Vooruitblik CHI – NED (D): China vooral succesvol in eigen land

Na de Zuid-Koreanen treffen de Oranje Dames wederom een Aziatisch team: de Chinese dames. Vanavond om 23.00 uur Nederlandse tijd gaat de wedstrijd van start. China staat momenteel 6e op de wereldranglijst, Nederland 1e. 

In aanloop naar de Olympische Spelen oefende Oranje niet tegen China. Tegen alle andere tegenstanders in de poule werden wel oefenwedstrijd(en) gespeeld. De laatste ontmoeting op een groot toernooi vond plaats op de Champions Trophy van 2014 in Mendoza. Nederland won met 2-0 dankzij Maartje Paumen, die in een tijdsbestek van 2 minuten 2 keer raak schoot uit de strafcorner.

China won slechts 2 van haar 20 ontmoetingen met Oranje op grote toernooien. De meest recente overwinning van China op Oranje kwam op de Champions Trophy van 2003 in Sydney (1-0). In 2006 leed Oranje voor het laatst puntverlies tegen China: toen eindigde het onderlinge duel op de Champions Trophy in Amstelveen in 1-1.

Dit wordt de 5e Olympische Spelen voor China. De ploeg debuteerde in 2000 en wist zich sindsdien telkens te kwalificeren. China en Nederland troffen elkaar 4 keer op de Olympische Spelen. De Chinese dames won het eerste treffen, met 2-1 in 2000. De 3 keer daarop waren de Oranje Dames te sterk. Het hoogtepunt beleefden de Chinese hockeydames in 2008. In eigen huis werd de zilveren Olympische medaille binnengesleept. Het goud ging naar de Oranje Dames, die met 2-0 wonnen. Naomi van As en Maartje Goderie scoorden.

Houd deze speler in de gaten: Jinrong Zhang

Pas 19 jaar, maar nu al een belangrijke steunpilaar van het Chinese elftal. Maakte furore op de Jeugd Olympische Spelen met 13 doelpunten, waarvan 2 in de finale tegen Nederland. Zhang scoorde bovendien de beslissende shoot-out tegen Oranje, waardoor China er met de gouden medaille vandoor ging.

Wist je dat?

De enige Olympische medaille van China won de ploeg in Beijing, en de Chinese dames doen vaker goede zaken wanneer er in eigen land wordt gehockeyd. De enige keer dat China goud won op de Champions Trophy was toen het toernooi in het Chinese Macau werd gespeeld. Ook op de Jeugd Olympische Spelen in Nanjing pakte de ploeg onder 21 jaar goud.

Bijnaam Chinese hockeyvrouwen: Snow Lotus

Lees meer


Wat vind jij? Praat mee...