Paul van Ass neemt Drummond-De Goede niet op in trainingsgroep

Bondscoach Paul van Ass heeft besloten dat hij middenvelder Eva Drummond-De Goede – tweevoudig Wereldspeelster van het Jaar – op dit moment niet selecteert voor het Nederlands elftal. ‘Dit komt voor mij totaal onverwacht’, zegt de drievoudig olympisch kampioen.

Drummond-De Goede (34) laste de afgelopen maanden een pauze in bij Oranje. Onlangs liet zij Van Ass weten dat zij zich weer beschikbaar stelt. ‘Ik vind dit echter niet het moment om haar aan te laten sluiten’, reageert de bondscoach. Een inhoudelijke toelichting op zijn beslissing wil hij niet geven. Ook laat hij in het midden of de 258-voudig international nog in zijn plannen voorkomt richting de Olympische Spelen van Parijs volgend jaar zomer. Momenteel bereidt Oranje zich met 25 speelsters voorzichtig voor op het EK in Mönchengladbach (18-27 augustus).

Afgelopen oktober – bij de start van het tijdperk van Van Ass – maakte Drummond-De Goede bekend dat zij op dat moment niet aansloot bij de trainingsgroep van Oranje. Ze wilde de ruimte nemen om te herstellen van de pittige periode die achter haar lag, nadat ze in november 2021 een zware knieblessure opliep en dankzij een intensieve revalidatie net op tijd fit was om het WK in Amsterdam en Terrassa te spelen. Daarnaast was het haar wens om zich in alle rust voor te bereiden op haar huwelijk met Zuid-Afrikaans international Tim Drummond, dat afgelopen februari plaatsvond. Van Ass toonde begrip voor haar keuze, maar maakte haar ook duidelijk dat hier wel een risico aan zat. Buiten een nieuwe start op technisch en tactisch niveau zou immers ook hard gewerkt gaan worden om een nieuw teamproces op gang te brengen.

Eva de Goede valt Lidewij Welten in haar armen na het winnen van de wereldtitel in Terrassa afgelopen zomer. Foto: Willem Vernes

 

Het heeft mij onaangenaam verrast dat hij mij heeft laten weten mij niet te selecteren. Ik kan mij daarbij niet vinden in zijn uitleg. Eva Drummond-De Goede

 

Drummond-De Goede: ‘Ik ben zeer teleurgesteld dat ik niet geselecteerd ben. Dit komt voor mij totaal onverwacht. Ik ben nog heel gemotiveerd om door te gaan tot de Olympische Spelen van Parijs – en dat weet de bondscoach. In het voortraject heb ik in overleg met hem besloten om er even tussenuit te gaan. Hij ondersteunde die route. Het sloot bovendien mooi aan bij zijn thema: ruimte, waarbij hij wel aangaf dat ik in maart terug moest zijn. Het heeft mij daarom onaangenaam verrast dat hij mij heeft laten weten mij niet te selecteren. Ik kan mij daarbij niet vinden in zijn uitleg.’

Gedurende haar afwezigheid stapte het Nederlands elftal in december het vliegtuig in voor een trip van twintig dagen naar Argentinië. Daar speelde Oranje vier Pro League-wedstrijden, de eerste competitieve interlands onder de vleugels van Van Ass. Afgelopen januari volgde de volgende intensieve reis: een trainingsstage van twaalf dagen naar Zuid-Afrika.

Eva de Goede speelt sinds twee seizoenen voor HGC. Foto: Bart Scheulderman

Deze hele gang van zaken raakt mij zeer Eva Drummond-De Goede

In 2006 baarde Drummond-De Goede opzien door op zeventienjarige leeftijd, zonder een minuut in de Hoofdklasse te hebben gespeeld, te debuteren in het Nederlands elftal tijdens een interland tegen India. Meteen maakte ze een doelpunt en gaf ze een assist. Ze won met Oranje vervolgens drie olympische medailles, in Peking, Londen en Tokio. Ook won ze een zilveren olympische medaille in Rio de Janeiro. Daarnaast werd ze drie keer wereldkampioen en vier keer Europees kampioen. Twee jaar op rij werd ze uitgeroepen tot Wereldspeelster van het Jaar, in 2018 en 2019.

