Foto: Sankalp Tripathi/Worldsportpics
Bekijk de fotoreel

Pien Dicke on fire: vier goals en simpele zege Oranje op de VS

De Oranje Dames zijn de volgens coach Paul van Ass ‘belangrijke trip’ in de voorbereiding op de Olympische Spelen van Parijs gestart met een eenvoudige zege op de Verenigde Staten. In het Indiase Kalinga Hockey Stadium in Bhubaneswar werd de absolute hoofdrol opgeëist door Pien Dicke. De aanvalster maakte liefst vier treffers in het met 7-0 gewonnen Pro League-duel.

Oranje behoudt door de zege de ongeslagen de koppositie in de Pro League en ligt op koers om de titel opnieuw te prolongeren. Veel belangrijker dan de winst van de prestigieuze landencompetitie is voor coach en speelsters het olympische toernooi dat vanaf eind juli in Parijs start.

Alle duels in aanloop daarnaartoe, staan voor de coach in het teken van het smeden van een onverslaanbare formatie. De speelsters hebben maar één missie: deel uitmaken van de selectie van slechts zestien speelsters van de titelverdediger. Een plek in die groep betekent automatisch een levensgrote kans op het hoogst haalbare in een hockeycarrière: olympisch goud.

Pien Dicke juicht bij haar derde goal. Foto: Sankalp Tripathi/Worldsportspics

Bikkelhard

Dat die strijd bikkelhard is, daarvan zijn de Oranje hockeysters – voor zover ze dat nog niet waren – wel doordrongen na de harde beslissing van Van Ass om Lidewij Welten niet mee te nemen naar de Franse hoofdstad, omdat ze volgens Van Ass ‘door de jongere generatie inmiddels is voorbijgestreefd.’ Geen vijfde Spelen voor de Brabantse aanvalster.

Die mogelijkheid heeft Eva Drummond (voorheen De Goede) nog wel. Zij werd als verrassing van velen terug bij de selectie gehaald. Tegen de Verenigde Staten speelde de HGC-speelster in haar 262ste interland centraal op het middenveld. Daar ontbrak Xan de Waard. De captain van Oranje kampt met een ontsteking in haar voet en is in Nederland achtergebleven om aan haar herstel te werken. Maria Verschoor droeg daarom de aanvoerdersband.

Aanvoerder Maria Verschoor. Foto: Sankalp Tripathi

Onder haar aanvoering begon de ploeg van Van Ass ietwat voorzichtig aan de wedstrijd in Bhubaneswar, maar was al snel de bovenliggende ploeg. Het spel was nog wat sticky, zo oordeelde de coach tijdens het rustinterview.

Plaagstootjes

Ondanks dat Oranje nog niet geweldig speelde, konden de Verenigde Staten– op wat plaagstootjes in de openingsfase na – tegen Oranje weinig inbrengen. De ploeg van bondscoach David Passmore plaatste zich vorige maand overtuigend voor Parijs – waar het is ingedeeld in de andere poule dan Oranje – maar zal daar geen serieuze kandidaat voor de medaille zijn, zo werd zaterdag in India duidelijk. Aan inzet, conditie en kracht geen gebrek, maar technisch en tactisch liggen de Amerikanen nog steeds ver achter bij de wereldtop.

Oranje drukte het krachtsverschil in het eerste kwart uit in twee treffers. In de dertiende minuut scoorde Luna Fokke een uitstekende goal. Na een een-twee met Freeke Moes knalde de Kampong-ploeggenoot van Welten de bal hard en laag tegen de plank: 1-0.

Een minuut later was het 2-0. Ook ditmaal was Moes de aangever, nu tikte Pien Dicke de voorzet binnen. Voor Moes haar negende en tiende assist in Oranje. Daar lijkt ze de rol als assist-koningin over te nemen van de vorig jaar gestopte Laurien Leurink.

De hoofdrolspelers bij Oranje in beeld: Freeke Moes en Pien Dicke. Foto: Sankalp Tripathi

In het tweede kwart was het spel van Oranje niet veel sterker. Niettemin kwam Pro League-titelhouder verdedigend geen moment in gevaar en kreeg het aanvallend toch nog wel wat kansjes. Tot meer doelpunten leidde dat niet.

Dicke on fire

Direct na rust stak de VS Oranje de helpende hand toe, door kinderlijk slecht uit te verdedigen (balletje door het midden) en Dicke zo in staat te stellen om de 3-0 te maken. De aanvalster van SCHC completeerde een paar minuten later haar hattrick. Na een fraaie aanval via (natuurlijk) Moes en Felice Albers was Dicke het trefzekere eindstation voor de 4-0.

En of het daarmee nog niet genoeg was, scoorde Dicke in het vierde kwart zelfs haar vierde treffer. Een mooie beloning voor de speelster die door een slepende voetblessure een jaar was uitgeschakeld, maar zich een paar maanden voor de Spelen nadrukkelijk in de kijker voor Parijs speelt.

Pien Dicke met een fraaie actie over de achterlijn. Foto: WORLDSPORTPICS/Sankalp Tripathi

Van een plek in die groep lijkt Yibbi Jansen op voorhand al zeker. Zij voegde nog een treffer toe aan haar indrukwekkende palmares door vlak voor tijd twee strafballen te benutten en de eindstand op 7-0 te bepalen.
Oranje speelt zondag alweer. Dan is in India het thuisland de tegenstander. De wedstrijd begint om 15.00 uur en is live te zien op hockey.nl.


 

Het is vandaag ook de dag dat de Oranje Dames hun eerste officiële interland van 2024 spelen. In de Pro League speelt de ploeg van Paul van Ass tegen de Verenigde Staten. Om 13.00 uur wordt er afgeslagen in Bhubaneswar. De wedstrijd is live te zien via onze kanalen. Veel kijkplezier!

 

Het laatste nieuws over de Oranje-selecties en alle toernooien.


Wat vind jij? Praat mee...