Vooruitblik HWL Final: Oranje Dames in Rosario

Zaterdag 5 december beginnen de Oranje Dames aan hun finaleronde van de Hockey World League (HWL Final) in Rosario, Argentinië. In poule A zijn achtereenvolgens Duitsland, Nieuw-Zeeland en Zuid-Korea de tegenstanders van Nederland. Er ging een lange weg aan de eindronde vooraf, waarin de laatste ronde, de HWL 3, door Oranje werd gewonnen.

De HWL Final wordt door de toplanden gezien als een voorbereidingstoernooi op de Olympische Spelen van Rio de Janeiro in 2016. Voor de Oranje Dames kwam er een kleine kink in de kabel door het verlies van de EK-finale afgelopen zomer en het daaropvolgende ontslag van de bondscoach Sjoerd Marijne.

Alyson Annan en de selectie

Een paar weken later dan voorzien, begon het Nederlands Dameselftal onder de nieuwe bondscoach Alyson Annan aan de voorbereiding op Rio. Een trainingsgroep van 27 dames was vanaf dat moment wekelijks van maandag tot en met woensdag op Papendal bij elkaar. Op 11 november maakte Annan de selectie bekend voor de komende HWL Final in Rosario. De opvallendste afwezigen in het rijtje waren ongetwijfeld Maartje Paumen en Carlien Dirkse van den Heuvel. Zij krijgen rust.

Debutanten

Voor Maartje Krekelaar en Laurien Leurink is het de eerste keer dat ze mee mogen met het grote Oranje. De speelsters van respectievelijk Den Bosch en Laren speelden met Oranje al wel 2 oefenwedstrijden mee: na winst tegen Upward JA1 (3-0) en verlies tegen Rood-Wit H1 (2-1) stemt het spel van de dames de bondscoach tot tevredenheid. Ondertussen oefende het team in Zuid-Amerika nog tegen China en won die wedstrijd met 2-0.

Met de aanstelling van de nieuwe assistenten Manenschijn en Judge, én met het even nuttige als aangename bezoek aan Rio achter de rug, lijkt het Nederlands elftal dus klaar voor de strijd in Argentinië.

Luciana Aymar

De kans dat de Oranje Dames de all-time vedette van het Argentijnse dameshockey Luciana Aymar op het veld tegenkomen, is vooralsnog heel klein. Maar langs het veld zouden ze haar wel kunnen ontmoeten. Ze doet promotiewerk voor de FIH en ze werkt – als  ambassadrice van de vrouwensport in Argentinië – voor ESPN. Eén ding staat vast: Aymar heeft betere herinneringen aan Rosario dan de Oranje Dames, want in de WK-finale van 2010 versloeg het Argentinië van Aymar het Oranje van Herman Kruis. En wie nam het stokje van Kruis over dat najaar? Juist, Max Caldas, de Argentijn.

Live bij de NOS

Alle wedstrijden van de Oranje Dames zijn live te zien via nos.nl. Samenvattingen zijn er in de gebruikelijke sportuitzendingen van de NOS.


Wat vind jij? Praat mee...