Unieke prestatie Annan: ‘Maar het gaat om mijn speelsters’

De Oranje Dames wonnen vrijdag aan de hand van bondscoach Alyson Annan de gouden medaille op de Spelen in Tokio. Annan is daarmee in de hockeywereld de eerste olympiër die zowel als coach en als speler goud won op de Spelen. Een terugblik met de bondscoach.

Als het laatste fluitsignaal in het Oi Hockey Stadium vrijdag rond half negen heeft geklonken, valt Alyson Annan voor de dug-out de andere stafleden in de armen. Stuk voor stuk krijgen ze een dikke, welgemeende knuffel. Net als Carlos Retegui, de extraverte bondscoach van tegenstander Argentinië, die haar komt feliciteren.

Als Annan daarna reservekeepster Anne Veenendaal in de armen sluit, heeft ze het zichtbaar moeilijk. Als ze zich vervolgens omdraait en op het veld de ontlading bij de speelsters ziet, breekt ze. Met betraande ogen bedankt ze eerst nog de arbitrage, waarna ze zich naar de kluwen dansende en knuffelden speelsters begeeft.

Coach Alyson Annan in een innige omhelzing met Margot van Geffen. Foto: ANP/Robin Lonkhuijsen

Daar geeft de succescoach ze een voor een af voor een innige omhelzing. Bij de een wat langer dan bij de ander, maar overal voel je de emotie en de band die ze de afgelopen maanden, vaak jaren met haar speelsters heeft opgebouwd.

Persoonlijk

Annan: ‘Ik sta als coach voor de speelsters. Ik voel me zoals zij zich voelen. Deze gouden medaille betekent voor hen extreem veel, dus ook voor mij. De ene speelster heeft een langere weg naar de Spelen afgelegd dan de andere. Allemaal met hun eigen hobbels. Kijk naar Felice (Albers, red.). Zij kreeg van mij in maart te horen dat ze er niet bij zou zijn, nu speelt ze hier een fantastisch toernooi. Voor iedere speelster is het anders. Daarom ben ik ze stuk voor stuk met een knuffel langs gegaan. Je zegt een paar woorden tegen elkaar. Dat is speciaal, dan komen de emoties los.’

Vertrouwen

‘Ik heb meer vertrouwen in veel speelsters dan veel anderen. Wij werken met hen dag in, dag uit. Met vertrouwen kun je veel bereiken. Er zijn na de wedstrijd heel veel speelsters geweest die mij hebben bedankt voor het vertrouwen dat ik hen heb gegeven. Je ziet wat vertrouwen bij bijvoorbeeld Caia (van Maasakker, red.) heeft gedaan. Ze is gewoon waanzinnig goed, ze verdient alles wat ze in haar carrière heeft gekregen.’

Coach Alyson Annan straalt. Foto: ANP/Robin Lonkhuijsen

De finale

‘Ik had van tevoren veel vertrouwen in het team. Toen ik op de dag van de finale wakker werd, wist ik dat we de wedstrijd met 3-1 zouden winnen. Heel gek, maar ik had dat voorgevoel. Net als dat ik wist dat we met een corner laag in de rechterhoek zouden scoren. Ik heb tegen Jeroen (Bijl, red.) gezegd dat we er drie gingen maken. Hij dacht meer. Het werden er drie.’

De strafcorner

‘Ik ben vanaf de kwartfinales gaan kijken naar meerdere opties. Ik vond dat er te veel corners door de eerste uitloper werden geblokt. We hebben hem daarom iets van de lijn gehaald. Dat werkte. In de halve finale maakten we er daardoor één, in de finale twee. De tip-in van Maria Verschoor in de halve finale speelden we voor het eerst. Dat toont de weerbaarheid van dit team. Zij kunnen iets uitvoeren op het moment dat het moet. Ik heb in de middag voor de finale de corners nog doorgenomen met Caia en Fred (Matla, red.). We hadden nog een variant achter de hand, maar vertrouwden op de corners die we nu speelden. Caia deed het geweldig. Hoe ze op het juiste moment de juiste keuze maakt. Heel knap.’

