Rampspoed voor Van den Assem: geen Spelen door blessure

Iets meer dan twee weken voor het begin van de Olympische Spelen in Tokio is Ireen van den Assem getroffen door rampspoed. De verdediger heeft een dusdanig ernstige spierblessure, dat ze per direct moet afhaken bij de Oranje Dames. Sanne Koolen, afgelopen seizoen ploeggenoot van Van den Assem bij Den Bosch, maakt nu deel uit van de olympische selectie van bondscoach Alyson Annan.

Koolen stond op de reservelijst van achttien speelsters. Haar plek wordt ingenomen door Stella van Gils, die als reserve van de reserves al mee naar Japan zou reizen. De speelster van Pinoké gaat nu ook mee naar het olympisch dorp.

Ze maakt kans om in actie te komen, aangezien het IOC onlangs de regels aanpaste waardoor de reserves tijdens het toernooi mogen rouleren. Dat geldt alleen niet voor de keepers. Bij de Oranje Dames is Josine Koning de eerste keepster en Anne Veenendaal reserve.

Spierblessure

Van den Assem, die volgend seizoen bij promotieklasser Tilburg gaat spelen, kampte in de tweede helft van dit seizoen vaker met blessures. De verdediger miste daardoor behalve de play-offs met Den Bosch ook het Europees kampioenschap in Amsterdam. Als reserve trainde ze wel mee en zag ze vanaf de tribune hoe haar ploeggenoten de Europese titel pakten.

Sanne Koolen. Foto: Koen Suyk

Ondanks die blessure nam Annan Van den Assem wel op in haar selectie van zestien speelsters. De afgelopen periode trainde ze volop mee bij Oranje, maar haar oude blessure speelt nu alsnog op en zet een streep door haar deelname, zo staat in het persbericht van de KNHB.

Kappelle mee naar Japan

Het wegvallen van Van den Assem betekent voor Ilse Kappelle (Amsterdam) dat zij wel met de Oranje-groep naar Japan reist als extra reserve. Zij zou eigenlijk in Nederland achterblijven. Annan neemt die voorzorgsmaatregel omdat in haar selectie Lidewij Welten en Xan de Waard nog terugkomen van een blessure. Als zij fit genoeg blijken te zijn om te spelen, vliegt Kappelle samen met Kyra Fortuin vlak voor de Spelen terug naar Nederland.

Ilse Kappelle en Felice Albers vieren de 7-0 tijdens de EK Hockey wedstrijd tussen Spanje en Nederland. Foto: Willem Vernes


11 Reacties

 1. g-hockeyfan

  Teleurstellend nieuws voor vd Assem. Maar ik denk dat dit positief is voor het team. Zelfde verdediging als EK & meer dynamische reserves met van Gils. Wat een verhaal voor van Gils! Van onbekendheid naar potentiële gouden medaille in één zomer!

  1. Balophetdak

   irrelevant om nu over van Gils te praten. Sterkte Ireen!

 2. lynnBosman

  Wat ontzettend sneu voor vd Assem. Ik wil haar veel sterkte wensen met haar herstel en het verwerken van het missen van de OS. Dit is zo ontzettend zuur. Koolen en V Gils heel veel succes!!

 3. Balophetdak

  Wat onwijs verdrietig nieuws voor Ireen. Dit gun je niemand.Veel sterkte Ireen, je mag alsnog enorm trots zijn op het feit dat je geselecteerd was! Sterkte de komende tijd.

 4. fantophockey

  Zo ontzettend triest nieuws voor deze enorme topvrouw. Een fantastische topsporter maar bovenal ook een topper als mens. Ireen heel veel sterkte en ga er daarna vooral een bijzonder mooi jaar inTilburg van maken !

 5. RobV

  Vervelend voor Van den Assem. Wel is er het gunstig effect dat Van Gils nu doorschuift naar de reserves, iets wat Annan wat mij betreft sowieso al had moeten doen. Sanne Koolen is niet minder dan Van den Assem. Hopelijk speelt ze straks een beter toernooi dan op het afgelopen EK.

 6. circlestorm69

  Heel erg naar nieuws! Als er iemand was die ik de OS gunde dan was het Ireen wel. Dit was zeer waarschijnlijk haar laatste kans om naar de OS te gaan en die prijs mist ze nog. Een super goede speelster die pas laat in haar carrière een vaste waarde voor Oranje was. Echt enorm balen dit! Sterkte Ireen! 💪🏻

 7. hockey-coach

  erg sneu. hier werk je lang naar toe en dan zo afhaken is niet te beschrijven. ik denk dat het beter is om niet te zeggen dat we potentieel een gouden medaille gaan halen. laat deze dames lekker met rust, dit heeft hier helemaal geen plaats!! dames geniet vooral in Tokyo.

 8. adrievandeparel

  Ik mis je nu al Ireen, altijd voorop in de strijd, altijd willen winnen, je snelheid, super goede passes, je goede goals, zoals de winnende 3-0 in de EK'17 finale Nederland-België en Nederland Europees kampiioen. Je bent gelukkig ook Wereldkampioen en was ook olympisch kampioen geworden.

 9. gelderlander

  Het lijkt misschien vervelend maar wedstrijdjes spelen zonder publiek en daarnaast al die tijd in een bubbel moeten zitten is ook erg . We kunnen beter niet gaan . Het worden troosteloze spelen .

 10. adrievandeparel

  Het is enorm sneu voor Ireen. Eerst had ze de WK'14 ook moeten spelen, ze vormde toen al de centrale verdediging met Maartje Paumen en hoorde bij de beste 18. Gelukkig is Ireen wel Wereldkampioen in Londen WK'18 geworden. En 3x Europees Kampioen met Nederland op rij. Ook 9x Kampioen van Nederland met HCDENBOSCH en 6x Europees clubkampioen. En in '17 wint Ireen de HockeyWorldLeague met Nederland. Gelukkig kunnen we veel terugzien op de filmpjes van HCDENBOSCHDAMES1 op instagram.com met Ireen.


Wat vind jij? Praat mee...