Selectie OS: Annan kiest voor Koning, Albers mee naar Tokio

Het hoge woord voor de olympische selectie voor de Oranje Dames is eruit bij Alyson Annan. De bondscoach heeft Josine Koning aangewezen als eerste goalie voor Tokio, Anne Veenendaal gaat mee als reserve naar Japan. Amsterdam-aanvaller Felice Albers ziet haar goede optreden op het EK beloond worden met een plek in de zestienkoppige selectie.

Annan heeft in haar olympische groep ook een plek ingeruimd voor Ireen van den Assem, Xan de Waard en Lidewij Welten. Dit drietal speelde vanwege blessures niet op het afgelopen EK, waarbij de Oranje Dames goud pakten. Van den Assem en De Waard waren reserve en trainden ook mee. Welten werkt vooralsnog een apart trainingsschema af, nadat zij in de finale van de play-offs een pees in haar hamstring scheurde.

Annan met 21 speelsters naar Japan

Vanwege de blessuregevallen vliegt Annan 11 juni met liefst 21 speelsters richting Japan. Naast Veenendaal zijn ook Sanne Koolen (Den Bosch) en Freeke Moes (Amsterdam) reserve. Kyra Fortuin (SCHC) en Pinoké-speelster Stella van Gils, die als debutant een goede indruk op het EK achterliet, gaan mee als reserve van de reserve. Indien de zestien speelsters uit de olympische selectie en de drie reserves fit zijn, vliegen Fortuin en Van Gils voor de start van de Olympische Spelen terug naar Nederland.

Ilse Kappelle, die ook haar EK-debuut maakte, blijft in Nederland meetrainen met de Oranje Dames. Voor aanvaller Pien Dicke is geen plek meer.

Volledige olympische selectie Oranje Dames

Bekijk hieronder de volledige olympische selectie die van 23 juli tot en met 8 augustus gaat deelnemen aan de Spelen in Tokio. De Oranje Dames spelen hun eerste wedstrijd op 24 juli tegen India.

Voornaam Achternaam  Vereniging
Felice Albers Amsterdam
Ireen van den Assem Den Bosch
Margot van Geffen Den Bosch
Eva de Goede Amsterdam
Marloes Keetels Den Bosch
Josine Koning (k) Den Bosch
Laurien Leurink SCHC
Caia van Maasakker SCHC
Frédérique Matla Den Bosch
Laura Nunnink Den Bosch
Malou Pheninckx Kampong
Pien Sanders Den Bosch
Lauren Stam Amsterdam
Maria Verschoor Amsterdam
Xan de Waard SCHC
Lidewij Welten Den Bosch
Reserves
Sanne Koolen Den Bosch
Freeke Moes Amsterdam
Anne Veenendaal (k) Amsterdam

 


44 Reacties

 1. circlestorm69

  Met Koning en vd Assem en Moes als reserve! Ook heel gaaf voor Albers! Helaas geen van Gils. Die had ik op de plek van Pheninckx gezet. Maar een goede selectie!!

  1. circlestorm69

   Op van Gils na m’n lijstje 😊

  2. circlestorm69

   Ik zag de groep op Instagram binnen komen en ging gelijk hier kijken zonder te lezen 🙈 Maar Van Gils en Fortuin gaan dus mee als reserve van de reserves! 😃 Heel gaaf en Van Gils zeker meer dan verdiend! Hoe snel kan het gaan. Of ze gaat spelen is zeer de vraag maar toch!

  3. JM Mulder

   Ik begrijp de reserves niet helemaal.. als Xan de Waard en Lidewij Welten niet op tijd fit/in vorm zijn, dan gaan Sanne Koolen en Freeke Moes..?? Of komt Stella van Gils toch bij de selectie, en blijft Sanne Koolen reserve? Verder maar hopen dat Margot van Geffen, Laura Nunnink en Malou Pheninckx wel in vorm zijn bij de OS..

 2. mh19

  Goede selectie lijkt me, de keuze tussen vd Assem en Koolen zal wellicht lastig zijn geweest, snap de keuze voor Albers wel. Had zelf echt niet voor Pheninckx gekozen bij de eerste 16, maar ik had die keuze van Annan wel verwacht.

 3. eefgorter

  Begrijpelijke keuzes. Behalve Phenincx op de plek die v Gils verdient heeft. Die kan ik niet uitleggen.