Alyson Annan en Lidewij Welten. Foto: Koen Suyk

Goud als coach en speelster

‘Dat ik de eerste in het hockey ben, die als speelster en coach goud wint op de Spelen is leuk. Maar het draait voor mij om mijn speelsters. Als ik het toch moet vergelijken: als speelster sta je op het veld en heb je net wat meer invloed. Ben je meer verantwoordelijk voor de uitslag. Als coach is het heel bijzonder om de groei van de speelsters te zien, als mens en als hockeyster. Dat je daar als coach een bijdrage aan mag leveren, met dit als resultaat, maakt deze medaille wel heel bijzonder.’


31 Reacties

 1. llinders

  Speelsters die straks in de hoofdklasse weer voor 25 toeschouwers hockeyen. Dat is ook weer zoals hockey in Nederland beleeft wordt. Met vele voor de buis als het Nederlands team speelt, en bijna niemand die naar de dames gaat kijken in de hoofdklasse.

  1. eugeappel

   Leon69, kom maar eens een keer naar een wedstrijd kijken van de dames ( en heren) van HC Den Bosch, dan praat je wel anders.

  2. hansasscheman

   25 is meer dan 0 in Tokyo. Lijkt er op dat ,U niet vaak aan de lijn staat. Klopt, het staan er meestal te weinig.

 2. asjemenou

  Helemaal eens dat Vertrouwen op nummer 1 staat. Dat kan vooral ook in top jeugd hockey veel beter. Daar wordt toch te veel onderscheid gemaakt tussen de toppers en de rest. Maar een team en dus individu presteert veel beter en heeft veel meer plezier als het geheel in balans is, ook mentaal . Annan heeft met haar filosofie de norm gesteld. Dus nu nog de rest hockey Nederland.

  1. trijntjel

   Daar ben ik echt echt mee eens. Het hele gekozen team moet vertrouwen krijgen anders wordt het niks. Bij jeugd en hoofdklasse draait het allemaal om de 2/3/4 toppers terwijl je juist iedereen beter moet maken en vertrouwen moet geven.

  2. francakh

   100% eens, ik woon inmiddels aan de andere kant maar hier niet anders, wellicht nog erger …

  3. AvA

   Vertrouwen is heel belangrijk. Deden meer coaches dat maar. Het is met de kealiteit vd coaches op topteams erbarmelijk gesteld….

 3. hjans

  Diep respect en welgemeende felicitaties voor deze topcoach!!! Vaak verguist op dit forum maar sinds 2017 alle grote toernooien weten te winnen met dit team. Was het altijd even goed? Zeker niet, maar Alyson heeft niet alleen met het team, maar met haar hele begeleidingsteam een meer dan uitstekende reeks neergezet met als hoogtepunt Olympisch goud en daar mogen wij best wel trots op zijn.

 4. JMJFijen

  Je hoort het Lady Annan, zo zou je vanaf nu heten in UK ,het supporterstribunaal heeft gesproken: je mag blijven. Mooi toch. Alle gekheid op een stokje, jij en je team hebben het geweldig gedaan de meiden van Oranje op het juiste spoor te brengen. Ik hoop oprecht dat je in ieder geval tot en met de OS van Parijs hoofdcoach blijft, je weet nu hoe het moet. Een nieuwe lichting jonkies dient zich aan en dus zullen er nieuwe situaties ontstaan. Hoop, verwachting en teleurstelling liggen dicht bij elkaar de komende jaren . Over mijn hoop gesproken, ik duim dat Lidewij er nog drie jaartjes aan vast plakt. Ongelooflijk die Lied, fitheid, inzet, inzicht, snelheid, gedrevenheid en dat zo kort na een ernstige blessure die het ergste deed vrezen. Gelukkig pakte het anders uit zoals we allen op de buis hebben gezien. Ook een compliment in deze richting voor Xan de Waard. Ik wens jou Alysson, je team en de meiden van Oranje een warm onthaal toe in NL en daarna een fijne vakantie. Met diep respect en groet...........Sjang

 5. valley-in-the-alps

  Uitmuntend... zelden vertoont als wereldspeelster van het jaar in 1998 en 2000 - Olympisch goud in 1996 en 2000 - 🥇🥇om aansluitend in NL 🇳🇱 de top te bereiken als coach en daar ook wederom internationale erkenning - FIH Coach of The Year - werkt met’n geweldige groep speelsters. De mannen op grote afstand heel jaloers kijken. 😂

