Vooruitblik NED-DUI (Dames): winst in poule geen garantie

De Oranje Dames treffen vanmiddag om 17.00 uur Duitsland in de halve finale van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Sinds de verloren olympische finale in 2004 zette Nederland een indrukwekkende reeks neer tegen de oosterburen: 14 keer winst en slechts 2 keer verlies. Duitsland staat momenteel 9e op de wereldranglijst, en is daarmee het laagst genoteerde team in de halve finales. De Oranje Dames, die in de poulefase al met 2-0 wonnen van de Duitse dames, voeren de lijst aan.

Deze olympische halve finale tegen Duitsland is een herhaling van de olympische finale van 2004 in Athene. Toen verloor Oranje met 2-1, na in de groepsfase nog met 4-1 te hebben gewonnen. Sindsdien hebben de Oranje Dames slechts 2 keer verloren van Duitsland op een groot toernooi: in de finale van het EK in 2007 (0-2) en tijdens de halve finale van de HWL in Rotterdam in 2013 (na shoot-outs). Na 2007 won Nederland maar liefst 14 onderlinge duels van de oosterburen.

Ook het oefenduel van een maand geleden in Dusseldorf, dat werd gespeeld net na de bekendmaking van de selectie, trokken de Oranje Dames naar zich toe. Het werd 7-3. Een ruime overwinning, maar het bleek ook dat Duitsland sterk was in de counter.

In de groepsfase in Rio won Nederland al met 2-0 van de Duitsers, door goals van Xan de Waard en Kitty van Male. Duitsland plaatste zich voor de halve finale door met 2-1 te winnen van de Verenigde Staten. Ze beslisten die wedstrijd al vroeg. De Oranje Dames hadden een zware kwartfinale. Ze troffen daarin nummer 2 van de wereld Argentinië, waarvan ze na een bijzonder spannende 2e helft met 3-2 wonnen.

Nederland scoorde in totaal tot nu toe 16 keer, Duitsland kwam tot 8 goals in Rio. De strafcorner van Oranje loopt iets beter dan die van Duitsland: de Oranje Dames benutten 5 van de 25 strafcorners, Duitsland staat op 2 uit 21.

Houd deze speelster in de gaten: Janne Müller-Wieland

De aanvoerster van UHC Hamburg staat in Rio alweer voor de 3e keer op de olympische hockeyvelden. Op haar 1e Spelen werd Duitsland 4e, in Londen 7e, dus de 3e keer moet scheepsrecht worden. Müller-Wieland doorliep vanaf haar 16e alle jeugdteams van Duitsland, om in 2006 haar debuut te maken in het 1e team. Met een lengte van 1 meter 75 is ze de langste veldspeelster die de Duitsers in hun selectie hebben opgenomen. Alleen keepster Kristina Reynolds is met 1 meter 81 een stuk langer. Voor ‘Torgefährlichkeit’ (effectiviteit voor de goal) geeft ze zichzelf een 6 op een schaal van 0-10, maar doelpunten maakte Müller-Wieland dit toernooi nog niet.

Ook in de gaten houden: Julia Müller (geen familie). Müller is sterk, tactisch goed en heeft 1 van de beste klappen binnen het vrouwenhockey.

Wist je dat?

Lisa Altenburg is met haar 3 doelpunten tot nu toe topscorer bij de Duitse dames. De kleine 26-jarige aanvaller was er op de Olympische Spelen van Londen ook al bij, en scoorde toen ook 3 keer.

In Londen heette ze echter nog Lisa Hahn. Sinds 2013 is ze getrouwd met de 8 jaar oudere Valentin Altenburg, de bondscoach van de Duitse mannen. Samen kregen ze in 2013 een dochter. Altenburg was echter niet van plan te stoppen: 7 maanden na de bevalling speelde ze alweer haar 1e wedstrijd voor haar club UHC Hamburg.

Bijnaam van de Duitse hockeydames: Die Danas

 


Wat vind jij? Praat mee...