Van Ass: ‘Doorstroming bij Oranje grotere uitdaging dan normaal’

Bij zijn start als bondscoach van het Nederlands elftal vijf maanden geleden was Paul van Ass (62) nog een groentje in het nationale vrouwenhockey. Maar inmiddels heeft hij zijn kennis over de vrouwencompetitie bijgespijkerd. Dat leidt nog niet tot opvallende keuzes in de selectie.

Praten met Van Ass over de vrouwencompetitie gaat op deze doordeweekse dag in het Wagener Stadion op een heel ander niveau dan vijf maanden geleden, toen hij net zijn eerste training gegeven had. Destijds kende de voormalig bondscoach van het Nederlands mannenelftal vrijwel geen enkele speelster uit de Tulp Hoofdklasse Dames bij naam. Zelfs met het herkennen van de meeste internationals van Oranje had hij moeite. Maar nu er vijf maanden verstreken zijn, kan hij inhoudelijk een stuk beter meepraten over de vrouwencompetitie. Als je nu bij hem de naam van een willekeurige speelster laat vallen, dan is de kans groot dat hij precies weet wie je bedoelt en waarom zij wel of niet in Oranje thuishoort. Zijn beeld van welk potentieel de Tulp Hoofdklasse Dames te bieden heeft, is nu veel completer.

‘Ik ben de eerste bondscoach die te maken heeft met de beelden van Viaplay. Voor mij is dat een geweldige uitkomst. Als ik het wil, kan ik elke wedstrijd zien. Per weekend bezoek ik er meestal één. Van de rest zie ik de beelden op Viaplay langskomen’, legt Van Ass uit hoe het hem in een klein half jaar is gelukt om de vrouwencompetitie een stuk beter te kunnen doorgronden.

Bondscoach Paul van Ass met assistent-coach Thomas Tichelman. Foto: Koen Suyk

 

Om de komende jaren te blijven winnen, moeten we talent uit de buitencategorie blijven vinden. Daar ben ik naar op zoek. Maar dat blijkt niet makkelijk te zijn. Paul van Ass

Hoewel hij nu dus beter weet wie de grote talenten uit de Hoofdklasse zijn, blijft Van Ass vooralsnog voorzichtig in zijn selectiebeleid. De groep die afgelopen zomer in Spanje onder leiding van Jamilon Mülders wereldkampioen werd, inclusief de reserves en de speelsters die als laatst afvielen, is de afgelopen maanden door hem slechts uitgebreid met vier nieuwelingen: Rosa Fernig (Den Bosch), Luna Fokke (Kampong), Marijn Veen (Amsterdam) en Pien Dicke (SCHC). Van hen hadden de laatste twee al een geschiedenis in Oranje. Fernig en Fokke zijn de enige twee speelsters van de lichting van Jong Oranje die een jaar geleden in Zuid-Afrika wereldkampioen werd.

Ingaan op de namen van individuele speelsters die hij niet heeft geselecteerd, wil hij in dit artikel niet. Van Ass wil niemand publiekelijk afvallen of onnodig druk opleggen, door te zeggen dat hij van haar spel gecharmeerd is. Wel wil hij kwijt dat hij een lijst heeft met namen van speelsters die hij in de gaten houdt.

‘Ik sta er absoluut voor open om nieuwe speelsters te selecteren. Maar ik heb wel het idee dat het dameshockey voor een grotere uitdaging staat dan normaal, wanneer het om de doorstroming gaat. Ik ben me er nog steeds van overtuigd dat er zeker veertig speelsters in Nederland zijn die in Oranje zouden kunnen spelen. Maar om de komende jaren te blijven winnen, moeten we wel talent uit de buitencategorie blijven vinden. Daar ben ik naar op zoek. Maar dat blijkt niet makkelijk te zijn. Er zijn me heus wel wat meiden opgevallen, maar nog niet genoeg om ze er nu bij te halen. De kans bestaat natuurlijk wel dat er op een gegeven moment opeens een groot talent uit Nederlands Onder 18 of Nederlands Onder 16 op de deur klopt. Voor toptalenten van achttien jaar die vlieguren nodig hebben, is in mijn selectie altijd plek.’

