Preview van finale eindigt in 0-2 winst voor Oranje Dames

Oranje had Argentinië onder de duim in de 1e helft, maar stond de 2e helft zwaar onder druk. Met de goals van Welten en Jonker trok Oranje de overwinning over de streep. Morgen om 19.30 uur speelt Oranje de finale, wederom tegen Argentinië. 

Argentinië – Nederland 0-2 (0-1)

De openingsfase verliep zonder noemenswaardige kansen, maar Oranje liet mooi combinatiespel zien. Alleen Van Male had een kansje, maar kwam net tekort om binnen te tippen. Na 7 minuten spelen haalde Willemijn Bos slim een strafcorner, maar keepster Belen Succi zat goed bij de sleep van Caia van Maasakker. Aan het einde van het 1e kwart kon Lidewij Welten, na een mooi één-tweetje met Eva de Goede, uithalen met haar backhand, maar de bal vloog over. Ook Kelly Jonker kwam nog in kansrijke positie, maar kreeg de bal niet goed getipt: hij eindigde op haar hand. Het spel werd in het 1e kwart voornamelijk op de helft van Argentinië gespeeld, maar de Argentijnse verdediging bleek solide.

Aan het begin van het tweede kwart mocht Oranje de 2e strafcorner nemen. Succi zat er te laat bij, maar de sleep van Maartje Paumen vloog net naast de goal, waardoor de 0-0 op het scorebord bleef staan. Argentinië kwam nauwelijks tot kansen. Delfina Merino stuurde Willemijn Bos en Maartje Paumen met een mooie actie het bos in, maar kwam niet tot in de Nederlandse cirkel. Een Nederlandse treffer hing vervolgens in de lucht, maar kwam er niet. Welten kon tot 2 keer toe uithalen, 1 keer na een verdedigend foutje van Argentinië, 1 keer uit een korte slag uit de draai. Uit de rebound van die laatste slag kon Jonker nog gevaarlijk worden, maar de bal eindigde net aan de verkeerde kant van de paal. 3 maal bleek echter scheepsrecht voor Welten. Na een splijtende pass van Willemijn Bos van achteruit op Jonker, gaf die een listig steekballetje op Welten. Die haalde vernietigend uit met haar backhand.

Rust

Direct na rust gaf de Nederlandse verdediging de voorsprong bijna uit handen na een foutje. Pilar Romang vond echter niet de goal maar de stick van Anne Veenendaal, die in de 2e helft de plaats innam van Sombroek. Oranje was wat slordiger in het 3e kwart, maar mocht halverwege toch aanleggen voor een strafcorner. De sleep van Paumen werd echter gekeerd door Succi, en de rebound was niet aan Eva de Goede besteed. Diezelfde De Goede werd even later van de bal gelopen door Carla Rebecchi, maar Bos verdedigde vervolgens solide buiten de cirkel. In de laatste paar minuten van het 3e kwart had Oranje het moeilijk. Carla Rebecchi had de ultieme kans om de gelijkmaker binnen te tikken, maar Veenendaal kwam sterk uit en verkleinde haar goal goed. Net voor de zoemer haalde Victoria Zuloaga vernietigend uit, maar net naast.

Waar de 1e helft meer op de Argentijnse helft werd gespeeld, werden de Oranje Dames in de 2e helft meer in de verdediging gedrukt door de Argentijnen. Van As had nog een kans, maar schoot in het zijnet. Verder moest Veenendaal, in de 1e minuten die ze speelde op de Champions Trophy, een aantal keer redding bieden. Op een tip-in van Rocio Sanchez, die al bijna telde, reageerde Veenendaal bijzonder alert. De gele kaart van Maartje Paumen hielp ook niet voor Oranje, dat de controle over de wedstrijd na de 1e helft weggaf aan Argentinië. Net voor het einde van de wedstrijd scoorde Jonker toch de verlossende 0-2. Na een mooie actie over de achterlijn van Xan de Waard kon Jonker intikken. Eindstand: 0-2.

29’ Lidewij Welten 0-1
58’ Kelly Jonker 0-2


Wat vind jij? Praat mee...