  1. SanderE

   Op de prijs zullen ze zeker jaloers zijn 😉!Echter ligt het niveau van de mannen Oranje en de concurrentie toch wel een stuk hoger dan bij de vrouwen. Los van de (fysieke) verschillen tussen man en vrouw. Overigens doet dit niks onder aan hun fantastische prestatie, het enige land wat daadwerkelijk “hockey” laat zien. Maar heel matig spelen en toch heel eenvoudig de OS finale winnen met 3-1 zegt genoeg over de concurrentie.

 6. valley-in-the-alps

  @SanderE 😖 voor de mannen heb ik ‘n spiegel in de aanbieding. Heb veel vertrouwen in bondscoach Jeroen Delmee … over 18 maanden weten we waar het elftal v 🦁 heren staat.

  1. SanderE

   Objectiviteit is ook een kwaliteit😜. (Bijna) alles winnen is al bijna 10 jaar “niks nieuws” voor Nederlandse vrouwen.

 7. pjklaassen

  Zou niet bijna elke coach met dit team en de mindere tegenstand bij de laatste 2 komen?

  1. SanderE

   Wellicht, maar het blijft natuurlijk wel een hele mooie prestatie van Annan. Caldas, die hier doorgaans als slechte coach bestempeld wordt, heeft ook gewoon het EK, WK en OS gewonnen met de vrouwen (in een tijd waar de concurrentie hoger lag dan dat het nu ligt). Dus, objectiviteit is hier en daar ver te zoeken.

 8. annelotweusthuis

  We kunnen wel klagen over dat er weinig concurrentie is en dat iedereen kampioen wordt met zo'n team, maar ik vraag het mij af. Je moet het maar kunnen. Die meiden zo scherp houden, zorgen dat er geen egotjes ontstaan, de motivatie houden, zorgen dat iedereen vertrouwen houdt etc. De meiden doen het nu zelf en zijn ook zelfsturend, maar dat gaat echt niet vanzelf. Het is een super prestatie van de dames, maar ook met/dankzij een super begeleidingsteam! Goed gedaan. Je ziet vanuit de uitstraling van het team dat er een teamgevoel is, dat ze vertrouwen hebben en vooral veel plezier. Heerlijk om naar te kijken.

  1. SanderE

   Als je wint is alles natuurlijk leuk en goed! Verder ben ik het helemaal met je eens! Het is een top prestatie, ook al ben je veruit het sterkst!

 9. rvillarreal

  Thank you, Coach; and congratulations. 🏑🇱🇺🧡🥇

 10. lynnBosman

  ^ Dit dus! Natuurlijk heeft Nederland veruit de meeste kwaliteit en zijn de allerbeste, maar je moet ook nog zorgen dat het één (h)echt team wordt. Anders win je niet. De juiste balans vinden in een team. Een team dat voor elkaar door het vuur gaat, een team dat het vertrouwen in elkaar en zichzelf heeft ook als het minder gaat. Een team dat plezier heeft. Het was echt niet altijd even goed, maar er werd wel gewonnen, soms door shoot outs. Mentaal is dit team inclusief Annan sinds Rio zo sterk geworden. Vd Assem, De Waard en Welten zijn tot de start onzeker geweest, maar kregen het vertrouwen en de tijd. Ook kregen Moes, Koolen en V Gils het vertrouwen om aan te kunnen sluiten indien nodig. Van Koolen weten we dat ze dat behoorlijk heeft gedaan, maar ik denk dat Moes en v Gils dat ook zouden hebben gedaan. Ik denk dat Annan en staf goede keuzes hebben gemaakt door een potential groep te starten en een Hoofdklassegroep. Moes, Albers, v Gils, Dicke zijn naar boven gedreven. Absoluut voor de toekomst. Speelsters konden meteen aanhaken bij een blessure. Natuurlijk had ik zelf soms een andere speelster graag in de selectie gezien of kwam het er niet uit bij een speelster, maar ik denk dat veel speelsters een eerlijke kans hebben gekregen. Annan heeft samen met Stam, Nunnink, Keetels, Koning, Leurink, De Waard en v Maasakker na OS 2016 elke internationale titel gewonnen. Bizar. Van de Hwl, Champions Trophy, EK, PL, WK en de OS. Tel daarbij voor de speelsters van DB en Amsterdam ook nog nationale en Europese titel voor clubhockey op.

