Vooruitblik NED-ARG (Dames): herhaling olympische finale Londen

De wekkers kunnen gezet voor vannacht: om 01.30 uur spelen de Oranje Dames de kwartfinale tegen Argentinië. De nummer 1 tegen de nummer 2 van de wereld, en in die zin eerder een finale dan een kwartfinale. Het treffen is zowel een herhaling van de olympische finale in Londen 4 jaar geleden, als de finale van de Champions Trophy afgelopen juni. Oranje won het olympisch goud, maar de Argentijnse dames schreven de Champions Trophy op hun naam. 

De kwartfinale tegen Argentinië is een herhaling van de olympische finale van 4 jaar geleden in Londen. Toen won Oranje met 2-0 van Las Leonas, en veroverde zo de gouden plak. Sindsdien hebben de teams elkaar 6 keer getroffen op grote toernooien. Oranje won 2 keer en verloor 4 keer (1 keer op shoot-outs). Toch mag Oranje zich nog altijd nummer 1 op de wereldranglijst noemen, net voor Argentinië. Nederland doet het op de Olympische Spelen goed tegen Las Leonas. In de 6 voorgaande ontmoetingen op de Spelen won Oranje 5 keer, en werd er slechts 1 keer verloren.

De laatste wedstrijd tegen de Argentijnse dames gaf echter een bittere nasmaak. Tijdens de Champions Trophy in Londen wonnen de Oranje Dames in de poulefase nog met 2-0 van de Argentijnse dames, maar verloren ze in de finale met 2-1. Eva de Goede scoorde namens Nederland, strafcornerspecialiste Noël Barrionuevo en Martina Cavallero waren trefzeker voor Argentinië. Nederland kreeg veel kansen om de finale alsnog naar zich toe te trekken, maar verzuimde die af te maken.

Argentinië speelt tot nu toe wisselvallig op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. De ploeg verloor 3 van de 5 poulewedstrijden. De Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Australië pakten de winst tegen de Argentijnse dames. Van Japan (4-0) en India (5-0) wonnen de Zuid-Amerikanen dan weer wel overtuigend. Het bleek genoeg voor een 4e plaats in de poule. De Oranje Dames werden overtuigend poulewinnaar door 4 poulewedstrijden te winnen en 1 keer gelijk te spelen.

Argentinië heeft sinds de Spelen van Sydney in 2000 iedere editie een medaille weten te veroveren. Goud was het echter nog nooit. In 2000 was het zilver, daarna 2 keer brons (Athene 2004 en Peking 2008), vervolgens weer zilver (Londen 2012). Er is 1 speelster die ál deze medailles thuis in de kast heeft hangen en dat is natuurlijk Luciana Aymar.

Houd deze speelster in de gaten: Carla Rebecchi

‘Carlito’, zoals Rebecchi door haar teamgenoten wordt genoemd, is een doorgewinterde international die tegen Oranje haar 252e interland gaat spelen. De snelle en balvaste Rebecchi bewees tijdens de Champions Trophy van juni in goede vorm te zijn: ze werd speelster van het toernooi én topscorer met 7 goals.

Met Argentinië wist ze op verschillende toernooien in totaal al 17 podiumplekken te veroveren (9 keer 1e, 4 keer 2e en 4 keer 3e), waarbij de zilveren plak in Londen haar 1e Olympische medaille was. Als aanvoerder van Argentinië gaat ze nu op zoek naar goud en steekt dat niet onder stoelen of banken. ‘Het team barst van het doorzettingsvermogen en er is maar een kleur die telt’, zo kondigde de opvolgster van Luciana Aymar voor aanvang van de Spelen aan.

Ook handig om in de gaten te houden is María José Granatto. ‘De Duivel’, zoals ze ook wel wordt genoemd, zal een plaag worden voor de Nederlandse verdediging. De 21-jarige spits is kwiek, klein en heeft een neusje voor de goal.

Wist je dat?

De inmiddels 38-jarige hockeylegende Luciana Aymar stopte 1,5 jaar geleden met tophockey. Maar Aymar, een nationale held in Argentinië, kon het maar moeilijk loslaten. In een interview met hockey.nl had ze het over een rouwproces, waar ze doorheen moest. In december afgelopen jaar overwoog ze zelfs nog een comeback. ‘Ik sluit een comeback in de toekomst zeker niet uit. Als ik me volgend jaar fit genoeg voel en ik heb er zin in, kom ik terug. Anders ga ik andere dingen doen.’ Die comeback is er niet gekomen. De Argentijnen moeten het al een tijdje zonder Aymar stellen, maar hebben dat prima opgevangen.

Bijnaam Argentijnse dames: Las Leonas 

 


Wat vind jij? Praat mee...