 4. eefgorter

  Zit Adrie nog achter de piepers of zo? Geen Sanne Koolen!!!

 5. RobV

  Mooi voor Josine Koning dat ze eerste keeper is, verdiend ook. Malou Pheninckx was onder de maat, ik had dan liever Van Gils op haar plek gezien. Verder ook liever Freeke Moes dan Felice Albers, maar ik had niet anders van Annan verwacht. Sanne Koolen speelde geen geweldig toernooi, dus dat ze reserve is wekt geen verbazing. De keuze voor Pien Dicke was onlogisch, gezien het spelsysteem van Oranje. Dat lijkt Annan nu te hebben ingezien.

  1. Linksbuiten

   Als de vorm tijdens het EK alleen doorslaggevend was geweest, was Laura Nunnink ook niet geselecteerd en dat was heel dom geweest, natuurlijk. Maar Malou Pheninckx heeft voornamelijk heel veel inzet, echter m.i. weinig extra meerwaarde. Dan was Van Gils een creatievere en verfrissende keuze geweest.

 6. triple-double

  In vergelijking met iedereen hier, snap ik de keuze voor Pheninckx wel. Je gaat naar het grootste mondiale toernooi waar je nog iets goed te maken hebt t.o.v. 2016. Daar moet je met de beste speelsters heen: fysiek maar ook vooral mentaal. Wellicht speelde Malou niet haar beste EK ooit maar mentaal kent ze wel de klappen van de zweep. Van Gils heeft (en nog steeds) het geweldig gedaan maar komt pas net kijken. Iedereen heeft nu hoge verwachtingen, maar wat als ze nu tegenvalt en het lomp gezegd een eendagsvlieg is? Ik denk dat de Olympische spelen nu nog te hoog gegrepen zijn voor haar maar ze sowieso een plekje in oranje heeft verdient voor de toekomst

  1. jhlp

   Eens, ik denk dat Malou zeker een toegevoegde waarde is. Niet alleen met haar inzet en vechtlust maar ook omdat ze ontzettend solide is. Dit EK was haar niveau wat mij betreft een uitzondering. Over van gils gesproken, ik vond haar inderdaad verfrissend en vrij spelen. Ik weet alleen niet of ze dit vrije spel volhoudt in een olympische finale wanneer de druk er vol op staat. Dan komt het doorzettingsvermogen en de ervaring van Malou zeker van pas

 7. francakh

  Vind jammer van Van Gils maar we gaan haar nog wel terugzien. Ben wel een Albers fan, brengt veel gevaar door haar snelheid.

 8. RobV

  @triple-double Laten we vooral hopen dat Annan er geen spijt van krijgt dat ze Malou meeneemt naar Tokio. Ze was nu een zwakke schakel.

  1. triple-double

   Laten we het ook hopen van niet, maar we gaan van het positieve uit. Zal een groot afscheidstoernooi gaan worden voor vele dames dus 150% scherpte en nauwkeurigheid is het minste wat ze kunnen geven om zo met goud af te sluiten.

  2. circlestorm69

   Van Gils is dus back up van de reserves, dus je weet maar nooit. Ze zitten al even in Tokyo voor het echt begint. Je gunt niemand een blessure maar Van Gils gunnen we die plek allemaal zo lijkt het!

 9. eefgorter

  Nou ja, de selectie ligt er nu en backseatdriving hier kan alleen maar negatief bijdragen aan de prestaties in Tokyo. Wens de dames incl Pheninckx daar alle succes. Ik hoop oprecht dat ze MVP wordt.

  1. lexi-b

   Mooie conclusie, ik ga er van uit dat Phenickx zich sportief zal revancheren in Tokio. EK is voorbij, nu de blik naar voren.

 10. urge

  Prima selectie, hier kunnen hele goede resultaten uit komen!!!💪💪💪🔥🔥🔥👏👏👏 gaan voor 🥇

 11. blauwevelden

  Mooie selectie!! Koning - Veenendaal was een lastige keuze. Ik denk met terechte uitslag.

