Vooruitblik NED-DUI (Dames): Oranje al 13 wedstrijden ongeslagen

De Oranje Dames treffen vanmiddag om 17.30 Duitsland in hun laatste poulewedstrijd op de Olympische Spelen. Duitsland staat 9e op de wereldranglijst, maar speelt tot dusver een sterk toernooi. Ze speelden gelijk tegen China, verloren nipt van Spanje, maar wonnen van Nieuw-Zeeland en Zuid-Korea. Daardoor staat Duitsland vooralsnog op de 2e plaats in de poule, onder Nederland.

Op grote toernooien is Nederland al 13 duels op rij ongeslagen tegen de Duitsers (12 keer winst, 1 keer gelijkspel). Een serie die volgt op de verloren EK-finale van 2007 in Manchester (2-0). Het enige gelijkspel in Nederlands huidige ongeslagen reeks had wel als vervelende bijkomstigheid dat Duitsland de shoot-outserie die volgde met 4-3 won. Dit gebeurde tijdens de halve finale van de HWL in Rotterdam in juni 2013.

De laatste ontmoeting tussen Nederland en Duitsland op een groot toernooi vond plaats tijdens de HWL in Rosario, in december 2015. De Oranje Dames wonnen afgetekend, met 5-1. Ook de meest recente oefenwedstrijd tegen Duitsland geeft goede hoop. In juli wonnen de Oranje Dames met 7-3 van de Duitsers.

Houd deze speler in de gaten: Julia Müller

Al sinds 2007 is deze speelster te bewonderen in de Nederlandse Hoofdklasse, toen kwam ze over van Harvestehuder THC naar Laren. Vervolgens stapte de verdedigster over naar Kampong en komend seizoen speelt ze voor het 2e jaar bij Amsterdam. 2007 was ook het jaar van de 1e interland van Müller en direct won ze met haar ploeg het Europees Kampioenschap. Na de Spelen van 2008 (4e) en 2012 (7e) speelt de aanvoerder momenteel alweer haar 3e olympisch toernooi. Müller is sterk, tactisch goed en heeft 1 van de beste klappen binnen het vrouwenhockey. Met die slag neemt ze gereld plaats op kop cirkel om ouderwets de strafcorner in te slaan. Bij Amsterdam was ze het afgelopen jaar zo dikwijls succesvol.

Wist je dat?

Duitsland is het laatste land dat van de Oranje Dames wist te winnen op de Olympische Spelen, dus er valt nog een appeltje te schillen. Die wedstrijd was op de Olympische Spelen van Athene in 2004: de finale. In de groepsfase maakte Nederland nog korte metten met de oosterburen, het werd toen 4-1. Ook van Zuid-Korea (2-3), Australië (0-1) en Zuid-Afrika (6-2) werd gewonnen. In de halve finale versloeg Oranje Argentinië na strafballen. En toen kwam Duitsland weer in de finale. Oranje verloor met 1-2. Sindsdien zijn de Nederlandse vrouwen ongeslagen op de Olympische Spelen, 7 wedstrijden in 2008, 7 in 2012 en nu al 4 wedstrijden in 2016.

De samenvatting van de laatste wedstrijd die de Oranje Dames op de Olympische Spelen verloren staat op YouTube.

 

 

Bijnaam Duitse hockeyvrouwen: Die Danas

 

 


Wat vind jij? Praat mee...