Van Male apetrots op honderdste interland in Oranje

Na Marloes Keetels, in de halve finale tegen Engeland, heeft ook ploeggenoot Kitty van Male een jubileum te pakken in Oranje. De aanvalster van Amsterdam draagt vanavond in de EK-finale tegen België voor de honderdste keer het shirt van Oranje.

Er zijn internationals voor wie een dergelijke mijlpaal niet meer dan een aardige voetnoot in hun interlandloopbaan is, maar Kitty van Male hecht er veel waarde aan. Ze is apetrots op het bereiken van de magische grens van honderd interlands.

‘Na mijn debuut begin 2010 ben ik lange tijd onzeker geweest over mijn plek in Oranje’, liet ze eerder deze week aan hockey.nl weten. ‘Ik ben redelijk vaak afgevallen voor de selectie en moest me dan telkens weer terug in de ploeg knokken. Ik ben in technisch opzicht lang niet zo goed als sommige andere meiden, maar ik heb steeds op basis van mijn mentaliteit een plekje heroverd. Met dat traject in het achterhoofd vind ik zo’n honderdste interland heel bijzonder.’

Sinds 2015 vaste kracht

Van Male kwam op 26 januari 2010 voor het eerst uit voor Oranje, dat toen op trainingsstage in de Verenigde Staten was en met 4-1 zegevierde tegen het gastland. Om het moeizame begin van haar interlandcarrière te illustreren: tussen haar eerste en zesde interland zat een tijdspanne van ruim twee jaar. Pas sinds 2012 kreeg Van Male steeds meer voet aan de grond in Oranje, al viel ze wel af voor de selectie die in de zomer van 2014 in eigen land de wereldtitel veroverde.

In december 2015 vond Van Male weer aansluiting bij Oranje, om het Oranje-shirt daarna niet meer los te laten. Van de 51 wedstrijden die het Nederlands elftal sindsdien speelde, miste de 29-jarige aanvalster er maar drie. En in aanvallend opzicht heeft Van Male zich inmiddels ook bewezen, getuige de 28 interlanddoelpunten die inmiddels achter haar naam staan.

Nederlagen zijn zeldzaam

Van de 99 interlands die Van Male tot vandaag speelde, eindigden er maar zes in een nederlaag. De international stapte met Oranje 75 keer als winnaar van het veld en speelde verder achttien keer gelijk. Van Male bleef in haar eerste 36 interlands ongeslagen (W27 G9) en had na haar eerste 53 wedstrijden met de nationale ploeg pas één keer verloren.

Van Male verloor het vaakst van België en Argentinië (elk twee) keer en boekte de meeste zeges (negen) tegen Duitsland, waartegen ze ook het vaakst uitkwam (dertien keer). In totaal stond de international tegen achttien verschillende tegenstanders en kwam ze tegen dertien van hen tot scoren.

Derde hoofdprijs met Oranje?

Van Male kan vanavond tegen België haar derde hoofdprijs als international winnen. In 2012 veroverde ze met Oranje olympisch goud in Londen en een jaar later kon ze de Hockey World League op haar erelijst bijschrijven. Voor Van Male is dit het tweede EK waaraan ze deelneemt. Het eerste Europese landentoernooi, in 2013 in het Belgische Boom, eindigde met een derde plek.

Kitty van Male neemt één van de tien doelpunten van Oranje in de groepswedstrijd tegen Tsjechië (10-0) voor haar rekening. Foto: Koen Suyk


Wat vind jij? Praat mee...