 11. RobV

  @Annelot1991 Inderdaad, we mogen blij zijn dat we zo’n damesteam hebben waar we trots op kunnen zijn, pure reclame voor het NL hockey. De NL heren lopen een behoorlijk stukje achter op de Oranje dames, eigenlijk in alle opzichten. De concurrentie in het dames hockey is juist groter geworden de afgelopen jaren en je ziet dat de Belgische vrouwen en de Indiase dames gaan aanhaken. Ben nu alweer benieuwd naar de Pro League en daarna het WK.

  1. SanderE

   Concurrentie groter? Engeland, Argentinië, Duitsland, Australië. Allen velen malen minder dan 5-10 jaar geleden. En dat zijn op dit moment nog steeds de concurrenten.

 12. nicovisch

  Geen goal van Matla, maar wel 2 goals van Caia in de finale van de O.S. Gefeliciteerd met jou laatste wedstrijd. Een mooie afsluiting van jou hockey carrière.

 13. aussiepie

  John V,although in an earlier remark you stated that Annan Alyson had little to do with the success of the ladies it is good to reflect when all started to go northwards,yes when she had been appointed.Her skill selection and being responsible for the game play is above all .I wonder whether you understand the role of a coach. Mate the buck always stops with the coach .Please be proud of it you have her as a Dutch Citizen .She is two classes above a Caldas who i am happy to have left the job.

 14. lezer

  Prima gedaan dames en staf !! Nog even stil staan , onder verwijzing naar Lynn Bosman, bij de medailleregen in 2021 .8 speelsters van de Oranje selectie spelen voor Den Bosch. Wat een enorm jaar voor deze 8 speelsters. Landskampioen, Europees Club kampioen, Europees Landskampioen. Proleaqe kampioen en ook Olympisch kampioen. 5x in een jaar meer kan niet!

 15. de-leermeester

  Ja, Alyson, natuurlijk gaat het om de speelsters en met name de totale brede selectie. Maar laten we vooral niet de 'basis' vergeten dwz de wat kleinere regionale clubs die middels trainers en coaches de grondslag voor die speelsters vormden, voordat die speelsters de overstap maakten naar de grotere (top( clubs. "Wie een hart heeft voor hockey is ook een vriend "

 16. RobV

  @aussiepie My earlier remark: “It’s not like Alyson Annan would have won gold with the Hockeyroos. The team and the coach are a perfect match. After the Rio Olympics, finishing second yet again would have been painful for the team. After all, they are the best women’s team in the world for more than 10 years now. Alyson has proved to be an amazing coach for the team and she certainly deserves much credit for using the abundance of talent in the way that she did.” So I think I praised her for the things she did. After Rio 2016 and some of the big players leaving, she made them perform like a team, with less egos being involved. Also, they are more effective than they used to be. She would probably do well with any team, but you definitely need the players talents to make the dream come true. The Oranje hockey women will always be in the mix to play for gold and a great coach helps them to achieve these goals. En aussiepie, waarom nu opeens in het Engels? Elders zie ik je reacties in het Nederlands schrijven.

 17. knuufke

  Annan heeft het de afgelopen jaren enorm goed gedaan. Ze heeft enorme sprongen gemaakt in haar rol. Natuurlijk is haar rol als coach heel belangrijk. Natuurlijk kan je altijd een mening hebben over keuzes, maar ze heeft het echt uitstekend gedaan. Hartelijk dank daarvoor!

 18. aussiepie

  John V, Tri lingual mate.Ben ook coach in den vreemde en depends were i am to give a snel antwoord.Hou je taai :dames van Holland hebben een fantastische basis met nog vele successen in het vooruizicht als ze maar niet buiten de schoenen lopen wat een bekende ziekte is bij Holland.Het voorbeeld bij de heren is duidelijk.

 19. valley-in-the-alps

  @aussie .. 😂 Dutch men at Tokyo Olympics 😼 no lions.


Wat vind jij? Praat mee...