Vechtlust steeds meer terug te zien bij ‘het nieuwe Oranje’

De contouren van ‘het nieuwe Oranje’ worden steeds zichtbaarder. Tijdens de poulewedstrijd van zaterdagavond, waarin de Oranje Dames hun tegenstander Zuid-Korea met maar liefst 9-0 vernederden, was het vooral hun vechtlust die uitblonk. Precies het aspect waarop Annan al maandenlang hamert.

Tijdens de wedstrijd die de grootste overwinning onder leiding van Annan opleverde, was de 4-0 het meest typerend voor de weg die de bondscoach met Oranje is ingeslagen. Eén van de regels die Annan in het leven heeft geroepen is dat de bal na balverlies zo snel mogelijk moet worden heroverd. Dat was bij de 4-0 duidelijk te zien. De Oranje Dames leden balverlies in de Zuid-Koreaanse cirkel, maar draaiden zich niet om en sprintten niet terug. Nee, ze knokten keihard voor elkaar en veroverden de bal meteen in de cirkel terug. Via Carlien Dirkse van den Heuvel belandde de bal voor het doel bij Laurien Leurink, de beste speelster van de wedstrijd, die zich knap vrij draaide en raak schoot.

Leurink: ‘Ik vind het cool dat het te zien is dat wij de bal meteen willen terugveroveren. Dat is onderdeel van de vechtlust die we meer en meer willen tonen. We zijn de laatste tijd erg bezig met het vechten om de bal. Zodra we de bal verliezen, rennen we niet terug, maar proberen we hem meteen af te pakken. Natuurlijk willen we mooi combinatiehockey laten zien, maar vechtlust is tegenwoordig ook een belangrijk thema voor ons. Nederland staat niet alleen voor mooi hockey, maar ook voor werken voor elkaar.’

Zuid-Korea is juist een tegenstander tegen wie Oranje het traditioneel lastig heeft.

Meteen na de 4-0, die al werd gescoord toen er nog maar 25 minuten waren gespeeld, wisselden de Zuid-Koreanen hun keeper. Ze leek niet geblesseerd. Misschien was het een signaal van de bondscoach, die wellicht eens iets anders wilde proberen tegen dit Oranje dat het doel hevig onder vuur nam. Het hielp helemaal niets. De vervanger stond nog geen minuut in het veld toen Xan de Waard de 5-0 binnenschoot.

Het was tekenend voor de onmacht van Zuid-Korea, tegen wie Nederland het traditioneel juist altijd moeilijk heeft. Normaal gesproken trekken de Aziaten zich met z’n elven in de cirkel terug en komt Nederland hockeyend niet door de Zuid-Koreaanse muur heen. Dit keer hielden ze vaak twee of drie speelsters voorin. Daarmee gaven ze Oranje alle ruimte om vrijuit te hockeyen. De tegenstander had geen schijn van kans. Anne Veenendaal keepte weliswaar de hele wedstrijd, maar hoefde net zo veel te doen als Josine Koning op de bank: niets.

Xan de Waard en Laurien Leurink feliciteren Charlotte Vega met haar doelpunt (9-0). Foto: KNHB/Koen Suyk

Naast Kitty van Male en Caia van Maasakker, die allebei twee keer scoorden, was de grote uitblinker de 22-jarige Leurink, die door het wegvallen van de geblesseerde Lidewij Welten een aanvallendere rol heeft gekregen. Dat was onder meer te zien bij de 3-0. Als aanvaller zette ze op de rechterflank flink druk en onderschepte ze de bal. Vervolgens legde ze hem breed op Van Male, voor wie het een koud kunstje was om raak te schieten.

Een prachtige actie, die op de tribune met applaus werd beloond.

De mooiste actie van de wedstrijd was zonder twijfel die van Leurink voorafgaand aan de 6-0 in het derde kwart. Op volle snelheid maakte ze een schitterende turn, waarmee ze tweede Zuid-Koreanen het bos instuurde. Ze behield het overzicht en speelde de vrij staande Frédérique Matla aan, die met een prima schot alweer haar vierde treffer in haar vijfde interland maakte. Het was een prachtige actie van Leurink, die op de tribune met applaus werd beloond.

‘Het is fijn om in een team te spelen waarin je veel verbinding voelt’, vertelde Leurink nadat ze in de mixed zone de complimenten voor haar spel in ontvangst had genomen. ‘Ik zit nu alweer wat langer in het team en ik voel me er prettig in. Daardoor ben ik misschien wat vrijer gaan hockeyen. Vandaag kregen we daar natuurlijk wel de ruimte voor. Het is interessant om te zien wat er gebeurt als we tegen een team spelen dat ons meer tegenstand biedt.’

Laurien Leurink dolt twee Zuid-Koreaanse verdedigers. Foto: KNHB/Koen Suyk

De twee minutenregel is één van de doelstellingen die Nederland zichzelf oplegt.

Terwijl de score opliep, nam Oranje geen gas terug. ‘Twee minuten’, riep Annan meerdere keren. Het is het startsignaal van de zogenoemde twee minutenregel die de bondscoach in het leven heeft geroepen. Wanneer zij ’twee minuten’ zegt, betekent het dat haar ploeg moet gaan spelen alsof het 1-0 achter staat met nog twee minuten te gaan. Deze wedstrijd klonk het bijvoorbeeld in het vierde kwart, acht minuten voor tijd, bij een 7-0 voorsprong. Het leverde uiteindelijk twee doelpunten op.

Het is één van de doelstellingen die de Oranje Dames zichzelf opleggen. In principe is het alleen hun doelstelling om ieder kwart één doelpunt te maken, maar als de wedstrijd erom vraagt, legt Annan haar ploeg nog een extra doelstelling op, zoals de twee minutenregel.

Leurink: ‘In het begin van de wedstrijd hadden we het lastig om in onze structuur te komen en om genoeg druk op Zuid-Korea te zetten. Daar hebben we het in de pauze na het eerste kwart even over gehad. In het tweede kwart ging het stukken beter. Toen liepen we echt over Zuid-Korea heen. In het derde en het vierde kwart trouwens ook. Als het bij ons eenmaal begint te lopen, zie je dat het niet alleen doelpunten oplevert, maar ook supermooie combinaties.’

Zuid-Korea – Nederland 0-9 (0-5)
‘3 Kitty van Male 0-1
’19 Caia van Maasakker 0-2 (sc)
’23 Kitty van Male 0-3
’25 Laurien Leurink 0-4
’26 Xan de Waard 0-5
’41 Frédérique Matla 0-6
’50 Margot van Geffen 0-7