Top 5: EK en Pro League vrouwen

Een jaar vol hockey is een jaar vol hockey.nl. In de laatste twee weken van 2019 blikken we elke dag terug op de vijf populairste, mooiste en opmerkelijkste momenten van dit jaar. Deze keer kijken we naar vijf memorabele momenten in willekeurige volgorde op het EK en de Pro League (vrouwen).

EK: De tranen van Kelly Jonker na de gewonnen finale

Tranen rolden over de wangen van goaltjesdief Kelly Jonker, na de gewonnen EK-finale tegen Duitsland (2-0). Omdat ze zich na haar vormcrisis terug in het Nederlands elftal had geknokt, dacht iedereen. Of omdat ze zoveel last van blessures had gehad. Maar pas anderhalve maand later bleek wat de ware reden was. Ze realiseerde zich dat ze haar laatste interland had gespeeld. Jonker is in verwachting.

Tranen bij Kelly Jonker na de gewonnen EK-finale. Links fysiotherapeut Franc Backelandt. Foto: Koen Suyk

EK: de 14-0 winst op Rusland

Veertien doelpunten maakte het Nederlands elftal in de laatste poulewedstrijd tegen het zwakke Rusland (14-0), als antwoord op het gebrek aan scorend vermogen tegen België (1-1) en Spanje (1-1). Het waren er ruimschoots genoeg om zich te kwalificeren voor de halve finale van het EK en de zure nasmaak van de twee vorige wedstrijden weg te spoelen. De honger van Oranje was mooi om te zien. Langs de lijn bleef bondscoach Alyson Annan zelfs bij een stand van 10-0 fanatiek en veeleisend coachen, alsof het nog steeds 0-0 was.

EK: Nederland verslaat Engeland met 8-0

Na een moeizame poulefase was de vorm op tijd terug bij Oranje, dat in de halve finale tegen Engeland maar liefst acht keer scoorde tegen de angstgegner uit het verleden (8-0). Nederland greep de tegenstander als vanouds bij de strot en speelde Engeland met gallery play helemaal zoek. Dit was weer het team waarvoor andere landen zo bang zijn.

Pro League: shoot-outs tegen Australië

Door een overwinning via een bloedstollende shootout-serie op Australië wonnen de Oranje Dames de eerste editie van FIH Pro League. Het was uiteindelijk verdediger Lauren Stam die met Nederland in een volgepakt en bloedheet Wagener Stadion met de laatste shoot-out van de wedstrijd de FIH Pro League Trophy bezorgde.

Pro League: Goal Jonker tegen Engeland

Weer een moment van Kelly Jonker in deze top vijf. Anderhalve minuut voor tijd stond ze daar ineens bij de paal, zoals ze daar in haar carrière zo vaak stond. Nederland speelde slecht en leek af te stevenen op een doelpuntloos gelijkspel. Maar toen was daar Jonker die een voorzet van Lidewij Welten binnen tipte en Oranje voor puntverlies behoedde. Met terugwerkende kracht kun je zeggen dat dat de eerste keer was dat we de oude Kelly Jonker weer zagen, na haar blessures en haar vormcrisis van afgelopen kalenderjaar.


Wat vind jij? Praat mee...