Drummond-De Goede: ‘Ik heb me zestien jaar lang aan Oranje gecommitteerd en dat wil ik nog steeds doen. Deze hele gang van zaken raakt mij zeer. Op korte termijn wil ik rust om dit te verwerken en zal ik me volledig focussen op de belangrijke maanden die voor ons liggen met HGC.’


15 Reacties

 1. charliejanssen

  Wellicht is de bondscoach gewoon van mening dat Eva niet haar gangbare niveau weet te halen in de afgelopen wedstrijden. Ik vind dit een beetje stemmingmakerij van Eva, zonder dat de achterliggende redenen naar voren komen. Het niet eens zijn met een beslissing is prima, maar dit is een beetje met hagel schieten.

 2. robvisser

  Ik kijk er niet echt van op. Ze wekt zo nu en dan toch de indruk dat Oranje voor haar niet het belangrijkste meer is. Maanden vrij nemen, voorbereiden op het huwelijk etc., misschien is het voor haarzelf logisch en denkt ze dat ze toch wel geselecteerd wordt, maar die tijden zijn dus voorbij. Het is ook wel een signaal naar de rest van de groep dat geselecteerd worden voor Oranje niet echt een vanzelfsprekendheid is. De concurrentie is moordend. De laatste tijd zie ik ook niet een Eva de Goede (Eva Drummond, tegenwoordig) die onvervangbaar is. Jammer dat ze dit conflict openlijk in de media zet, dat helpt ook niet.

 3. leonie-kammeijer

  @charliejanssen @robvisser Het is een schande! Daarom is zij heel open naar de buitenwereld over de gang van zaken. Eva is 1 van de beste hockey speelsters van de wereld ooit en ze heeft afspraken gemaakt met de bondscoach na een hele zware revalidatie periode en haar bruiloft die eraan kwam.. mag het zeg na 16 jaar alles geven voor je sport?!?! Hij komt nu niet alleen die afspraak niet na maar hij is ook zeer respectloos mbt haar staat van dienst en alles wat zij heeft gedaan voor onze sport in de afgelopen 16 jaar. Je kan veel zeggen maar niet dat ze niet goed genoeg is of hard genoeg werkt. Typisch van Ass weer even z’n stempel drukken, die man heeft een ego probleem! Ik vind het nog steeds ongelofelijk dat de bond hem heeft aangesteld terwijl hij niet eens vrouwen hockey keek laat staan kan coachen! Ook is het na de “angstcultuur” met Annan niet echt slim om dit soort meiden te droppen tegen afspraken in.. gaat de angst voor de rest alleen maar omhoog lijkt mij als zelfs iemand met een staat van dienst zoals Eva niet geselecteerd word zonder echt een goede reden!

  1. robdux

   Ik verbaas mij sowieso over de aanstellingen van bepaalde (assistent) bondscoaches op jeugdteams. Bij een aantal mis je professionaliteit. Zeker als je af en toe hun mening hoort over spelers, collega’s en verenigingen. Wat betreft Eva, we weten de argumentatie niet en kunnen daar niet over oordelen.

 4. lynnBosman

  ^ Welke afspraken? Er staat heel duidelijk in een eerder interview dat Drunmond-De Goede wist dat er risico's aan haar keuze zaten en geen garantie was op en plekje terug. De dames doen het goed, dus het kan zijn dat van Ass het voor nu zo wilt laten. Als ze in topvorm is, keert ze heus wel terug in de selectie.

 5. leonie-kammeijer

  @lynnbosman er zitten altijd risico’s aan top sport en keuzes die gemaakt worden. Eva voelde zich gesteund door van Ass toen zij haar gevoelens kenbaar maakte en ik kan mij voorstellen dat zij, met haar staat van dienst, respect en openheid terug verwachtte. Het feit dat ze zo geshockeerd is geeft toch aan dat zij het gesprek anders heeft gevoerd dan van Ass.. wie er eerlijk is geweest weten wij nooit want wij waren er niet bij. En hoezo “de meiden doen het goed”, volgens mij hebben ze nog niet zoveel wedstrijden met een volle selectie gespeeld onder van Ass? Of mis ik iets? En wie is er nieuw en zo goed dat Eva ineens afgeserveerd word en minder geacht word? Vraag ik mij oprecht af…?

