een proces bezig was!!

 2. nicovisch

  Onbegrijpelijk dat de minst gepasseerde keeper met 15 goals Heerbaart niet gekozen is!! En tevens de sterk spelende Richardson dit gehele seizoen mis ik bij deze selectie. Zandee gefeliciteerd met deze prestatie.

 3. Runa Honig

  Een beetje op safe weer, deze selectie. Over keuzes kun je altijd twisten, er zijn zoveel goede speelsters, maar er mag wel wat innovatie plaatsvinden. Ik vind met name de selectie van een paar oudere speelsters met het oog op de toekomst onverstandig. Parijs wordt vooral mentaal presteren. Hockeyend kan niemand aan onze dames tippen. De uitdaging ligt in het aankunnen van de mentale druk van de beste zijn en dat constant moeten waarmaken, terwijl tegenstanders je voortdurend proberen te ontregelen.

 4. robvisser

  @nicovisch Eens. Het is gek dat Heerbaart weer niet bij de selectie zit. En Richardson speelt een erg goed seizoen, die zou toch erbij mogen zitten. Of ze dan de definitieve selectie haalt voor het EK is afwachten (want de verdediging is vrij sterk), maar ik zou haar wel alvast in wat Pro League wedstrijden willen zien.

 5. lynnBosman

  Eens, Richardson en Heerbaart maar ook Fillet laat zich zien in de Hoofdklasse. Vd Elst en Jip Dicke, Tukkers vind ik ook positief opvallen. Natuurlijk is de concurrentie reuze, maar gezien de vele wedstrijden en zoveel goede speelsters had dat prima gekund. @RunaHonig, ik denk dat leeftijd niet heel veel uit zou moeten maken, mits zij in de vorm zijn. Als met deze leeftijd bakken aan ervaring komt, zoals bij Welten en v Geffen en misschien De Goede, zou dat ook een plus kunnen zijn. Zolang de balans maar klopt. Van Ass zal ik denk ik niet schromen om niet populaire keuzes te maken.

 6. bastiaan-van-veelen

  Kijk ik nou verkeerd of staat de naam van Famke Richardson er echt niet op? Of is ze misschien geen Nederlandse? Een andere verklaring waarom zij er nl niet bij zou zitten kan ik nl echt niet vinden. Zo’n geweldige en complete hockeysters. Absoluut de beste speelsters in de dubbel met Hurley.


Wat vind jij? Praat mee...