Vooruitblik NED – KOR (D): Oranje 2 decennia zonder nederlaag

De Oranje Dames treffen vandaag om 22.00 uur in hun 2e wedstrijd op de Olympische Spelen Zuid-Korea, dat momenteel 8e staat op de wereldranglijst van de FIH. De zegereeks van bijna 2 decennia belooft veel goeds voor Oranje, maar onderschat het georganiseerde spelsysteem van de ‘Red Wasps’ niet.

Tijdens hun trainingsstage in Singapore afgelopen winter oefende Oranje 2 keer tegen Zuid-Korea. De ploeg van Alyson Annan was eerst met 2-0 en daarna met 3-0 te sterk voor de Aziaten. Maar de zegereeks is nog een stuk langer. De laatste keer dat de Oranje Dames op een groot toernooi verloren van Zuid-Korea was in 1997 op de Champions Trophy in Berlijn. Korea won toen met 2-0. De 15 ontmoetingen op grote toernooien die volgden werden allemaal door de Oranje Dames gewonnen.

Vóór 1997 lagen de verhoudingen echter anders. In de eerste 9 ontmoetingen op grote toernooien domineerden de Koreanen met 5 keer winst en 2 gelijke spelen. De laatste keer dat de teams het tegen elkaar opnamen op een groot podium was tijdens de Hockey World League in Rosario in december 2015. Nederland won met 5-2 en de productie werd verzorgd door 5 verschillende doelpuntenmakers.

De Zuid-Koreaanse dames doet voor de 8e keer op rij mee aan de Olympische Spelen. De ploeg won 2 keer een medaille: zilver in 1988 en nog eens zilver in 1996.

Houd deze speler in de gaten: Park Mi-hyun

Was genomineerd voor ‘Wereldspeelster van het jaar 2015’, maar zag Lidewij Welten er met de prijs vandoor gaan. In 2006 won de Koreaanse al wel de FIH-award voor ‘Talent van het jaar’ en een jaar later werd ze opgenomen in het ‘FIH Wereldelftal’. Het worden de 4e Olympische Spelen voor de 30-jarige Park, na Athene 2004 (7e), Peking 2008 (9e) en Londen 2012 (8e). Park speelde kort in Nederland. In het seizoen 2013-2014 stond zij onder contract bij Pinoké. Ze is een gevreesde aanvaller, die het best tot haar recht komt als afmaker in het strak georganiseerde Koreaanse spelsysteem, waar Nederland al vaker moeite mee had. 

Wist je dat?

Zuid-Korea bij hun debuut op de Olympische Spelen in 1988 direct de zilveren medaille binnensleepte? Een spektakelstuk, wat de Zuid-Koreaanse dames ook nog voor eigen publiek uitvoerden: de Olympische Spelen waren toen in het Zuid-Koreaanse Seoel. Zuid-Korea is inmiddels al bezig met de organisatie van het volgende Olympische evenement. In 2018 zijn de Olympische Winterspelen in Pyeongchang, Zuid-Korea.

Bijnaam hockeyvrouwen Zuid-Korea: Red Wasps

Lees meer


Wat vind jij? Praat mee...