Vooruitblik NED-GBR (Dames): Gouden trilogie voor Oranje Dames?

De Oranje Dames staan in de finale! Om 22.00 uur spelen ze tegen Groot-Brittannië. Het is al bij voorbaat een historisch duel: Nederland en Groot-Brittannië troffen elkaar nooit eerder in een olympische finale. De ploegen speelden wel tegen elkaar in de EK finale in 2015. Toen won Engeland na shoot-outs. De ultieme kans op revanche!

De statistieken wijzen in het voordeel van Oranje, dat op de Olympische Spelen nog nooit verloor van GB (5 keer winst, 1 keer gelijk). De belangrijkste wedstrijd in die reeks was in 1996 in Atlanta, toen Oranje met Groot-Brittannië streed om het brons. Na een 0-0 gelijkspel in de reguliere speeltijd won Oranje het brons na strafballen.

Oranje heeft echter op andere grote toernooien géén ongeslagen reeks tegen Groot-Brittannië. De meest pijnlijke en vrij recente confrontatie was die in de EK-finale van vorig jaar in Londen. Het overgrote deel van de huidige speelsters stond toen ook op het veld, en speelde met 2-2 gelijk. De Engelsen wonnen vervolgens de Europese titel na shoot-outs (3-1).

De teams hebben elkaar in 2016 al 3 keer ontmoet. Ze speelden 2 keer tegen elkaar in de Rabo Super Serie. De Oranje Dames toonden zich in die onderlinge duels niet van hun sterkste kant. GB won eerst met 2-1 en in de volgende wedstrijd kwam Oranje niet verder dan een gelijkspel (1-1). In het laatste duel ging Oranje er echter wel met de winst vandoor. Op de Champions Trophy werd GB met sterk spel met 2-0 aan de kant gezet. Lidewij Welten en Maartje Paumen scoorden.

Nederland kan het 1e team worden dat 3 gouden medailles op rij wint in het olympische hockeytoernooi voor dames. Daarnaast kunnen Hoog, Paumen, Van As, Welten en De Goede allemaal hun 3e gouden medaille winnen, een evenaring van het record van de Australische oud-hockeyster Rechelle Hawkes. Groot-Brittannië wint voor het eerst goud of zilver op de Olympische Spelen. Ze wonnen al wel brons: in 1992 en in 2012.

Het verschil op de wereldranglijst tussen GB en Oranje is aanzienlijk (Oranje nummer 1, Groot-Brittannië/Engeland nummer 7). Maar: GB gaat bijzonder goed dit toernooi. De ploeg won tot nu toe alle wedstrijden in Rio. De Oranje Dames wonnen er 5 en speelden 2 keer gelijk, inclusief de halve finale tegen Duitsland die uiteindelijk werd gewonnen na shoot-outs. Het aantal doelpunten van Oranje en GB in Rio is ongeveer gelijk (17 voor Oranje, 18 voor GB) en ook het rendement uit de strafcorner is vergelijkbaar (6 uit 28 voor Oranje, 6 uit 30 voor GB). Dat belooft een spannende finale!

Houd deze speelster in de gaten: Alex Danson

Eerder schreven we al over Helen en Kate Richardson-Walsh, maar vergeet Alex Danson niet. Ze scoorde al 5 keer dit toernooi, 1 keer meer dan Maartje Paumen en Kelly Jonker. Danson is een snelle en handige aanvaller en brengt met haar 31 jaar behoorlijk wat ervaring mee. Sinds 2001 speelt ze al bij het Groot-Brittannië en Engeland. Danson speelde ook ooit voor Klein Zwitserland in Nederland, maar is nu alweer een tijdje op de velden van Reading Hockey Club in Engeland te vinden. Op het afgelopen EK werd ze speelster van het toernooi. Ze werd genomineerd voor Speelster van het Jaar door de FIH dit jaar, maar die eer ging naar Lidewij Welten.

Danson heeft een neusje voor de goal, en glijdt en duikt zonder aarzelen op elke voorzet. Hockey.nl-fotograaf Koen Suyk won afgelopen jaar de prestigieuze prijs voor Sportfoto van de Jaar in Nederland. De winnende foto was van Danson, midden in een snoekduik richting de bal.

Danson

Wist je dat?

Groot-Brittannië komt alleen als team uit op de Olympische Spelen (en voorbereidingstoernooien op de Spelen, zoals dit jaar de Champions Trophy). Op EK’s en WK’s komt het team los uit als Engeland, en eventueel, mochten ze zich plaatsen, Wales, Schotland en Noord-Ierland. Op de wereldranglijst is alleen Engeland te vinden. De punten die GB behaalt op de Olympische Spelen gelden wel voor Engeland, omdat het team weinig verschilt met het ‘Engeland’-team. Alle speelsters die in de finale uitkomen voor GB zijn ook al eens uitgekomen voor Engeland.

Lees meer


1 Reactie

  1. 0547_merel

    Ze doen het zo goed! 🏑


Wat vind jij? Praat mee...