 12. lynnBosman

  Mooie en zeer sterke selectie. Ik vond Pheninckx ook echt niet goed op het EK, maar het ene toernooi is het andere niet. Annan zal wel een goede reden hebben om voor Pheninckx te gaan. Ik kan mij wel vinden in Triple-double, mentaal staat ze er wel en heeft ervaring. Albers vind ik echt wel terecht, dus ik snap niet zo goed waarom je dat van Annan had verwacht RobV? Plus het feit dat zij ook op het middenveld uit de voeten kan is toch een grote plus. Logisch dat voor Moes ook een rol is want laten we eerlijk wezen: met Welten en De Waard zit die kans er toch in, ook voor Fortuin en v Gils mooi dat er een rol is voor hen. Sneu voor Dicke, maar haar tijd komt nog wel. Ik wens iedereen ontzettend veel succes!!!

 13. lynnBosman

  Net pas de video geluisterd, De Waard dus een zekerheid. TOP! Ik vind het wel een helder verhaal van Annan. Wel sneu voor Koolen, dan zal Ireen ook wel 100% fit zijn neem ik aan.

 14. RobV

  @lynnBosman Ik mag toch een andere voorkeur hebben? Ik ben zelf veel meer gecharmeerd van de speelster Freeke Moes, dus ik had haar liever gezien dan Felice Albers. Maar dat wil niet zeggen dat het een gekke keuze is van Annan. Albers speelde een goed toernooi en Moes heeft van Annan niet mogen spelen op het EK. Ik had dus niet verwacht dat Annan alsnog overstag zou gaan.

 15. knuufke

  Top interview van een topcoach en -mens. Zoals ze zegt was het ook met anderen een sterk team geweest, maar ze heeft begrijpelijke keuzes gemaakt. Pijnlijke keuzes voor sommigen. Hen gun ik veel sterkte met het verwerken. Prachtteam en op naar een mooi toernooi!

 16. lynnBosman

  @RobV: absoluut, smaken verschillen natuurlijk! Ik pakte de zin dat je niet anders van Annan had verwacht verkeerd/anders op. Dus dank je wel voor het uitleggen :)

 17. duncanb

  @slechts-een-mening Vermoedelijk is Adrie direct om 19:31 begonnen met schrijven van zijn gebruikelijke korte en bondige reactie. Zal nu ongeveer klaar met zijn epistel over de selectie van Matla en Koning. Nu de overige speelsters doornemen en naar schatting zal zijn complete reactie rond 3:47 gepubliceerd worden. 👋

 18. opleidenkey

  Teleurstellend. Te weinig verjonging, daar gaan we later een prijs voor betalen. Geen alternatieve speelwijze, die spelers zijn niet mee. Teveel op fysiek geselecteerd. Daarmee geven we onze beste troeven weg, techniek en tactiek. Alle tegenstanders zijn fysiek en uiteindelijk gaan we dat verliezen als we niet door blijven ontwikkelen op onze sterke punten. Verlies Eva door een blessure en je hebt enorm probleem centraal in spelopbouw en defence, en dan heb ik het nog niet over de aansturing in het veld. Teveel spelers mee die een matig seizoen hebben gedraaid, en keuze op basis van 1x een aardig toernooi. Jammer dat Annan zo op veilig gaat, dat is m.i. juist de zwakke plek. Ik hoop dat de dames het goed gaan doen, maar ik vrees dat alle tegenstanders zich maximaal instellen op ons spel waardoor ze ruimtes weg zullen gaan geven voor counters. Ben benieuwd…

  1. Hjvanalschat

   Volledig eens, geen verjonging. Dat is het probleem bij de Knhb. Bizar dat een Dicke niet eens een plek heeft in de totale selectie. Verkozen tot de beste speelster. Annan maakt de beste speelsters waardeloos. Die moet zich eens flink achter haar oren gaan krabben als we geen goud halen.

  2. Avdd

   Met ervaring win je prijzen…

 19. Hjvanalschat

  Snap ik! Wat heeft een Albers of Moes beter gepresteerd? Een paar goede acties, maar zonder bal waardeloos. Daarnaast een verjongingskuur voor phenicx, van geffen en van de Assem... We zijn Nederland geen GB. Dus laten we ons niet vergelijken met hun. Dat zij en België aan hun "gouden generatie" vast blijven houden hoeven wij dat niet te doen! Tegens zonde dat Anne de kans ook niet krijgt (kan krijgen), dat zou een lastige beslissing moeten zijn geweest.

