PL-selectie: Drummond richting eerste Oranje-minuten sinds WK

Eva Drummond gaat komende maand hoogstwaarschijnlijk haar eerste interland spelen sinds het gewonnen WK van 2022. De drievoudig olympisch kampioen is door bondscoach Paul van Ass geselecteerd voor de vier Pro League-duels in Argentinië die van 7 tot 11 december plaatsvinden.

Drummond (34) keerde in oktober terug in de trainingsgroep bij Oranje. Na het WK nam de 258-voudig international – in goed overleg met Van Ass – een tijdelijke pauze. Toen zij zich in het voorjaar zich weer beschikbaar stelde, nodigde de bondscoach haar niet uit.

Ook Lidewij Welten, die samen met Drummond driemaal olympisch goud pakte, maakt voor het eerst sinds een half jaar weer kans op wedstrijdminuten in de nationale ploeg. Welten kampte in aanloop naar het EK met een hamstringblessure en bleek niet op tijd fit voor het toernooi in Mönchengladbach. Op 7  juni van dit jaar speelde Welten (247 caps) haar meest recente interland (4-0 zege op China), vooralsnog haar enige in 2023. 

Rosa Fernig en Marleen Jochems vielen tussen de Pro League-zomer en het Europees kampioenschap buiten de boot bij Oranje en krijgen nu de kans zich weer te laten zien. Dat geldt ook voor Pinoké’s Maria Steensma (één interland, anderhalf jaar geleden) en Amsterdam-aanvaller Fay van der Elst, die nog nooit voor Oranje uitkwam.

Kyra Fortuin werd door Van Ass niet geselecteerd. Foto: Worldsportpics/Frank Uijlenbroek

De zeven afvallers

Zeven speelsters van de 29-koppige trainingsgroep gaan niet mee naar Argentinië. Marijn Veen (herstellend van een voetoperatie), Sabine Plönissen en Laura Nunnink krijgen van de bondscoach extra rust om fitter te worden. Julia Remmerswaal, Kyra Fortuin, Ilse Kappelle en Elzemiek Zandee kregen geen uitnodiging van Van Ass. Zij gaan begin volgend jaar met de trainingsgroep wel mee naar Spanje voor een winterstage.

In Zuid-Amerika trapt Nederland het vijfde Pro League-seizoen af. In Santiago del Estero treedt Oranje aan tegen Groot-Brittannië (7 en 10 december) en Argentinië (8 en 11 december). 

Selectie Oranje Dames voor Pro League in Argentinië

Speelster Club Caps Goals
Felice Albers Amsterdam 52 20
Joosje Burg Den Bosch 27 14
Pien Dicke SCHC 32 14
Eva Drummond HGC 258 33
Fay van der Elst Amsterdam 0 0
Rosa Fernig Den Bosch 6 0
Luna Fokke Kampong 19 2
Margot van Geffen HGC 257 17
Yibbi Jansen SCHC 57 41
Marleen Jochems Hurley 6 0
Josine Koning (k) Den Bosch 118
Sanne Koolen Den Bosch 94 0
Renée van Laarhoven SCHC 50 3
Frédérique Matla Den Bosch 119 88
Freeke Moes Amsterdam 46 11
Lisa Post SCHC 30 0
Pien Sanders Den Bosch 106 4
Maria Steensma Pinoké 1 0
Anne Veenendaal (k) Amsterdam 106
Maria Verschoor Amsterdam 189 28
Xan de Waard SCHC 201 19
Lidewij Welten Kampong 247 95

Wat vind jij? Praat mee...