Rosa Fernig is één van de speelsters die Paul van Ass bij de trainingsgroep haalde. Foto: Koen Suyk

Afscheid genomen van Laurien Leurink

Met middenvelder Eva Drummond – Eva de Goede is getrouwd met Zuid-Afrikaans international Tim Drummond – is Van Ass in gesprek over haar toekomst in Oranje. De drievoudig olympisch kampioen besloot aan het begin van dit seizoen om haar interlandloopbaan tijdelijk te pauzeren. De uitkomst van die gesprekken zal later bekend worden. Afgelopen week kwam al wel naar buiten dat international Laurien Leurink heeft besloten om na 133 interlands en 29 doelpunten afscheid te nemen van het Nederlands elftal.

Van Ass: ‘Dat vind ik ontzettend jammer. In de eerste plaats omdat Laurien een heel leuk mens is. Maar ook omdat ze veel voor het Nederlands elftal heeft betekend. Ik begrijp haar keuze wel en respecteer haar. Laurien heeft in Oranje alles al een keer meegemaakt. Het is tijd voor de volgende stap in haar leven. Ik ben blij dat de beslissing die ze heeft genomen weloverwogen is. Dan is het altijd de juiste beslissing.’

International Laurien Leurink maakte afgelopen week haar afscheid bij Oranje bekend. Foto: Willem Vernes

Tegen sommige speelsters heb ik gezegd dat ik het knap vind dat zij nog onderdeel van Oranje willen zijn. Het is niet niks wat ze hebben meegemaakt. Paul van Ass


Het eerste grote toernooi onder leiding van Van Ass is komende zomer het EK in Duitsland (19-27 augustus). Vooruitkijken is wat hij het liefste doet, maar tegelijkertijd weet hij dat bij sommige speelsters de wonden van de afgelopen jaren nog niet allemaal zijn geheeld. Dat meer dan de helft van de internationals de prestatiecultuur als negatief heeft ervaren, is iets waar Van Ass in januari tijdens de trainingsstage in Zuid-Afrika uitgebreid bij stil heeft gestaan. Met alle speelsters voerde hij individuele gesprekken.

‘Ik moet eerlijk zeggen dat ik daar toch negatief door ben verrast. Ik dacht dat ik de situatie inmiddels wel helder voor ogen had. Maar ik ben er toch nog erg van geschrokken. Tegen sommige speelsters heb ik gezegd dat ik het knap vind dat zij nog onderdeel van Oranje willen zijn. Het is niet niks wat ze hebben meegemaakt. Bovendien hebben zij de afgelopen maanden vaak het verwijt gekregen dat die harde cultuur bij topsport zou horen, maar dat is echt onzin. Onder die noemer moeten we het absoluut niet wegschuiven, wat er is gebeurd.’

Wel is het nu zaak om een streep onder het verleden te zetten, vindt Van Ass. ‘Ik vergelijk het met het uitgaan van een relatie. Foto’s waar jij en je ex samen opstaan, stop je in een doos en die zet je in de kast. Nu is het zaak om die doos niet de hele tijd uit de kast te halen. Daar doe je jezelf op de lange termijn geen plezier mee.’


2 Reacties

  1. robvisser

    Ondanks al die behaalde successen onder Annan (en waarschijnlijk heeft dat de zaken verdoezeld) heeft Alyson toch behoorlijke schade aangericht, dat is in ieder geval het gevoel wat ik er aan overhoudt. Van Ass is prima begonnen en hopelijk krijgt dat straks een vervolg in Juni (Pro League) en op het EK in Duitsland.

  2. timhage@hotmail.com

    Het maakt mij vooral blij om te horen dat zowel bij de mannen als bij de vrouwen vreugde en plezier in het spel als wezenlijk belang wordt gezien. Dat zou je toch iedereen gunnen, en dat is waarom we ooit toch met hockey zijn begonnen (of doorgegaan)? Daarmee wordt voor alle internationals nu en in de toekomst ook toestemming gegeven jezelf te zijn, te groeien, als mens, individu en als team. Heel benieuwd hoe dat zich komende jaren. Mooi om te zien.


Wat vind jij? Praat mee...