Voor Van Laarhoven en De Wijn zijn de rollen nu omgedraaid

Verdediger Renée van Laarhoven zat een jaar geleden als supporter in het Wagener Stadion om haar vriend Sander de Wijn aan te moedigen tijdens het EK, dat door Nederland gewonnen werd. Nu zijn de rollen omgedraaid. Tijdens dit wereldkampioenschap zit De Wijn als supporter op de tribune.

Vierenhalf jaar geleden kregen de twee tortelduifjes een relatie met elkaar. Afreizen naar Tokio voor de Olympische Spelen kon Van Laarhoven niet, omdat supporters in Japan vanwege het coronavirus niet welkom waren. Ook het bezoeken van het wereldkampioenschap in India in 2018, waar Oranje de finale verloor van België, was voor haar niet mogelijk. Het EK in Amsterdam een jaar geleden was het eerste toernooi dat Van Laarhoven haar vriend in levenden lijve in actie zag. Elke interland van Oranje moedigde ze hem aan.

Renée van Laarhoven aan de bal tegen Chili. Foto: Willem Vernes

Sander de Wijn als supporter

‘Normaal gesproken was ik degene van ons van wie de support moest komen. Het EK vond ik harstikke leuk om mee te maken. Maar nu is het de beurt aan Sander’, glimlacht de sympathieke Van Laarhoven, die zelf van alle titeltoernooien alleen de Champions Trophy in China speelde, maar dat was eind 2018, toen De Wijn zich met Oranje moest voorbereiden op het wereldkampioenschap.

‘Dit toernooi heeft hij twee keer voor mij op de tribune gezeten, tijdens de eerste twee poulewedstrijden. Dat was voor hem de eerste keer dat hij mij zag spelen op een groot toernooi. In het begin moest hij daar een beetje aan wennen, om supporter te zijn, haha. Maar hij pakt het goed op. Hij vond het volgens mij hartstikke leuk om het eens van de andere kant te zien. Hij heeft lekker bij mijn familie gezeten. Ik heb foto’s voorbij zien komen waarop hij lekker bezig was. Tijdens de play-offs met Stichtsche heeft hij al kunnen oefenen, omdat Kampong niet hoefde te spelen.’

Woensdagavond moest De Wijn de wedstrijd tegen Chili (3-1 winst) aan zich voorbij laten gaan. Hij speelt namens Nederland het EK Hockey5s (6-9 juli). In de Poolse stad Walcz stond vrijdagavond de eerste wedstrijd op het programma, tegen Zweden. Die begon een uur voor de afslag van Nederland-Chili. Bij het horen van de uitslag schiet Van Laarhoven woensdagavond in de lach. De Wijn heeft met Nederland heeft 16-1 gewonnen. ‘Dat gaat wat worden dan, dit toernooi’, glimlacht ze.

Renée van Laarhoven met Anne Veenendaal en Laura Nunnink. Foto: Willem Vernes

 

Dit wereldkampioenschap is voor mij de beloning van al die keren vallen en opstaan Renée van Laarhoven

Toen Van Laarhoven werd geselecteerd voor de Champions Trophy in China, was dat een soort schaduwselectie. Sindsdien speelde de verdediger van Stichtsche geen groot toernooi. Deelnemen aan het wereldkampioenschap ziet ze als een overwinning op zichzelf.

‘Ik geniet met volle teugen van elk moment. Tot nu toe viel ik voor elk groot toernooi af. Daardoor maak ik alles nu heel bewust mee. Er zijn veel momenten geweest dat ik ontdekte dat ik dit supergaaf vind om te doen. Of ik nu afval of niet. Dit wereldkampioenschap is voor mij de beloning van al die keren vallen en opstaan’, zegt Van Laarhoven, die zichzelf volwassener in haar spel vindt geworden. ‘Voorheen speelde ik alleen in de as. Nu doe ik dat ook op de flanken. Ik ben rustiger en stabieler geworden.’

Dat de wedstrijd tegen Chili zich vooral kenmerkte door het moeizaam creëren van serieuze kansen door Oranje, is niet iets waarover ze zich zorgen maakt, zegt ze. ‘Het baltempo moet inderdaad omhoog. We waren te lang aan het zoeken naar de juiste oplossing. Als we er met z’n allen voor zorgen dat dat de spitsen meer ruimte krijgen, komen die doelpunten vanzelf.’


Wat vind jij? Praat mee...