 6. lynnBosman

  ‘Paul heeft me duidelijk gemaakt dat er risico’s aan mijn keuze kleven. Mocht ik het willen, dan heb ik niet de garantie dat ik terugkeer in de selectie. Dat begrijp ik heel goed. Maar voor mij is dit op dit moment het beste. En dus ook voor het Nederlands team.’ Dit lijkt mij toch duidelijk genoeg uit Drummond haar mond? Ik vind dat je doet alsof Drummond verbannen is uit de selectie. Dat is ze niet. Ze is nu niet opgenomen. Ja dat vind ik ook jammer. Ik vind haar top. De dames speelden goed in Argentinië, het zal vast op de training ook goed gaan dus voor NU kan het zijn dat v Ass hiervoor kiest. Of het de juiste keuze is zal vast blijken tijdens de Pro L en dan is er nog geen man overboord.

 7. Remco Vogelzang

  Weer hetzelfde kunstje van een manager die zich even wil laten gelden ten koste van een speler met een grote naam, net als destijds met De Nooijer. Onnodig en kinderachtig.

 8. leonie-kammeijer

  @lynnbosman ik ben het niet met je oneens maar vind het toch een vreemde beslissing waar de onderbouwing zou moeten zijn “je bent niet goed genoeg” of “niet fit genoeg” etc.. niet we zijn in een groeps proces bezig en alles wat je gedaan hebt voor het Nederlands team in nu ineens niet meer van belang omdat je een half jaar vrij wilde voor je bruiloft en revalidatie.. zoals ik zei in mijn vorig post, natuurlijk zijn er risico’s met dit soort beslissingen maar zoals het nu behandeld word is respectloos naar iemand die zo lang voor haar land gespeeld heeft en een zeer grote impact heeft gehad op Nederlands hockey. Onderbouw het dan met feiten en analyses.. dit is exact wat hij deed met Teun en Taeke, enorme beslissing zonder goede onderbouwing!

 9. PeterBarends

  2019 Matla https://hockey.nl/nieuws/oranje/frederique-matla-ik-zag-het-niet-aankomen/ 2023 Drummond-de Goede: Andere coach, zelfde prikkel wellicht? We zullen zien, Eva is echt niet afgeschreven.

 10. misha-van-oostveen

  Zo gaat dat met doorselecteren. Op deze manier neemt van Ass gewoon afscheid van de speelsters die dichtbij Annan stonden. Vervelend voor de Goede maar zo gaat dat.

 11. lynnBosman

  Verdorir, premium. https://www.telegraaf.nl/sport/2037618065/hockeybondscoach-negeert-ex-captain-de-goede-ze-is-niet-meer-de-eva-van-voor-haar-blessure Ik heb helaas geen premium, iemand?? Ik denk dat ook Peter Barends. Ze is echt niet afgeschreven.

 12. lenny-baker

  Ze zijn met een groepsproces bezig. Daar hoort bij dat ze moeten herstellen van de Annan-periode. Het zou zo maar kunnen dat dit herstel makkelijker gaat als Drummond dan even niet bij de selectie zit. Daarnaast: Bij de heren heeft het on hold zetten van een aantal grote namen goed uitgepakt. De dynamiek en hiërarchie is veranderd en nieuwe spelers zijn opgestaan en doorgebroken.

 13. robertmsmit

  Misschien dan zij een te grote rol voor zichzelf opeist en daarmee de samenhang in het team niet versterkt.

 14. peter-de-ruiter

  @leonie-kammeijer, beetje overtrokken reacties. Van Ass is duidelijk bezig een team op te bouwen. Op dit moment daaraan sleutelen lijkt me ongepast temeer omdat De Goede nu ook niet echt de sterren van de hemel speelt bij HGC.


Wat vind jij? Praat mee...