 20. lynnBosman

  ^ Mwah. Het is niet heel toevallig dat NZ en Argentinië beide "gepensioneerde" speelsters terug hebben gevraagd, zoals GB dat in 2016 deed. Ik denk dat het mentale aspect en ervaring een grote rol gaan spelen. Overigens zijn de selecties die bekend zijn gemaakt ook niet heel verrassend, dus in die zin kan Nederland zich daar ook op in gaan spelen. Het werkt natuurlijk twee kanten op. Ik had zelf ook een tweetal andsre keuzes gemaakt, maar wat vertrouwen in onze dames mag ook wel. @Hjvanalschat: dat wil niet automatisch zeggen dat je ook meteen al zo goed bent in Oranje. Ze heeft het goed gedaan, ze komt er wel.

 21. claire011

  Ben ik een van de weinigen die niet begrijpt waarom Caia is geselecteerd? Haar corner is traag en dramatisch (die twee kruisingen daar gelaten). Vele kansen gaan verloren door haar. Een snelle Argentijnse in een 1:1 en we zien Caia er tien meter achteraan hobbelen.

  1. popov0702

   Eens. Vertragende factor, maar ze heeft de gunfactor: laatste toernooi. En zo goed is de tegenstand nou ook weer niet hè

 22. rancoburgzorg

  Alleen een blinde zou Van Gils thuislaten. Het meisje zat steeds bij de beste drie speeelsters van Nederland. Wat had ze dan moeten doen?

 23. lezer

  Hoorde Annan zeggen dat de reservespeelsters niet in het Olympisch dorp maar in een hotel moeten? Lijkt mij toch wel dringend gewenst mede ivm corona beperkingen en motivatie dat zij juist wel in het Olympisch dorp kunnen. Ligt toch wel erg voor de hand ivm de coranabubbel om dit voor elkaar te krijgen NOC en KNHB.

 24. ton-goderie

  Duidelijke keuze. Iedereen heeft zo eigen voorkeuren, maar met het uitspreken hiervan door negatieve vergelijkingen te maken en daarbij namen te noemen is niemand gebaat. Begrijpelijk dat Annan 3 (ex) geblesseerden in de selectie opneemt. Ik hoop van harte dat ze alle 3 uiteindelijk wedstrijdfit aan de start in Tokio zullen staan. Zo niet dan is voorzien in een prima backup.Iedereen veel plezier gewenst !

 25. Ervaringsdeskundige

  Heel goede keuze van Annan. Mooie balans. Er zijn ook stille, harde werkers nodig zoals Pheninckx die de toppers kunnen laten shinen. Als ze allemaal spelen zoals ze kunnen en niet teveel druk ervaren worden we olympisch kampioen.

 26. Runa Honig

  Anders dan bij de heren, waar ik minimaal 6 spelers zou vervangen, vind ik deze selectie goed te rechtvaardigen. Het gaat ook niet zozeer om individuele speelsters, maar om de samenhang daartussen en of ze elkaar aanvullen. Een combinatie van vaardige hockeyers, harde werkers, frisse onbevangenheid en mentaal geharde spelers door ervaring, het zit er allemaal in. Pluim voor Annan.

 27. TonGloppert

  Alle vertrouwen in haar keuzes. Goede nette duidelijke uitleg in algemeen en ongetwijfeld ook persoonlijk in gesprek met betreffende spelers. Top coach! Op naar goud!

 28. g-hockeyfan

  Min of meer verwacht. En ik denk nog steeds dat Annan droomt als ze denkt dat ze extra reserves naar Japan kan brengen. Ik denk dat ze nog nooit van covid-19 heeft gehoord.

 29. RobV

  @g-hockeyfan Ik zou niet weten waarom dat problemen gaat opleveren, maar we gaan het zien. Japan heeft ruim de tijd gehad om zich goed voor te bereiden.

 30. g-hockeyfan

  Geen toeristen toegestaan. Technisch gezien zijn deze extra reserves toeristen. Ik betwijfel ten zeerste of ze een visas zullen krijgen. Het is geen probleem om extra spelers te selecteren, maar ze zullen waarschijnlijk thuis moeten blijven totdat ze nodig zijn.

 31. g-hockeyfan

  Bij een typische Olympische Spelen is dit geen probleem. Het kost knhb alleen meer geld (wat ze zich kunnen veroorloven). Dit zijn geen typische Olympische Spelen.


Wat vind jij? Praat mee...